dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Jasper Street Co.: Collection
Collection (2CD) Jasper Street Co.
2004
God's House/Basement Boys/Import
9/10

Yeah, I hope you feel like some church today

Lyssna

Sök efter skivan

Den molnvita kyrkan sträcker sitt kors mot den klarblå himlen som i en bön till högre makter någonstans i Alabamas mest gudfruktiga landsbygd. Bomullsfält så långt ögat kan nå.

Let's be free
Fly away with me

Själva sinnebilden av svart musik hos vita, musikskrivande wannabe-baptister som köper hudvänlig skokräm i bulk. Lägg dessutom till att ”Collection” är utgiven på God's House Records och du fattar hur kul det är med Jesus. I alla fall för stunden. För det här med religion i musik är lite samma sak som med arbetarklass i musik. Det är lite lagom etnochict, fast ingen hyllande skribent har egentligen någon större lust att vare sig doppa huvudet i dopvatten eller montera backspeglar.

Men samtidigt som omslaget till ”Collection” lite cyniskt kan ses som ett krass marknadsföringstrick för att casha in på VM i positiva fördomar, så sammanfattar det kanske Jasper Street Co. bättre än någon annan bild. För det som är kärnan i gospel hittas också hos ett kollektiv som JSC.

Kärlek till Gud. Kärlek till musik.

För vad är väl Jasper Street Co. om inte The Staple Singers, Rance Allen eller Sounds of Blackness med en houseinjektion hängande i armen? Den enda skillnaden är att Jasper Street Co flyttat ut från den vita kyrkan och in i Sean ”DJ Spen” Spencers studio och klätts i en danskostym uppsydd i blandmaterial med lika delar maskiner och levande instrument.

Även om kedjorna inte längre rasslar lika ljudligt så är skatter, död och trubbel fortfarande konstanter i de flestas tillvaro. I olika stora doser och i olika långa perioder. Och oavsett vad man tycker om religion i allmänhet och Jesus i synnerhet finns här en värme, livsbejakande glädje och ett sväng som lyfter vilket dansgolv som helst.

Jag har inte särskilt svårt att tro att det finns människor som inte blir ens lite mindre kalla av under skenet från ”Love Changes”, ”Smile”, ”Another Day” eller ”To God Be the Glory”. Jag har däremot väldigt svårt att förstå hur det är möjligt.

På ”Collection” samlas alla de här naturliga glädjepillren tillsammans med en massa andra lika svängiga pärlor till under nästan två och halv timme över två cd-skivor. Två cd-skivor som lika gärna kunnat märkts med ”The Complete Jasper Street Co.”, för det är nämligen precis det det handlar om. Gruppens två album, ”In a Spenesane World” respektive ”Stand”, plus ep:n ”New Birth”. Skivor som med undantag för senaste ”Stand” är milt sagt svåra att få tag i idag.

Självklart finns det spår av det förflutna på samlingen, särskilt i materialet från ”In a Spensane World”. Som i ”EBWTRTW”, en löst hållen nyinspelning av Tears for Fears ”Everybody Wants to Rule the World”. ”Fly Away” försvinner till tonerna av Freeezes ”I O U”, medan ”Get Together” lånar friskt från The O'Jays ”Love Train”. Men även på det nyare materialet återfinns material från andra håll. Som när Celestial Choirs/Joubert Singers ”Stand on the Word” adressändrar sitt boende till Jasper Street (en cover som dessutom hinner med en sväng förbi Sly & The Family Stones ”Stand”). När det blir dags för”I Wanna Sing” rullar Bohannons ”Me and the Gang” som bakgrundsmusik, samma låt som Paul Johnson byggde sin ”Get Get Down” kring.

Men oavsett blinkningar, lån och samplingar så går det inte att komma ifrån att Jasper Street Co i grund och botten har sin viktigaste inspirationskälla någon helt annanstans. Hos Gud. Hos Jesus.

Om det sedan sker till tonerna av pianohamrande handklappsgospel (”God Help Those (Who Help Themselves)”, ”He's Alright”), fetblåsande Earth Wind & Fire-house (”Another Day” och ”Joy”), dansgolvsveteraner (”Praisin' His Name”), en stillsam ghettoballad om en man på gränsen att tappa sin tro (”No Deliveries Today”) eller helt enkelt sker helt a capella – tja, det spelar mindre roll. Precis som att det egentligen inte spelar någon roll om du är troende eller inte. För kärnan i Jasper Street Co:s cd-förpackade gudstjänst ser förbi sådana detaljer.

En önskan om en bättre morgondag. Sprängfylld med glädje och sväng. Tillsammans med Ann Nesby. Tillsammans New Jersey Mass Choir.

Det behöver vi alla lite då och då.

Ola Andersson

Publicerad: 2005-07-25 00:00 / Uppdaterad: 2005-07-25 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3355

6 kommentarer

sissssst!

Medlem 2005-07-25 00:10
 

jag och gospelhouse, det ar som Graset och crunk.

Medlem 2005-07-25 08:36
 

"God Help Those (Who Help Themselves)". Självhjälp till hjälp istället för hjälp till självhjälp. Mycket sympatiskt. Och så pianohamrande handklappsgospel på det. Jag blir glad av recensionen. Hoppas jag blir det av musiken också.

Medlem 2005-07-25 12:05
 

men, tankte jag nu nar jag sitter och lyssnar pa Interpretations: remixerna ar ju halva grejen. "God helps those…" ar ju flera snapp grymmare i Roger Sanchez-remixen till exempel. men ey.

Medlem 2005-07-25 12:53
 

nån som kan rekka lite schysst satanistisk house?

Medlem 2005-07-25 18:29
 

666:s "Alarma!", "Bomba", "Diablo" och "D.E.V.I.L.", kanske?

Ola Andersson Redaktionen 2005-07-25 19:21
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig