dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Peter LeMarc: Sjutton sånger - LeMarc sjunger LeMarc
Sjutton sånger - LeMarc sjunger LeMarc (CD) Peter LeMarc
2005
Sony BMG Music/Columbia
9/10

Stillsamt, vackert och väldigt mänskligt

Lyssna

Sök efter skivan

”Sättet” har välsignats av en melankolisk Gud. Stråkar och blås från himlen lyfter upp Peter LeMarc som sjunger andlöst vackert. Med läpparna mot micken, direkt till mitt öra.

”Sättet som din tunga
Söker min
Sättet som din hand
Passar perfekt i min
Sättet som du säjer
Att du aldrig vill se mig igen
Någonsin
Sättet som du går
Gör att jag förstår
Att vi aldrig nånsin kan
Vara långt ifrån varann”

Så enkelt, så självklart. Orden och tonerna flyger runt i rummet och skapar en upplevelse som nästan blir religiös. Det är ett dop, en begravning. Flera av låtarna för mig till kyrkan. ”Kort vals till min älskade” skimrar som en sorgsen psalm. Med orgel och blås låter den som en sista melodi för en hemvändande älskling. På liknande sätt ljuder ”Början på en lång historia”, ”Handens fem fingrar” och ”Vaggsång kl. 4″. Det doftar stearin och kärlek.

Patetiskt? Kanske. Men Peter LeMarc har slagit ut fönster och ställt portarna på vid gavel. Ett känslofyllt korsdrag blåser bort all skit från hans sånger. Gamla plågor som ”Mellan dej och mej”, ”Ända till september”, ”Vägen (låter oss längta)”, ”Håll om mej!” och ”Mellan månen och mitt fönster” når nya djup i sitt egentliga ursprung. Befriande långt från allt.

Den här skivan var en lysande idé. Fler borde ta sig en funderare i LeMarcs banor. Det finns många sånger som oskyldiga spärrats in på livstid. Utan rättvis prövning.

Men jag misstänker att få kan beröra mig som de här sjutton sångerna. Det ligger något självklart att det är just Peter LeMarc som släpper ut sina fångar först. Omstart, nystart eller varken eller – det spelar ingen roll. De här sångerna hade inte kunnat få en innerligare inramning. Mitt i nästan ingenting skimrar den ena sången efter den andra, på samma sätt som när Nina Ramsby återupprättade visan och Martin Hederos gjorde covers tillsammans med herr Hellberg. Små patetiska pekoral som låter stillsamt, vackert och väldigt mänskligt.

Amen.

Fredrik Welander

Publicerad: 2005-09-06 00:00 / Uppdaterad: 2005-09-06 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3410

9 kommentarer

ja jag har allafall alltid gillat peter lemarcs vardagspekoraler. så det så

Medlem 2005-09-06 00:38
 

har han fortfarande hatt

på huvudet och kajal under ögonen?

Medlem 2005-09-06 00:58
 

Han hade kajal och hatt och paraply.

Medlem 2005-09-06 10:00
 

varför alltid dessa "nakna och avskalade" stilgrepp när det kommer till covers (eller som i detta fall: omtolkningar av eget material). börjar bli ganska tjatig faktiskt. cowboy junkies, hederos & hellberg, josé gonzales, anna ternheim… osv… någon mer än jag som tröttnat på denna trista, trötta och tråkiga melankoli som ständigt sköljer över oss? blir det nånsin hippt att tokarra igen?

Medlem 2005-09-06 10:48
 

Laakso då?

Medlem 2005-09-06 12:03
 

jag har aldrig riktigt fastnat för lemarc, men här så faller bitarna på plats. bra skiva!

Medlem 2005-09-06 12:34
 

Gaaaah, det här ju sjukt bra!!! Precis vad jag behöver nu..

Medlem 2005-09-06 14:45
 

"Sättet som MIN hand

Passar perfekt i DIN"… Kunde inte låta bli… förlåt…

Medlem 2005-09-06 17:07
 

Nu hör det väl lite till saken att dom här låtarna oftast är rätt tokarrade från början så det är väl rätt naturligt att skala ner dom..

För övrigt är det väl en låt som har full symfoniorkester bakom sig. Det är arr det.

Medlem 2005-09-06 21:32
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig