dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Buried Inside: Chronoclast
Chronoclast (CD) Buried Inside
2005
Relapse/Border
6/10

Tio låtar om tid

Lyssna

Sök efter skivan

Undrar om Bodil Jönsson gillar Buried Inside? Ett möte dem emellan skulle vara gynnsamt för dem båda.

Nu ska det nog mycket till för att Bodil Jönsson ska tycka om eller ens ha hört talas om Buried Inside och deras skiva ”Chronoclast”. Arty Relapsemangel är inte så vanligt förekommande i de breda folklagren. Skriksången som är genomgående för skivan utesluter nog de flesta också.

Men det är klart, jag kan ju ha fel. Har Bodil skivhyllan fylld med band som Godspeed You! Black Emperor, Isis, Converge och Mastodon är det inte alls omöjligt.

”Chronoclast” handlar, likt Bodils bok ”Tio tankar om tid”, just om tid. Jag föreställer mig att de kompletterar varandra rätt bra. Där Buried Inside skriker ut sin ångest över fenomenet tid i tio låtar, så ger Bodil oss tips och råd i tio kapitel för hur vi ska få mer av den varan, eller åtminstone förvalta den på bästa sätt.

Skivan har inget konventionellt upplägg, några vers-refräng-strukturer är svåra att hitta. Snarare kan upplägget liknas vid det mesta som har prefixet ”post”: ett enda långt spår uppdelat i partier. Partierna varierar i intensitet och uttryck. Ibland grindas det, för att en stund senare komma ett lugnt parti med odistade gitarrer eller cello. De melodier som förekommer är melankoliska och stämningsfulla.

Michael B. Godbouts okonventionella trumspel är ytterligare en bidragande orsak till att ”Chronoclast” troligen kommer att gå merparten av mänskligheten förbi. Fyrafjärdedels-takten frångås ofta, eller maskeras väldigt bra. Raka komp förekommer inte heller särskilt frekvent, snarare baseras de flesta av de snabbare partierna på virveln som får sig så många slag det går. Inget man dansar till, det är något som är säkert.

”Chronoclast” är bra, men inget direkt fantastiskt. Ungefär som det mesta med prefixet ”post”.

Tomas Lundström

Publicerad: 2005-03-03 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-19 18:39

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3115

6 kommentarer

Die erste! Hyffsad platta…

Medlem 2005-03-03 00:01
 

det är inte sååååå svårt att se på skivomslaget vem recensenten är vissa dagar.

Medlem 2005-03-03 14:56
 

Jag har haft Bodil Jönssons bok på nattduksbordet i ett år snart. Den är bra, men jag tar mig aldrig tid att läsa ut den. Finns alltid annat jag hellre läser.

Medlem 2005-03-03 16:58
 

Den här plattan är fantastiskt bra, den låter precis som mitt liv i januari var.

Medlem 2005-03-03 18:07
 

Nämns Isis och Mastodon i en recension kan man ju inte göra annat än att bli lite smått intresserad.

Medlem 2005-03-03 18:22
 

ganska bra skiva. jag gillar maiden-körerna.

vad gäller post-prefixet så går det verkligen inflation på det begreppet just nu. progressiv metal kallar jag det här.

Medlem 2005-03-03 19:44
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig