dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Stars: Set Yourself on Fire
Set Yourself on Fire (CD) Stars
2005
Arts & Crafts/CitySlang
7/10

Sedan ökar vi till 120

Lyssna

Sök efter skivan

Redan när de sju första sekunderna av ”Set Yourself on Fire” har passerat är det tydligt att det inte är meningen att vi ska lämnas oberörda här. Efter sju sekunder har vi fått höra en man läsa, alternativt utagera, en textrad.

When there is nothing left to burn,
you have to set yourself on fire

Raden låter som tagen från en gammal horrorfilm. [I själva verket är det Stars centralfigur Torquil Campbells pappa, Douglas Campbell, som läser in meningen på skivan. Douglas är visst en Shakespeareiansk skådespelare hemma i Kanada.] Inslag som dessa gör alltid ett gott arbete för att drapera en skiva i mystiska sinnestillstånd och drar samtidigt in en möjligen politisk aspekt i det hela. Stämningen byggs alltså upp redan där.

Efter den inledningen forsätter första spåret ”Your ex-lover is dead” fantastiskt bittersött, med ett möte mellan två gamla älskare. Likt CocoRosies ”La maison de mon rêve” (inte för att egentligen dra parallell mellan deras musik) öppnar de med sitt starkaste kort. Men till skillnad från CocoRosie som trumfade hem hela partiet, så är jag inte lika övertygad om att Stars tredje album ”Set Yourself on Fire” är lika självklar igenom.

Ibland klär de popen i elektroniska svepningar. Bitvis är musiken sådär pompöst Mercury Revkosmisk. Samspelet mellan Torquil Capbells och Amy Millans sång är det som framför allt arbetar kvar den stämning som inledningen byggde upp, och bäst jobb gör nog den kvinnliga stämman. Det är snyggt. Men inte sådär så att det gnistrar i öronen. ”Set Yourself on Fire” är stark och välproducerad, men det når ändå inte ända fram.

För tyvärr är det inte som sportvärlden vill få det till; går du ut till 100 procent kan du inte öka till 120. ”Set Yourself on Fire” håller inte stämningen hela loppet ut. Jag är inte lämnad oberörd. Men inte heller rörd eller omskakad.

Susanna Huldt

Publicerad: 2005-08-04 00:00 / Uppdaterad: 2005-08-04 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3365

10 kommentarer

Jodå. Det finns faktiskt tillfällen då Vismut tar på sig sina tygskor och går stadens gator fram och skriker efter ny indiepop från Kanada.

Hur lik "Heart" är den här skivan? Jag gillar inte CocoRosie-referensen riktigt.

Medlem 2005-08-04 02:36
 

hmm ser verkligen omslaget ut sådär? måste va nån tacky europarelease, för dessutom släpptes den ju förra året

men det är helt klart en platta som växer

susanna om en månad lovar jag att den e en åtta

Medlem 2005-08-04 03:10
 

denna skiva går ju inte att köpa eftersom första låten är så bra och inte går att slå…

Medlem 2005-08-04 04:08
 

Håller helt med om att det blir lite slätstruket mot slutet. Kan man inte dra lite paralleller med Architecture in Helsinki? Då tänker jag mest på tjejjen som sjunger och den ibland lite lekfulla attityden. Stars kanske inte är riktigt lika utflippade, men ändå!?

Medlem 2005-08-04 12:36
 

sådär lagom Antony & the Johnsons-aktigt omslag..

Medlem 2005-08-04 13:48
 

väldigt bra skiva, visst finns det svagare spår men jag tycker inte den tappar på slutet, Soft Revolution och calendar girl är två av de starkaste spåren. Textmässigt tycker jag att det är väldigt bra rakt igenom och precis som Susanna skriver så bygger skivan mycket på samspelet mellan Torquil och Amy, men visst är inledningslåten bäst, det är svårt att komma i från det.

Medlem 2005-08-04 13:58
 

PÅ recensionen låpter det snarare som satt skivan ska få betyget 5/10 än 7/10.

Medlem 2005-08-04 14:00
 

Av de senaste tio recensionerna är det bara The Magic Numbers jag känner till. Ser ni ner på sådana som jag?

Medlem 2005-08-04 15:39
 

Var är dagensfilm.com när man behöver den? J-vla dansk mjukporr.

Medlem 2005-08-04 21:58
 

omslaget är så fult att jag kroknar.

sen tyckte jag att stars var ganska kassa på acceleratorfestivalen.

och bandnamnet är fortfarande ett av dom allra sämsta.

Medlem 2005-08-06 23:30
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig