dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Firefox: What's That Sound EP
What's That Sound EP (CD) Firefox
2005
CombatDiscRecords
7/10

Organisk syntpop

Lyssna

Sök efter skivan

Jag har aldrig varit ett proffs på syntpop. Men när musiken i fråga innehåller tillräckligt bra melodier är det svårt för mig att undvika att falla i den grop den raka popen grävt upp framför mig. Man hinner knappt reagera.

Firefox är en södertjej som framför sina låtar med sin ipod, sin mick och sin gitarr. Det låter väldigt tajt och uppstyrt. Varenda ton sitter där den ska, allt är ju förutbestämt på nåt sätt. Och uppe på det förutbestämda klänger melodierna och refrängerna. De är galet poppiga och melodiösa. De betyder allt!

Det var länge sen jag hörde så rak och enkel pop som svänger om på ett så självklart och poppigt sätt. Ändå känns den varken schlagerkrystad eller creepy på nåt annat sätt. Antagligen beror det på produktionen som innehåller många lite tuffa element; jag njuter av en knorrig syntbas, en distad gitarr, en ljus och luftig överstämma, eller små TTAaktiga rymdpip som tillsammans blir till en tokbra melodi. Firefox har också lyckats få det kliniskt producerade att bitvis låta organiskt och akustiskt. Det är en stor bedrift som gör musiken mer intressant att lyssna på.

Jag tycker om att man på vissa håll har dubbat sången i stereo så att man får känslan av att två personer sitter och sjunger för en på varsin sida om huvudet.

För mig spelar det ingen roll hur många syntikoner man kan hitta referenser till i Firefox musik, för mig handlar det bara om pop. Om riktigt bra melodier, om en söt stämma och enkla texter som är lätta att komma ihåg. Precis som fallet en gång var med Dubstar.

Titelspåret, som är första singeln ut, är en solig hit som kommer leka och ringa i öronen på folk i sommar. Den handlar om den mystiska mannen på gatan med den märkliga rösten hon inte kan glömma. Snacka om att ge ett starkt första intryck!

”Keep It Up” börjar lite mörkare med ett melankoliskt blippbloppskomp men har även den en smäktande poprefräng man bara inte kan stå emot.

Firefox sjunger på ett ganska traditionellt, poppigt sätt, lent och med ett tydligt uttal. I ”Harvey” vågar hon leka lite extra med sin röst och det låter lekfullt och personligt.

Håll utkik efter Firefox i sommar! Glöm bara inte dansskorna och ett glatt humör. Det gäller nämligen att du är på humör för detta. Ibland kan nog det glättiga kännas lite för platt. Men i så här lagom dos är det perfekt. Och dessutom vill jag höra mer av Firefox. Ett album kanske kan bli lite mer varierat, kanske med ännu mörkare ljudbilder och djupa avgrundsvrål?

Emelie Bååth

Publicerad: 2005-06-26 00:00 / Uppdaterad: 2005-06-26 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3314

2 kommentarer

eh, först!

Medlem 2005-06-26 00:06
 

sjukt bra på hultsfred, likaså EPn!!

Medlem 2005-06-27 00:12
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig