dagensskiva.com

48 timmar

Text

2000-talets bästa skivor?

Du är vad du äter. Eller kanske i det här fallet: du får vad du ber om.

Jag och Kjell Alinge var två av de 87 skribenterna som bjöds in att tycka till och skriva när sajten Digfi firade 5 år alldeles nyligen. Temat var ganska enkelt. De 100 bästa albumen som spelats in den här sidan dubbelnollan. Var och en av de som bjöds in fick individuellt lista 20 skivor. Med tanke på det nätverk jag gissade skulle utgöra grundbulten bland alla inblandade utgick jag någonstans från att resultatet skulle bli ganska… vitt. Musik som lite slarvigt hamnar under rubriken ”indie”. Indiepop. Indie-electronica.

Det visade sig inte helt oväntat att jag fick rätt i mitt antagande. Men att jag skulle få så rätt.

Efter en liten slarvig genomräkning av de 100 skivor som hamnade i den slutgiltiga listan (en genomräkning som också sannolikt lider av att jag inte känner till alla artister), minus två samlingar som sannolikt också hade kunnat tas med i följande statistik, var 83 i princip helvita. 15 artister var av annan hudfärg (mestadels afroamerikaner, men några asiater – som musikaliskt passar in alldeles utmärkt under ”indienånting”-rubriken). Bland dessa fanns namn som Jay-Z (”The Blueprint”), R-Kelly, Outkast gånger två, Sade, D'Angelo, Cee-Lo, N*E*R*D, Kanye West och Dizzee Rascal. Artister som alla har en sak gemensamt i vår del av musikbevakningsvärlden: de lyckades korsa över. Det är artister som lyckades att gå utanför de vanliga musikskribent- och skivköparkretsarna (gemensamt för i princip alla dessa artister är att de sålde busslaster med skivor och därigenom inte gick att undvika för någon som bevakade musik, krasst talat). Av dessa 15 nådde 6 upp bland de 50 översta.

Skivor som alltså fått tillåtelse av oss vita musikskribenter att få vara med. Som fått de etablerade krafternas acceptansstämpel trots sin avvikelse till både form och innehåll. Eller, om man skulle vilja vara lite elak: ögontjänare.

Bland de skivor som lyckades ta sig in på listan bland mina 20 nominerade (nu räknar jag inte ”The Blueprint” som jag lyckades förtränga fast den borde ha varit med också bland mina – minneslucka, kallas sånt) hamnade tre bland de övre 50 och fyra bland de undre 50. Av de tre i den övre halvan var samtliga vita artister. I den undre halvan var det det omvända som gällde: tre av fyra artister var svarta.

Att min nomineringslista, helt oplanerat slutade, med tio vita och tio färgade (med lite blandad kompott i grupper som Sade och Fannypack) känns i det sammanhanget nästan som en seger. Men visst, samtidigt var min lista i avsaknad av artister från åtminstone tre och en halv kontinent.

Så är det så att 85 procent av de bästa album som spelats in den här sidan 2000-talet (så här långt) är skapad av vita människor med lätt alternativpoppig (eller åtminstone alternativpop-godkända) inriktning, boende i Europa och USA? Nej, självklart inte.

Det säger mer än något annat något om urvalet av oss som var med och röstade fram listan. Och om hur snäva vi ändå är i den vidsynthet vi tror att vi besitter i och med att vi hittar de små obskyra artisterna, som gärna får vara lite arty och alternativa så att vi kan säga att vi minsann inte lyssnar på det alla andra lyssnar på. Fast bara så länge de som vi lyssnar på är som vi själva. På många sätt.

Eller: som man frågar får man svar.

Nu till min lista som det egentligen var tänkt att jag bara skulle lägga upp här. Jag lät mig svepas bort av stundens ingivelse. Ber om ursäkt för det. Jag vet hur otroligt nyfikna ni är (och ja, idag, bara några månader senare, hade listan sannolikt sett annorlunda ut).

1. Bran Van 3000Discosis
2. SadeLovers Rock
3. Blaze presents Underground Dance Artists United for LifeKeep Hope Alive
4. MolokoStatues
5. LuomoThe Present Lover
6. Larry HeardLove’s Arrival
7. Saint EtienneFinisterre
8. Time MachineSlow Your Roll
9. MadonnaAmerican Life
10. Daft PunkDiscovery
11. FannypackSo Stylistic
12. Bubba SparxxxDeliverance
13. K-OSJoyful Rebellion
14. Missy ElliottMiss E…So Addictive
15. Cee-LoCee-Lo Green and His Perfect Imperfections
16. D'AngeloVoodoo
17. Kenny Bobien ”Blessed – A Gospel Dance Theory”
18. Paddy McAloonI Trawl the Megahertz
19. Natalie GardinerNatalie Gardiner
20. Ulrich Schnauss ”Far Away Trains Passing By”

Ola Andersson

Publicerad: 2005-05-17 02:45 / Uppdaterad: 2005-05-17 02:45

Kategori: Krönika

32 kommentarer

visst är musikpressen ruskigt vit – det har den alltid varit. En annan sak är att dina skivor inte kom med på listan. Överraskande dålig smak, med ett par undantag.

Medlem 2005-05-17 11:21
 

Det är väl inte hudfärgen som räknas, Ola Andersson? Varför denna besatthet av ytan?

Medlem 2005-05-17 11:41
 

Var hittar man hela listan? Digfi.com verkar ju död.

Medlem 2005-05-17 11:47
 

Tor: Absolut inte. Gör man en liknande genomgång av listan på andra parametrar, som kön, skulle det säkerligen också bli resultat som kan vara värda att lyfta fram. Men hudfärgen ger i det här fallet i förlängningen också utslag i typen av musik i listan. Och även då är det en synnerligen homogen lista.

Ola Andersson Redaktionen 2005-05-17 11:49
 

Och ifall det inte framgår i texten förtydligar jag: jag tycker att det var en intressant lista på flera sätt, men samtidigt går det inte komma ifrån hur euro- och amerika-fokuserad den trots allt är. Och hur musikaliskt homogen den är.

Ola Andersson Redaktionen 2005-05-17 12:08
 

Eftersom man inte kan se den kompletta listan så vet jag inte huruvida urvalet är musikaliskt homogent eller ej. Att musiken på listan mestadels kommer från Europa och USA är väl inte så konstigt. Var ska den annars komma ifrån? Let's face it: sydamerika, oceanien, asien och afrika har inte kommit med särskilt många omvälvande album under 2000-talet. Vi får hoppas att de kommer under de närmaste 5 åren.

Medlem 2005-05-17 12:20
 

flor: Har de inte kommit med särskilt många omvälvande album eller har vi här hemma bara inte hört dem? Jag vet inte. Jag har också mestadels skygglappar märkta "Europa" och "USA".

Ola Andersson Redaktionen 2005-05-17 12:26
 

ola: visst finns det bra musik från andra kontinenter än europa och usa (t.ex. baaba maal från afrika, tetsuo furudate från japan, jim knox från australien…), men faktum är att den bästa 'etniska' musiken inte kommer från sina ursprungsländer. Den bästa afrikanska musiken som kommit ut hittills under 2000-talet kommer faktiskt från just usa och europa (jephté guillaume, antibalas och grupo batuque t.ex). Men visst, jag fattar din poäng.

Medlem 2005-05-17 12:56
 

Det er vel bare et spørgsmål om smag. At dine kolleger har en meget 'bleg' smag er da vel ikke nødvendigvis værre eller mere primitivt end at du, med al respekt, virker meget nervøs for at kunne lide noget som helst der kommer ind under den skræmmende etiket 'rock'… – er det ikke lige så problematisk at begrænse sin horisont den modsatte vej?

Medlem 2005-05-17 13:30
 

Ola: finns hela listan på nätet månne?

Medlem 2005-05-17 13:38
 

Jag är upprörd. Boken innehåller absolut INGEN samba. Heller inga gregorianska munkar, ingen afrikansk klick-ljuds-etno och alldeles för lite tumpianon, och dessutom är det inga indianer representerade.

Sen läste jag en såndär världens-bästa-skivor-lista i ett såntdär hiphopmagasin och det var inga vita människor där. Separatistiska jävla rasister.

Medlem 2005-05-17 13:52
 

Dixie: Absolut. Och vad det till syvende och sist handlar om, som jag skriver, är människorna som deltar i listan. Precis som, säg, Pops klassiska topp-100 var avhängig de som var med och tog fram den. Och precis som att, tja, dödsmetallen lyste med sin frånvaro både här och i Pops lista så beror det på att urvalet av skribenter styrde bort från denna väg. Det blev ett urval av skribenter med "bra och intressant" smak som det hette. Och, som det verkar, rätt likartad smak.

Ola Andersson Redaktionen 2005-05-17 13:54
 

Subas "Sao Paolo Confessions" eller Bebel Gilbertos "Tanto Tempo" skulle jag kunna ta med. Om man nu skall nämna icke-europeisk/amerikansk musik.

Sveriges journalister har inte bredare musiksmak än att den ryms i Pet Sounds skyltfönster. Gå förbi där – det är facit till vad som är "bäst just nu". Slår aldrig fel. Alla lyssnar på samma skivor och tycker i princip likadant.

Medlem 2005-05-17 13:55
 

Hanna: Precis. Alldeles för lite sånt. Både i den listan, min lista och i Pops lista.

Om det sedan är rasistiskt att gilla enbart artister av en viss hudfärg eller kulturellt betingat, tja, det lämnar jag därhän.

Ola Andersson Redaktionen 2005-05-17 13:56
 

tittar man på de 2000 poster som skulle sammanställas till 100 så ser man garanterat en sjukt stor bredd.

Medlem 2005-05-17 13:58
 

martin f: Sjukt stor bredd eller sjukt många olika artister? Det skulle helt ärligt vara mer intressant att se de 2000 posterna än just de 100 som hamnade på listan.

Patrik Hamberg Redaktionen 2005-05-17 15:16
 

patrik hamberg: jag tänkte väl snarast på de artister som föll utanför listan, eftersom de som kom med är väl sådana som flera stycken hade lika.

Medlem 2005-05-17 23:11
 

nu blev det där inlägget en smula puckat, men jag tror nog bredden är ganska stor bland de artister som föll bort. inte bara att det är fler artister inom snarlika genrer som de dominerande.

Medlem 2005-05-17 23:12
 

martin f: Ja, som sagt. Det skulle vara intressantare läsning. Listan är ju bara en lång serie minsta gemensamma nämnare. Med Radio Dept. som den mest frekventa, Har inte boken här nu och minns inte hur många den toppade.

Patrik Hamberg Redaktionen 2005-05-17 23:48
 

martin f: Fast jag måste ju säga att jag tycker att det är skickligt att komma upp i 2000 poster på 20 skivor var från 85 personer…

Patrik Hamberg Redaktionen 2005-05-18 00:01
 

Jag hade fel, visar det sig. Det var 87 skribenter, inte 85. Eller 88 om man räknar igenom uppräkningen längst bak i boken. Men Anders och Åsa (dotshop) verkar ha haft en gemensam lista. Så 87 verkar vara den officiella siffran.

Så nu har jag ändrat. För ordningens skull.

Ola Andersson Redaktionen 2005-05-18 00:16
 

det var väl inte tnkt som en exakt lista, men jag trodde det rörde sig om 100 pers med vardera tjugo skivor som var med om utsållningen. om det sen var färre skribenter i boken än de som var med och röstade kan förklara saken. men jag gissar bara.

Medlem 2005-05-18 01:50
 

(Hur kan någon på allvar föredra Antibalas framför Rachid Taha? Jag blir förbannad.)

Det är ju alltid så att alla andra genrer än rock och pop lyser med större eller mindre frånvaro på alla listor som inte görs specifikt av specialinriktade magasin eller sajter. Mycket riktigt ett feltänkande som behöver utrotas. Medan smakbegreppet ses som ganska subjektivt ifrågasätter liksom ingen varför det är så att alla över trettio äger Blonde on Blonde eller att de växt upp med Manchester som referat till andra Mosebok. Eler varför det nu är så att över åttio procent av deras skivsamlingar består av vita medelklassmän under trettio med gitarr. Hur många kids som startar ett garagerockband går det på en enda som lär sig mixa? Hur många tusentals gitarrer går det per turntable? Musikklimatet i Sverige är ett så sjukt oreflekterat tillstånd att leva i att det inte är sant.

Medlem 2005-05-18 02:45
 

vismut: rachid taha gör väl någon form av rai?
det är som att jämföra bob marley med velvet underground.

Medlem 2005-05-18 11:36
 

Svenska akademiker med hålfotsinlägg vill förstås helst lyssna på andra svenska akademiker med hålfotsinlägg.

Fenomenet kallas identifikation och förklarar varför ett så olidligt tråkigt band som Radio Dept lär ha knipit förstaplatsen på listan ifråga. Jag har slutat bli upprörd över denna naturlag.

Medlem 2005-05-18 14:00
 

jamaikansk musik? är det bra?

Medlem 2005-05-18 21:46
 

varför denna jävla fixering vid hudfärg??? lyssna på musiken och skit i vad den kommer ifrån.. eller vem som gör den.. det är musiken och tonerna som borde vara i centrum.. om du tänker så där.. så kvoterar du ju omedvetet in x antal skivor som inte borde vara där, och det är lågt.

den musiken som är med på listan är i 99 fall av 100 gjorda av artister som inte tänkte särskilt mkt på om de var vita eller svarta.. men sen möttes av en press som skrev in dom i facken.. svart musik / vit musik..

Medlem 2005-05-21 18:34
 

Jaha, ska man skämmas över sin smak nu? Jag tycker i princip alla skivor du listade är bra och värda att höras, i flera fall äger jag dem till och med, men jag tröttnar på dem rätt fort. Sade, Time Machine, K-OS, Fannypack, Luomo, Natalie, Paddy McAloon. Av de du listade är det bara Moloko som blivit riktigt bestående hos mig och berört mig på djupet. Det kanske beror på att jag har vissa kulturella referensramar som gör att jag inte kan ta till mig svart musik lika mycket, men varför ska jag reflektera över det så länge jag hittar musik som engagerar mig? Respekt för att du upplyser indiepubliken om skivor de inte skulle hittat annars, fortsätt med det, det är viktigt, men det här liknar mer trakasseri. Tror du att fler blir omvända om man rackar ner på dem? Tror du att det är dåligt samvete som driver folk att leta upp okända afrikanska rytmer? Bättre tända ett ljus än att förbanna mörkret.

Medlem 2005-05-23 18:07
 

JAG ÄR EN INLOGGAD JÄTTENEGER MED VETEMJÖLSFUNK I BRALLAN

Medlem 2005-05-24 03:51
 

Jag hoppas Mike Ladd är en skurkärring från Mongoliet.
Bra är honomsas musik i alla fall- HEJ OLA och HEJ TOR… från KJELL som åkt ut ur loggen och nu blivit remixad

Medlem 2005-05-24 04:00
 

"Efter en liten slarvig genomräkning av de 100 skivor som hamnade i den slutgiltiga listan (en genomräkning som också sannolikt lider av att jag inte känner till alla artister), minus två samlingar som sannolikt också hade kunnat tas med i följande statistik, var 83 i princip helvita. 15 artister var av annan hudfärg (mestadels afroamerikaner, men några asiater – som musikaliskt passar in alldeles utmärkt under "indienånting"-rubriken). Bland dessa fanns namn som Jay-Z ("The Blueprint"), R-Kelly, Outkast gånger två, Sade, D'Angelo, Cee-Lo, N*E*R*D, Kanye West och Dizzee Rascal"

Ola, det är fint att du slår ett slag för musik skapad av andra än vita indiekids, men var är genusperspektivet? :)

Medlem 2005-06-15 20:03
 

undisputed: Uppslag för någon annan? :-)

Ola Andersson Redaktionen 2005-06-27 15:38
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig