dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Tegan And Sara: So Jealous
So Jealous (CD) Tegan And Sara
2005
Sanctuary Records/Sony BMG
5/10

Både och…

Lyssna

Sök efter skivan

Ibland ger vissa låtar, framförallt när man lyssnar i hörlurar, en sån adrenalinkick att man halvspringer fram utan att tänka på det. Det händer sällan men det hände mig när jag fått ”Walking With A Ghost” på singel. Den var magisk. Jag som annars hatar att springa hade plötsligt hur mycket kraft som helst i min kropp på min väg mot nattbussen. Jag gick igång på det kaxiga nasala och det enkelt arrangerade drivet. Låten börjar ganska avskalat med ett uppstudsigt gitarriff och sång. När trummorna kommer in är det som att man lyfter från marken.

Självklart var mina förväntningar väldigt uppskruvade inför fullängdsalbumet med systrarna Tegan och Sara. Men istället för att lyfta på samma sätt jag gjort förr blev jag kvar på marken, lätt grubblande.

Jag kan inte hjälpa det men jag vet nog inte riktigt var jag står när det gäller deras album ”So Jealous”. I vissa av låtarna får jag för mig att det här är en kanadensisk motsvarighet till vår egen Amy Diamond eller något ännu värre som She Bang eller Avril Lavigne. På andra håll blir jag peppad, glad och tycker att det är riktigt bra. De bra låtarna lämnar energi i kroppen, energi och styrka.

Att min positiva känsla inte tar överhanden beror nog på att man får känslan av att de skriver låtar på löpande band. De låter det gå lite för lätt, jag ser framför mig hur de hjälper varandra med textrader och ackord och sen producerar alltihopa tillsammans med ett gäng rutinmässiga studiomusiker.

Ljudbilden är sig väldigt lik hela tiden vilket gör att man tröttnar lite på det för jämna soundet. Det känns för platt och tillrättalagt. ”Take Me Anywhere” och ”You Wouldn't Like Me” känns nästan stöpta i form. Texterna är enkelt barnsliga och ger ofta känslan av att man lyssnar på ett soundtrack till en film som Thirteen.

”I Know, I Know, I Know, I Know” är en av de där andra låtarna, som jag verkligen gillar. Den har en skön och oväntad form, en hittig refräng till en bra vers. Här låter de lika självklara som Karin Dreijer och Jenny Wilson gör tillsammans. Jag gillar också när de vågar låta mer melankoliskt. Avslutande ”I Can't Take It” är ett fint exempel på hur de vågar trotsa det förväntade och visar en aningen mörkare sida av sig själva.

Emelie Bååth

Publicerad: 2005-07-14 00:00 / Uppdaterad: 2005-07-14 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3338

20 kommentarer

Efterlyser en recension av coldplays senaste

Medlem 2005-07-14 00:02
 

Å fan det fanns redan…klantigt måste missat det

Medlem 2005-07-14 00:03
 

gulligt. de här två är sånna man stör sig på av någon anledning. precis som jag inte gillade folk som såg ut att ha bajsat på sig när jag var liten. de såg ut på ett visst sätt. det gillade jag inte.. de här två damerna är något liknande.. nä, de är jobbiga helt enkelt. och I know låten är helt enkelt kass.

Medlem 2005-07-14 02:40
 

emelie, lyssnat på de tidigare skivorna? allt stämmer bättre där, den här var rent scary.

Medlem 2005-07-14 07:08
 

Nej Nej Nej!

Ähhh, vet inte ens vad jag ska skriva. Tror vi har lyssnat på olika skivor.

Och sen är det för mig fullkomligt ofattbart hur någon kan tycka att She Bang och Avril Lavigne äv värre än Amy Diamond.

Medlem 2005-07-14 07:33
 

Avril Lavignes låt "My Happy Ending" är ju världens bästa låt, någonsin!

Medlem 2005-07-14 10:19
 

första 2 spåren är ju bra!

Medlem 2005-07-14 11:12
 

samma här, jag kunde inte sluta spela walking with a ghost på repeat. och bränna på blandcds. och ja du vet. skivan är inte lika vass såklart, och förra var bättre. men faan en femma. nog ska de ha mer än så.

Medlem 2005-07-14 14:04
 

Det jobbiga med Emelies recensioner är att man alltid måste vända på allt hon säger. Men visst, nästan en kanadensisk Amy och bara två låtar som låter som Dreijer och Wilson låter ju helt klart som något värt att ladda hem.

Medlem 2005-07-14 15:47
 

Utan tvekan är förra plattan (If it was you) bättre. Fast det finns några guldkorn. "I bet it stung" är defnitivt värd att kolla upp. Nog den låt som är mest lik soundet från förra skivan.

Medlem 2005-07-14 16:55
 

nu fattar jag ingenting… jag trodde det här bandet var på låtsas…

Medlem 2005-07-14 19:49
 

Problemet med Tegan & Sara är att de tyvärr blir sämre och sämre för varje skiva. Höjdpunkten "Walking with a Ghost" är en bra låt men förra plattans "Monday Monday Monday" var bättre och debutens "The First" är bäst.

Hultsfredspelningen däremot var grym!

Medlem 2005-07-18 18:34
 

De var fantastiska på Hultsfred, därför är det svårt att vara objektiv när det gäller skivan, för den ger en bara Hultsfredsminnen.

Medlem 2005-07-25 15:09
 

EN FEMMA?! jag älskar denna skiva, jag kommer spela den för mina barn när jag blir stor och sitta och prata om dom och hur bra dom va på hultsfred o dom kommer va typ "men åååh, morsas kan du sluta tjata eller!". skivan har växt från att vara skitbra till overklig

Medlem 2005-09-20 18:00
 

måste få kommentera den här skivan och hålla med föregående talare wej. Systrarnas neddämpade stil är ju det som gör deras musik bra. Den här skivan lyssnar jag på repeat i mp3spelaren och jag vill även pusha för låtarna I won´t be left och Where did the good go? En 5a, hmm… kändes orättvist lågt.

Medlem 2006-10-20 14:38
 

har iofs bara hört walking with a ghost som är jäkligt bra, men jag bör kolla upp dom mer känns det som, trots det klena betyget.

förövrigt, dom ligger väl på vapor records också?

B Mos Oregistrerad 2007-04-30 19:31
 

Jupp, de ligger på Vapor också. Och låten heter Where Does the Good Go?, inte did.

Ursäkta, men Amy Diamond? Hur då? Jag skulle hellre vilja likna dem vid The Knife om man ser till sången. Jag kan dock hålla med om att texterna är lite ointressanta i längden och när man ser bakåt till This Business of Art känns det väldigt konstigt att de kommer upp med något sådant när de skrev så mycket bättre när de var yngre (Superstar, The First, Hype… you name it). En femma är fortfarande lite för lågt. Skivan har mer bra än Walking With A Ghost.

Elin Oregistrerad 2007-05-24 21:17
 

Fattar inte hur man kan jämföra Tegan and Sara med Amy Diamond. Amy Diamond skulle aldrig kunna göra låtar som We Didn’t Do It eller Walking With A Ghost. Hon är mycket mer kommersiell, och Avril och Shebang jämförelserna tycker jag heller inte är berättigade. Det här är en pop skiva, sant, men det är skillnad på pop och pop. Du kommer inte höra walking with a ghost på svensk radio av en anledning, det är definitivt mer unikt och speciellt än vad Avril, Amy, eller Shebang någonsin har eller kommer spotta ur sig.

Arvin Oregistrerad 2009-06-02 13:50
 

Och Emelie, se till att få dina fakta rätt innan du skriver en recension. Tegan and Sara skriver för det första sina låtar separat, och de använder inga ”rutinmässiga studiomusiker”. När de gjorde den här skivan spelade de in den med sitt fasta band, som även spelar på deras förra skiva och Matt Sharp från Weezer/The Rentals spelar också på skivan. Jag skulle inte räkna honom eller de som ”rutinmässiga studiomusiker” precis.

Arvin Oregistrerad 2009-06-02 13:55
 

[...] Jag må vara okunnig som missat Tegan And Sara förut men i fortsättningen tänker jag inte göra det för det här är riktigt bra. Favoritlåtar; ”The Cure”, ”Alligator” och ”Someday”. En platta som lyser upp höstmörkret. Recension hos Dagens skiva. [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig