dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Juan Atkins: 20 Years / 1985-2005
20 Years / 1985-2005 (album, cd) Juan Atkins
2005
Tresor/Import
10/10

Time, Space, Transmat

Lyssna

Sök efter skivan

Ocean to ocean
there will be change
A new world is approaching
nothing remains the same
Can you imagine a world
where all men will be free?
You’ll be you, and I’ll be me
to be free

Året är 1990 och Juan Atkins sitter kanske på samma golv som en gång gav Teddy Pendergrass inspiration till ”Bad Luck”. Men året är 1990 och alla former av olycka känns avlägset. Tvärtom rasar murar och en ny skön värld väntar runt hörnet. Atkins sluter sig till samma sällskap som Joe Smooth, Sterling Void, Marshall Jefferson och Ce Ce Rogers. Med sin delade tro på framtiden.

Att Juan Atkins trodde på framtiden var mest naturligt. Det var ju framtiden som han och Rick Davis/3070 målade upp när de 1981 släppte ”Alleys of Your Mind” som Cybotron, en massa år för tidigt. Det var framtiden som Atkins och Davis skapade än mer tydligt när de med ”Clear” mer eller mindre själva la grunden för den musik som skulle komma att bli synonym med Detroit det kommande årtiondet.

Men det var efter brytningen med Davis, när Atkins började göra musik runt hörnet från Derrick May och Kevin Saunderson, som Atkins skramlade ihop till titeln ”The Godfather of Techno”. När trion genom sin musik vävde den röda tråden mellan Kraftwerk, electro och disco och drev ner pålarna som markerade technons inmutade territorium och samtidigt blev den första laptop-generationen.

Nu, två decennier senare, sammanfattas Juan Atkins karriär. Så här långt.

Som vanligt i samlingssammanhang finns det saker att anmärka på, om man vill. Som att de fullständigt briljanta ”Techno City” och ”Techno Music” av någon anledning inte fått följa med på resan. Att det inte finns någon som helst information om låtarna, som när de släpptes, och definitivt inga kommentarer till respektive spår. Att Model 500 och Cybotron fått den största delen av utrymmet på bekostnad av exempelvis Infiniti. Eller att samlingens titel, ”20 Years / 1985–2005″ (Juan Atkins solokarriär), orsakar viss förrvirring, med tanke på att Cybotron-material åren 1981 till 1984 också plockats med.

Det skulle man kunna haka upp sig på. Eller så kan man fullständigt skita i det. Och istället bara lyssna.

För ”20 Years / 1985–2005″ är två silverskivor musikhistoria. Grunden för en stor del av den musik som skapas runt om i världen idag. Men viktigast av allt: ”20 Years / 1985–2005″ är över två timmar fantastisk musik. Det blir Cybotrons kallt ekande Kraftwerk-kloner med sin mässande pratsång. Det blir nästan raka motsatsen i de spår som Atkins sedan själv skapade som Model 500 med suggestiv och varm rymdnattstechno med ett själfullt pumpande hjärta (med några avstickare till Cybotron-land även här). Ibland landar Model 500 mitt emellan Derrick May och Larry Heard. Här finns ”Alleys of Your Mind”, ”Starlight”, ”The Chase”, ”R9″, ”Cosmic Cars”, ”Clear”, ”No UFO's”, ”Nightdrive (Thru Babylon), ”Off to Battle” och ”Cosmic Raindance”. Insprängt mellan Cybotron och Model 500 finns spår från andra Atkins-alias som Channel One, Infiniti och Vision (vars ”Other Side of Life” faktiskt tassar in på Kevin Saundersons poppiga bakgård). Sist men inte minns återfinns också ”Jazz Is the Teacher” med konstellationen 3MB (3 Men in Berlin, eller Atkins, Thomas Fehlmann och Moritz von Oswald).

”20 Years / 1985–2005″ har dessutom den goda smaken att hoppa över några av de värsta Cybotron-stunderna från ”Enter” och ”Clear”, närmare bestämt de låtar där Davis fick dra i trådarna med rätt ofta… sådär resultat. Den tidigare outgivna ”Dreammaker” ger en rätt klar bild av vilken riktning Davis ville ta Cybotron i. Nu är ”Dreammaker” även den oförskämt bra, men den bryter av rätt rejält med det övriga materialet. Tänk Ultravox med Jimmy Somerville som sångare.

20 år. Plus några bonusår. Med helt enastående symfonier för maskiner som inte är byggda än.

Du vet att du behöver det.

Ola Andersson

Publicerad: 2005-06-22 00:00 / Uppdaterad: 2012-01-18 22:51

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3306

9 kommentarer

vad är grejen med att vara först? har aldrig fattat

Medlem 2005-06-22 00:02
 

Fint så. Jag har bara väntat på den här samlingen. Musik är kärlek uttryckt med maskiner.

Finns något material med X-ray med överhuvudtaget den här gången? Det börjar reta mig att det i princip inte går att få tag på någonting från det projektet. May kunde ju ha den goda smaken att låta Atkins leta i Transmats arkiv litegrann. Kanske.

Medlem 2005-06-22 01:13
 

Vismut: Nej, men däremot återfinns två X-Ray-spår (eller ja, en låt i två mixar) på den nya Cybotron-samlingen (se bonusinfon).

Ola Andersson Redaktionen 2005-06-22 01:18
 

En recension fylld av referenser. Förutom Kraftwerk och Jimmy Sommerville känner jag inte igen en enda av dem. Det borde tyda på att jag kan hoppa över den här skivan…

Medlem 2005-06-22 11:28
 

Ultravox med Jimmy Sommerville som sångare?!? Skicka spypåsen!

Medlem 2005-06-22 12:12
 

Ey, I like. techno varje dag.

Medlem 2005-06-22 14:01
 

Oj. Kan detta vara den mest namedroppande texten på den mest namedroppande hemsidan i sajberrymden?

Medlem 2005-06-22 20:23
 

Ola älskar namn.

Skivan verkar intressant, inte min grej egentligen men jag kanske gör ett försök.

Medlem 2005-06-22 20:52
 

haha, men shit, jaja måste man skriva så många namn så måste man…

Medlem 2005-06-22 23:25
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig