dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Princess Superstar: My Machine
My Machine (CD) Princess Superstar
2005
!K7/Playground
6/10

Concetta, you da flippest

Lyssna

Sök efter skivan

Princess Superstar är tillbaka i New York igen. På många sätt.

Visserligen är ”My Machine” byggd kring ett timewarpande till 2080 och en värld av duplikanter, telepatilektioner och en Princess Superstar som sålt sin själ till en dator för att bli världens enda popstjärna, skådespelerska, fotomodell och väderflicka. Bland annat.

Men även om världen 2080 skiljer sig radikalt från vår egen så låter musiken påfallande lik den som skapas i detta nu. För det egentliga temat på ”My Machine” har absolut ingenting med en vagt formulerad framtid att göra. Faktiskt det motsatta.

En historielektion i New York. Åtminstone vad gäller de senaste årtiondenas musikscen.

Det betyder att det blir koklockor, orgelrocksriffande, handklappsstök, postpunksbasgångar, någon dos electrobounce, soulsmäktande samplingsstråkar, distade funkblåsväggar, gettofierat techno-stampande, pianodroppande skräckfilmsbeat, jazzigt fånstruttande, väggdansande Studio 54-glitter, Felix Da Housecat-keyboards, Liquid Liquid och The Strokes. Allt uppblandat med några nypor Detroit-hiphop, Missy Elliott, Eminem och Peaches och ett gäng blinkningar hiphop-historia för smakens skull.

Spretigt som fan. Och jag gillar det. Åtminstone för det mesta. Det blir en på något alldeles självklart sätt den naturliga bakgrunden för Princess Superstar att göra sin grej över. En grej som dansar runt lite obekymrat i limbozonen mellan rap och sång. Om hon sedan helium-rappar och bara är allmänt ”Bad Babysitter”-fånig eller låter übercool (som i ”On Top Bubble” och i allbrölsvevaren ”Bad Girl N.Y.C.”) spelar mindre roll.

”My Machine” är också ett steg bort från föregångarnas starkare koppling till mer traditionella hiphop-beat. Egentligen är det inte en särskilt förvånande utveckling med tanke på att prinsessan sedan förra skivan dykt upp i samband med namn som Moby, Munk, The Prodigy, Zongamin och Disco D. Det i sin tur har gjort att producenterna den här gången heter saker som Arthur Baker (New York-legend), Armand van Helden, Junior Sanchez, Jacques Lu Cont, Boris Dlugosh och Todd Terry.

Mitt i allt det här finns förstås också de tidigare vibbarna av tidigt hiphop-nittiotal, men jag kan ändå inte låta bli att önska att de fått lite mer utrymme. Som album betraktat når ”My Machine” inte upp till exempelvis föregångaren. I synnerhet inte de stunder Princess Superstar förvirrar sig allra längst in i rockdansträsket och dansar runt med Peaches sämsta stunder. Och 25 låtar över 77 minuter är minst ett gäng för många.

Men hej. Concetta Kirschner är ju fortfarande ett av världens coolaste namn. Och omslaget är skitsnyggt. Nog så viktigt.

Ola Andersson

Publicerad: 2005-08-26 00:00 / Uppdaterad: 2005-08-26 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3390

11 kommentarer

årets fulaste omslag?

Medlem 2005-08-26 00:03
 

antagligen

Medlem 2005-08-26 00:17
 

Många betygsmässigt medelmåttiga skivor på sistone, lite tråkigt.

Medlem 2005-08-26 00:20
 

Ska kolla upp, Princess har gjort en del bra grejer.

Medlem 2005-08-26 00:40
 

först

Medlem 2005-08-26 03:57
 

jag tror pa det har. ska kopa.

Medlem 2005-08-26 08:46
 

missade konserten igår. jävla skit och jävla regn.

Medlem 2005-08-26 11:38
 

sickmonkey tänker stundtals lite på "closer to heaven", pet shop boys-musikalen – eller iallafall musiken till musikalen – när sickmonkey lyssnar på den här. och det är ju inte så illa.

fast visst är den för lång. men ska man göra en temaskiva om sin hybris kanske den SKA vara för lång.

Medlem 2005-08-26 13:23
 

Jag såg lite av princess superstar på malmöfestivalen igår. Det var fruktansvärd Kid Rock-hiphop.

Medlem 2005-08-26 13:23
 

Orff: Det är ingen som tror att du någonsin ska digga något som svänger heller.

Medlem 2005-08-26 14:04
 

För ovanlighetens skull en skiva som jag är intresserad av hela skivan och inte bara ett par låtar. För säga vad man vill om Princess Superstar men det är tryggt. Inget djupsinnigt, texter man kan fnittra åt och melodier som man kan skaka på häcken till.

Medlem 2005-08-28 02:23
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig