dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

A Perfect Circle: Thirteenth Step
Thirteenth Step (CD) A Perfect Circle
2003
Virgin
9/10

Inavel

Lyssna

Sök efter skivan

Billy Howerdel har arbetat som ljud- och gitarrtekniker åt stora namn som Nine Inch Nails, Smashing Pumpkins, Marilyn Manson och David Bowie, 1996 började han jobba med Tool och kom på så vis i kontakt med bandets sångare Maynard James Keenan. På något sätt fick Maynard höra en del av Billys egna material och frågade om han fick sjunga till det, ett band sattes ihop med Danny Lohner (ex- Nine Inch Nails) på gitarr och Tim ”Herb” Alexander (Primus) på trummor. Senare samma år träffade Billy Josh Freese, trummis i Devo som spelade tillsammans med Tool på Lollapalooza. De båda började tillsammans arbeta med det kraftigt försenade Guns 'n' Roses-albumet ”Chinese Democracy” tillsammans med bland andra Robin Finck (ex- Nine Inch Nails), och det hela slutade med att Josh 1999 ersatte Tim som bandets trummis. Danny återvände till Nine Inch Nails för att spela in mästerverket ”The Fragile” och ersattes av ytterligare en av Tools gitarrtekniker, Troy Van Leeuwen (Failure). Tillsammans med basisten Paz Lenchantin gick den nya uppsättningen bandmedlemmar in i studion för att spela in den bejublade debuten ”Mer de Noms”.

Efter en turné som förband åt Nine Inch Nails återvände Maynard till Tool för att spela in kritikerrosade ”Lateralus”. Paz och Troy lämnade ensemblen för att spela i förre Smashing Pumpkins-frontmannen Billy Corgans Zwan respektive Queens of the Stone Age, och ersattes av James Iha (ex- Smashing Pumpkins) och Jeordie White (Nine Inch Nails, ex- Marilyn Manson). Billy själv gick tillbaka in i studion för att börja skriva på den efterlängtade uppföljaren.

En lugn gitarr, dämpade trummor och en krypande basgång inleder skivan. Maynards till en början ljuva stämma övergår i en blandning av förtvivlan och hopplöshet allteftersom låten fortskrider, associationerna till Tool aldrig speciellt långt borta.

”Weak and Powerless” heter skivans andra låt och första singel, mycket bas och inte fullt lika mycket Tool-känsla. Introt är nog det bästa bassolo jag hört (som inte spelats av Flea), och även om den går lite för fort för min smak så är det en av skivans absoluta höjdpunkter.

”The Noose” växer sakta fram ur den tystnad och tomhet ”Weak and Powerless” lämnar efter sig. Enkla men vackra gitarrmelodier och hårda basslingor vilar tryggt på en matta av mjuka syntljud tillsammans med Josh Freeses underbara trummor. Borta är Tool-soundet, och kvar är bara A Perfect Circle i sin bästa form. Melodierna ökar successivt i styrka och intensitet, och sen … BAM! Ren magi.

”Blue” var den första låt jag riktigt fastnade för, och den känns än.

Skivan har tre svaga punkter, de heter ”Crimes”, ”Lullaby” och ”Vanishing”. Bortsett från den sistnämnde passar de mycket bra där de är men har ingen av dem någon som helst förmåga att stå på egna ben. ”Vanishing” sänker skivans tempo avsevärt, och hade kanske passat bättre på en annan platts i ordningen.

”A Stranger” är låten jag räknar som skivans bästa, en vacker visa med akustiska gitarrer, stråkar och underbart fin text, lite som en lugnare och mer jordnära ”Orestes”. En liknande höjdpunkt är Failure-covern ”The Nurse Who Loved Me”.

Skivans hårdaste låt ”The Outsider” och avslutande ”Gravity” är de som låter mest som föregångaren ”Mer De Noms”, den sistnämnda är en kvarleva från den gamla uppsättningen av A Perfect Circle som inte hittade sin platts på debuten.

Det har getts många olika förklaringar till varför skivan heter som den gör, det var tretton trappsteg i trappan i Maynards barndomshem, Maynard har bott tretton år i LA, i Anonyma Alkoholister är ”det trettonde steget” en synonym till döden (föreningen har ett beroendestävjande system som betraktas som en livslång trappa bestående av tolv steg), enligt egyptisk mytologi ska själen genomgå tolv steg innan den uppnår det högre trettonde, evigt liv. Min personliga teori är att skivan består av tolv spår, eller steg, och att det trettonde är själva helheten. Hur som helst lär vi aldrig få veta eftersom bandmedlemmarna knappast gör något för att sinka sin lite mystiska image.

Det här är ett underbart album. Jämfört med ”Mer de Noms” är den mindre intensiv och mer levande. Jag hoppas verkligen att den nya Tool-plattan kommer snart så Billy & Co kan börja jobba med nästa fullängdare.

Även om du inte tillhör beundrarskaran borde du köpa skivan enbart för den grymt snygga layouten, bara den gör det värt pengarna, och sist men inte minst, A Perfect Cricle är inte ett substitut till eller en sämre version av Tool. De är så mycket bättre.

Fredrik Karlsson

Publicerad: 2005-07-23 00:00 / Uppdaterad: 2005-07-23 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #3347

21 kommentarer

Bra recension, men "Pet" är bästa låten på skivan.

Medlem 2005-07-23 00:46
 

Helt underbar skiva. Tool är varken bättre eller sämre, Tool är Tool (och iofs världens bästa band) och APC är APC.

Bara för att en låt inte 'står på egna ben' tycker jag inte att den nödvändigtvis är dålig. Alla spåren du nämner tycker jag fyller sin plats på skivan och ger den mer atmosfär. Jfr 'mellanspåren' på Tools Ænima och Lateralus.

Sämst på skivan tycker jag nästan är "The Nurse Who Loved Me"…

Hursomhelst, tokbra skiva och bra att den blir recenserad :)

Medlem 2005-07-23 01:04
 

Det recensenten undlåter att nämna (och som missas i faktarutan) är att det här inte är en CD. Det är nåt som tack vare ett oförskämt kopieringsskydd bara påminner om en CD. Framöver borde recensioner inkludera detta faktum!

/Råd och Rön-avdelningens informationsdisseminationsutskott.

Medlem 2005-07-23 02:28
 

recensionen var inte särskillt bra nej. konstruktiv kritik? dra ner på namedroppandet och all historik kanske. fokusera mer på skivan.

Medlem 2005-07-23 02:42
 

Bra recension – Först lite bakgrundsinfo om bandet. Därefter genomgång om hur det låter, låt för låt.

Bra!

Medlem 2005-07-23 09:51
 

efter den inledande inavelshistoria orkade jag inte läsa mer..

Medlem 2005-07-23 10:28
 

jonasson: Det beror snarare på att du är en för tvåtusentalet karakteristiskt slö tonåring än på recensionen.

Recensionen är bra, liksom skivan.

Medlem 2005-07-23 10:42
 

Jaha ni recenserar en gammal skiva när ni har Bodies Without Organs till hands. Skäms på er!

Medlem 2005-07-23 11:04
 

Skriv recensioner i tid!

Skivan släpptes ju inte igår direkt.

Medlem 2005-07-23 12:17
 

ernst: Det här är en gästrecension, skriven av någon utanför recensionen som valt valfri skiva att skriva om. I övrigt så spelar det ingen roll när en skiva är släppt för oss i redaktionen heller.

Ola Andersson Redaktionen 2005-07-23 12:25
 

härligt omslag!

Medlem 2005-07-23 12:53
 

En väldigt bra skiva, fast det var ju längesedan den släpptes. eMOTIVe är däremot inte alls så jättebra.

Medlem 2005-07-23 13:34
 

phire: Jag tyckte länge att "Pet" var skivans bästa låt, men det är så att jag går musiklinjen och efter att ha repat den sex timmar i veckan i tre månader vill jag helst inte tänka på den mer, och det är därför den inte nämns heller. Om du gillar Pet kan du kolla http://www.apcplayers.com också, det är lite roligt. Om man har tråkigt.

Ayn: Jag skrev bara att den är "en svag punkt", och tack : )

mansaxel: Det kanske borde inkluderas i informatoinen, men å andra sidan är det där kopieringsskyddet inte speciellt svårt att gå runt.

Slade: Namedroping äger.

/Fredrik

Medlem 2005-07-23 14:19
 

om skivan har hela tre svaga punkter, borde den få ett så högt betyg då. annars var det välskrivet, lite väl mycket historia, namedroppande och parenteser…

Medlem 2005-07-23 15:59
 

trip f: inte tonåring men slö. dessutom var det morgon. men jag har fortfarande inte läst mer av recensionen.

Medlem 2005-07-23 16:02
 

varför har hon en morot i pannan?

Medlem 2005-07-23 16:55
 

jaqop: För att resten av skivan är så otroligt bra, jag funderade på sätta en 8:a men det kändes inte riktigt bra, en nia kändes mer rätt. När jag skrev att de är "svaga punkter" menar jag inte att de är dåliga, utan att de stjälper mer än de hjälper, vilket kanske borde förtydligats. Utan dem hade skivan tveklöst varit en tia.

Medlem 2005-07-23 20:11
 

Det första felet i recensionen är såklart påståendet att APC och Tool spelar i samma liga, vilket de naturligtvis inte gör. Jag har aldrig gått med på kommentarerna om att APC skulle vara "Tool Light" men jag kan heller inte säga med rent samvete att APC är bättre. Tool är långt mer komplext och APC spelar inte i samma liga. Är inte ens bekväm med att jämföra dom som liknande band eftersom jag inte tycker dom kan sorteras in i samma "fack". Det andra "felet" är väl som många tidigare nämnt, all namedropping och en alldeles för lång introduktion till bandmedlemmars vara och icke vara. I övrigt en helt ok recension!

Medlem 2005-07-23 22:48
 

Mmm..Flea. :D

Medlem 2005-07-23 23:56
 

Jag tycker nog att alla band spelar i "samma liga", förutom NIN då som står över allt, och det här med namedroping och överdrivet mycket bakgrundshistoria var ju själva temat på recensionen (se rubriken), eftersom APC är en så stjärnspäckad orkester.

Medlem 2005-07-24 14:21
 

A perfect dålig skiva

100 prettopoäng till er allihop

Medlem 2005-08-01 03:04
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig