dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Kanye West: Late Registration
Late Registration (CD) Kanye West
2005
Roc-A-Fella/Universal
8/10

Berättaren

Lyssna

Sök efter skivan

På hiphopmusic.com upprepade Jay Smooth det som alltid sagts om Kanye West som artist: ”Förlåt mig för att jag säger det uppenbara, men problemet med Kanye West-skivor är att det är en rappare som heter Kanye på dem.”

Jag kan inte hålla med. Jag hade en väldigt märklig ingång till ”The College Dropout”. Den var hyllad överallt och jag var vrång och ville inte höra. Jag köpte den ändå och la till den i mitt iTunes-bibliotek. Lyssnade halvslött några gånger, men fångades aldrig. Ganska långt senare när iTunes valde musik åt mig (Nej, shuffle är inte en bra idé egentligen, men ibland gör det sitt jobb) hamnade den nästan tretton minuter långa berättelsen om Kanyes karriär som avslutar skivan i spellistan. ”Last Call” är en låt som nästan inte är en låt. Och jag slogs av att jag vill höra vad Kanye har att säga. Jag lyssnar på honom. Berättaren.

Och det är honom jag lyssnar på även på ”Late Registration”. Visst är det smart producerat. Han gör det enkla och billiga till juveler. Något vrider sig långt nere i ryggslutet när Shirley Basseys zirkontoner i ”Diamonds Are Forever” tonar upp i ”Diamonds from Sierra Leone (Remix)” men han pressar låten till en (blods)diamant. Det lätt stenade blåset från Curtis Mayfields ”Move on Up” i ”Touch the Sky” sätter han i ett skimrande Jacob the Jeweller-smycke. Det är det enkla som gör det stora.

Hans insmickrande lättpopkulturella samplingar och billiga jabbar öppnar garden. Det är lika smart dumt som att dissa högre studier när man kommer från ett högutbildat hem. Gästerna används avvägt och väl som när The Game dubbeltydigt får predika ensam när både gospelkören och stråkarna rycks i slutet av ”Crack Music”. Och naturligtvis fungerar Adam Levine bättre än väl med sin mjuka stämma i ”Heard 'em Say”.

Men det är inte med produktionen jag faller för ”Late Registration”, det är när berättaren tar mig genom ”Roses”. Det är en lysande pärla om maktlösheten vid en sjukhussäng och hoppet som aldrig riktigt lämnar ens sida. Där sätter jag ner mitt gillande och låter det spridas över hela skivan. Gillandet dryper ner i några få fallgropar, men de är få och topparna fler.

”Late Registration” är ett sånt där hiphopopalbum som bryter genom vallar. Inte för att det är så enormt fantasieggande som för att det lyckas nästla sig in i många läger. Och det ger Kanye en position där han har chansen att göra små stick för det han tror på. För att garden är som sagt redan nere.

Kal Ström

Publicerad: 2005-09-07 00:00 / Uppdaterad: 2008-12-31 13:24

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3411

15 kommentarer

bra recension på en helt okej rappande neger.

Medlem 2005-09-07 00:05
 

rappa är iofs det han är sämst på. men beats och texter är a-ok.

Medlem 2005-09-07 01:16
 

Laakso då?

Medlem 2005-09-07 09:05
 

jazzman: Vi hoppas kunna bjuda på en recension av Laaksos nya skiva lite närmre den dag den släpps till butik om två veckor.

Patrik Hamberg Redaktionen 2005-09-07 09:09
 

Den stora frågan är om det är "Gold digger" eller "Hey mama" som är årets sämsta låt.

Medlem 2005-09-07 11:38
 

Death Cab då?

Medlem 2005-09-07 15:19
 

ja, rec på death cabs nya skulle va kul att läsa.

den e bra.

Medlem 2005-09-07 17:46
 

en sämre varianmt av puffy. sämre rappare, sämre affärsman, fulare och sämre beatsmakare.

Medlem 2005-09-07 19:07
 

Är hyperlänkande i recensioner den nya journalistiken?

Medlem 2005-09-07 19:31
 

arg skåning > Är du seriös när du skriver att puffy vore en bättre beatsmakare? Vakna!

Medlem 2005-09-07 19:50
 

gold digger är grym

Medlem 2005-09-07 22:17
 

Jesus Walks är en av de bästa låtar som gjorts, visserligen från förra plattan men… Måste definitivt inhandlas

Medlem 2005-09-09 08:18
 

zzz.. kanye är så fruktansvärt överskattad. också drog han ner commons nya platta i skiten, til råga på allt. slätstruket.

Medlem 2005-09-09 20:52
 

arg skåning: du är dum i huvet! "Sämre affärsman", vad spelar det för roll!? håller du puffy som föredömme?! Puffy är nästan enhandigt ansvarig till hiphopens kommersialiserade och mycket tagiska tillstånd. faktumet att han en gång om året gräver upp sin gamla polare biggie och går "necro on his ass" för pengar förbättrar inte direkt saken. Om biggie levde idag skulle han och puffy beefa som inga andra!

kaal Medlem 2006-06-06 15:55
 

[...] – Old Friends 4 Sale Kanye West Otis (med Jay-Z) My Beautiful Dark Twisted Fantasy Graduation Late Registration Pulp His ‘n’ Hers Robyn Body Talk Pt. 3 Body Talk Pt. 2 Body Talk Pt. 1 Robyn [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig