dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

High on Fire: Blessed Black Wings
Blessed Black Wings (CD) High on Fire
2004
Relapse/Border
7/10

Tungt har fått en ny innebörd

Lyssna

Sök efter skivan

Då ska vi se vad den Karliforniska supertrion har hittat på … Den här gången har de slagit sig ihop med ljudtrollkarlen Steve Albini (Neurosis, The Jon Spencer Blues Explosion, Nirvana). Albini har en tendens att kunna få fram ett bands rätta känsla och man undrar om han verkligen kan få fram mer ur HOF. Föregående releaser med HOF har ju ingen brist på orginalitet, energi och känsla. Kan tungt bli tyngre?!

Skivan börjar med likadana pukrullningar som föregående platta (”Surrounded By Thievs”) avslutades med, ganska så intressant idé. Det gav mig en känsla av helhet och att skivan skulle vara väl genomtänkt. Efter några takter av pukrullningar smyger sig den bekanta gitarrmattan upp. Jo, det där med tungt gitarrljud, det kan Matt Pike. Det är inte så konstigt med den arsenalen av matamp-förstärkare. Ryktet om att HOF skulle ha en gigantisk skuld på Matamp känns ganska så plausibel när man hör öppningslåten ”Devilution”. Det är en riktigt fartfylld låt, smattrande trummor och hela kittet! Trumljudet på denna platta är stort och massivt. Des Kensel gillar att vara på hela sitt trumset på en gång och det finns inga som helst problem att höra det. Det kan på sämre mixade skivor vara svårt att urskilja vad som händer bakom trummorna.

”Face Of Oblivion” är ett lite doomigare spår och påminner en hel del om materialet på HOF:s första albumrelease (”The Art Of Self Defense”). Som om inte det vore nog har de även slängt in ett ödesmättat outro som är kryddat av en tolvsträngad akustisk gitarr. I ”Brothers In The Wind” kommer den melodiösa sidan av HOF fram. Riffen har feta, sköna harmonier och de har en hypnotiserande effekt. Man vill gärna att låten ska fortsätta i all oändlighet, men det är väl så bra musik ska vara?! Om man vill höra hur det låter när man misshandlar trummor så är ”Cometh Down Hessian” en bra låt. Här finns det en risk för den oerfarne lyssnaren att bli lurad av det lugna introt. Efter det abrupta avslutningen på det lugna introt förstår man att HOF menar allvar, det här är inget att leka med, det är tungt och med gott om energi. Det är förmodligen säkrare att jonglera med dynamitstavar.

Nu till titelspåret ”Blessed Black Wings”. Om du gillar onda toner som en gång förbjöds av kyrkan (de toner som Iommi gjorde kända genom Black Sabbath) är det här rätt låt för dig. Monstruöst och ondskefullt i 7 minuter och 44 sekunder. Matt Pikes röst är som gjord för den här typen av låtar. Jag vill ogärna jämföra med andra sångare men om man pitchade ner en Slayerlåt så skulle det komma ganska så nära. Nyförvärvet Joe Preston (ex-Melvins) sköter sig utmärkt med sina mullrande basgångar. Han finns där tillsammans med Kensel och dom utgör en betonghård grund för Matt. Jag har inga som helst invändningar på produktionen. Allt låter som det ska och de har, för att vara ett rått och tungt band, exerimenterat en hel del med olika fantasifulla lösningar. Det här är en supertrio av den gamla skolan, tight och dynamiskt. Jag förväntade mig en jämnare platta men det känns som att HOF inte riktigt bestämt sig för om det ska vara hårt och snabbt eller tungt och svängigt. När man hör avslutningsspåret ”Sons Of Thunder” förstår man dock på något profant sätt att HOF hittat ett läge där man faktiskt kan få det bästa av två världar.

Winfred Kennerknecht

Publicerad: 2005-04-09 00:00 / Uppdaterad: 2005-04-09 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #3185

11 kommentarer

men queens of the stone age då?

Medlem 2005-04-09 00:06
 

Helt rätt med en sjua i betyg! "Face of Oblivion" som låt är dock värd en nia. Man får en känga i solar plexus varje gång man rattar in den!

Medlem 2005-04-09 01:20
 

Winfred Kennerknecht? Kan man heta så?

Medlem 2005-04-09 02:13
 

ja både qotsa och millencolin kan få bjudas :)

Medlem 2005-04-09 02:29
 

Path of no Return då?

Medlem 2005-04-09 02:50
 

det här är en gästrecension så sluta tjata efter MC, qotsa eller annat! Spara det till imorrn!

Medlem 2005-04-09 03:15
 

Stabilt! Glöm inte komma pÃ¥ Klubb Knaster (Malmö) för High On Fire spelningen den 15:e april….

HIGH ON FIRE(us)

+WINNEBAGO DEAL(uk) +KONTROVERS

80 spänn.

http://www.klubbknaster.tk

Medlem 2005-04-09 08:45
 

en gästrecensent från örebro! ett nytt friskt grepp av redaktionen.

Medlem 2005-04-09 12:16
 

Winfred – Det är dags för dig att börja lyssna på synthpop istället.

Medlem 2005-04-09 14:53
 

lite väl onegativ nu va skåning? :)

Medlem 2005-04-10 05:19
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig