dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Fint tillsammans: Fint tillsammans
Fint tillsammans (CD) Fint tillsammans
2005
Silence
6/10

Resan fortsätter

Lyssna

Sök efter skivan

Jag blir nog aldrig riktigt klok på Fint tillsammans. De känns ytliga i ett nästan humoristiskt anslag, och avgrundsdjupa i en vardagsallvarlig ton. Eller så är det just kombinationen av humor och vemod som ger gnistorna. Ungefär som hos en bulgarisk clown i en manege hos en rysk cirkus på dekis.

Fint tillsammans har fått ihop ett album till, Fint tillsammans. Det var ett tag sedan sist, och det är fem år sedan ”En världsomsegling”. Bandet som kallats för urbant har säkert haft en del annat att göra i staden.

För nu handlar det om manlig bräcklighet och kvinnligt svek. Ett klassiskt och kanske uttjatat tema. Trots det kastar sig trion ut i en blandning av mjuka vaggvisor och spretiga poplåtar. En skiva som inte blir en partyhöjare utan en ledsagare genom grusiga cykelbanor i vårsol. En kamrat under sömnlösa och nordiskt ljusa nätter.

För inte är det alltid trallvänligt. Inte heller alltid särskilt tydligt och artikulerat. Snarare mjukt, också i de argsinta partierna av taggade elguror. Då och då stramt i den ibland monotona sången. Som en märklig tankeström, där musiken blir ett piller för dvalans eftertänksamhet. Som om Hanson De Wolfe United spelat in skivor med Mikael Wiehe och The Shadows (på en överdos av Valerina Forte)

Och detta är en bra skiva som visar att Fint tillsammans fortfarande kan. Men det är ingen klassiker, och är alltför lång för att bli genombra som skiva. Som sällskap är dock längden troligtvis helt OK. Själv har jag fastnat på ”Manlig gemenskap” och den trumburna ”Varför bad du mig förstå när du ljög för mig ändå?”. Den ena en intressant betraktelse över den moderne mannen, och den andre en lugnare historia om övergivenheten.

Så lyssna gärna på Fint tillsammans. Det ger ett lugn, och kanske lite tröst. Mest ger det dock en skön stund med cool musik där humorn lurar som en vithaj under det allvarligas yta.

Peter Dahlgren

Publicerad: 2005-03-30 00:00 / Uppdaterad: 2005-03-30 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3167

9 kommentarer

pissigt skit. recensera något vettigt istället för svenskt ´bajs

Medlem 2005-03-30 01:06
 

skulle bara nämna att omslaget inte funkar.

Medlem 2005-03-30 03:49
 

recensera nåt band man hört talas om istället.

Medlem 2005-03-30 23:30
 

tänk att en del människor inte vågar lyssna på något man inte har hört talas om.FEGIS fortsätt recensera sånt vi ej har hört

Medlem 2005-03-30 23:59
 

gudfardern – det är skillnad mellan musik man inte hört och dålig musik. Sedan har Fint tillsammans hållit på ett bra tag – typ sedan mitten av 90-talet – och släppt en hel del. Att du och f-word inte hört talas om dem säger nog mer om er än Fint tillsammans. Tyvärr har bandet på senare tid inte lyckats hålla måttet och just därför hade det varit intressantare med en recension av ett helt nytt band som man definitivt inte hört talats om. Peace.

Medlem 2005-03-31 10:00
 

Allt som inte är svenskt är bajs.

Medlem 2005-04-01 23:33
 

Skivan växer. blir bättre och bättre dag för dag. "Vem bryr sig", "somna om" och "min Fender" är grymma. 8/10.

Medlem 2005-11-30 16:40
 

Jag håller med ovanstående, fast sången kunde de ha lämnat osjungen ibland… 8/10.

Medlem 2006-04-19 07:10
 

varför har alltid recensenter så bråttom? varför kan de aldrig ge en skiva lite tid. nog för att det här är ingen lättsmält skiva, men den växer för varje lyssning. jag har lyssnat på den i snart ett års tid och den ligger och slår som en hammare mot hjärtat. (det hör till saken att de flesta i fint tillsammans arbetar som snickare).

efter ett tag lär ni förstå.

Hannes Oregistrerad 2007-08-21 16:01
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig