dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Mogwai: Government Commissions. BBC Sessions 1996-2003
Government Commissions. BBC Sessions 1996-2003 (CD) Mogwai
2005
BBC/Rock Action/PIAS
8/10

Teenage kicks are hard to beat

Lyssna

Sök efter skivan

Frågan om var man ska börja någonstans i Mogwais katalog har precis fått ett enkelt svar. ”Government Commissions, BBC Sessions 1996-2003″ är en skiva med ett bra urval från tiden mellan 96 och 03. Här finns rätt många lågmälda låtar, några låtar med riktigt crescendo och två med sång. Kanske saknas några personliga favoriter, men det här är bandets urval. Annonsen för skivan säger det mesta som egentligen behöver sägas:

”The reason we’re putting out this collection is simple, the recordings here are worth hearing. Some are definitely better than the official recordings. Some are sketchy but to be honest so are we. Sketchy but nice. Nicely sketchy.”

För ett par veckor sen var jag i London några dagar. Under en av dem fick jag chansen att besöka några av de lokaler och rum BBC Radio förfogar över i Maida Vale. Det duggregnade ute, och var grått inne. De svala och till synes ändlösa gångarna under den stora gråa kolossen till fasad är rätt anonyma, men samtidigt är gångarna och de rum de leder till både förtroendeingivande och trygga. Det huserar ett lugn och en tystnad vid sidan av det febrila och till synes ändlösa arbetet med att dokumentera. Tiden verkar stå still och det är lätt att bara sätt sig ner och titta på.

I den stora studion satt någon bakom ett piano och klinkade, men jag vet inte vem. Jag vågade inte mer än lyssna en stund. I studio fem spelade Death From Above 1979 in några låtar på ett fåtal tagningar, och studio fyra skulle snart fyllas av hård musik från Bleeding Through. Jag hittade kaffemaskinen och försökte tänka mig in i hur många band som passerat genom lokalerna. Utan framgång nöjde jag mig med att höra en tekniker prata om hur det var när Björk tog över rummet med tillhörande publik. Utanför studio fyra hänger det ett porträtt på John Peel med texten: Teenage kicks are hard to beat. Legendaren avled 26 oktober förra året, 65 år gammal. Hans sessioner spelades in i samma rum.

När ”Government Commissions” rullar igång ljuder den gamle mannens stämma från andra sidan graven: ”Ladies and Gentlemen, Mogwai…”. ”Hunted By a Freak” rullar igång och jag nickar instämmande till den lugna inledningen. Jag är visserligen hemma i min egen lägenhet, men jag minns precis hur det såg ut och luktade i studion där jag tror att de spelade in de flesta av låtarna. Jag sluter ögonen och lyssnar på skivan som att den var en enda tagning (trots att fakta får mig att räkna till fem olika studiobesök). jag lyckas nästan lura mig själv. Mogwai känns lika hemtama i miljön som den forna huskatten Peel. Jag kan inte komma på ett enda band som jag hellre sett släppa en samling låtar från en BBC-studio just nu.

Det enda jag egentligen saknar är kommentarer mellan spåren eller liknande livstecken från någon av de inblandade. Om de sen också lyckats hålla sig ifrån att ha tystnad mellan låtarna hade stämningen blivit tätare och än bättre. Men att börja prata om låtar som inte kom med eller så, det bryr jag mig inte om. Det här är en förhållandevis kort skiva som fungerar utmärkt som samling eller introduktion. Det är live, bra låtar och en fungerande helhet. Jag begär inte mer. Det här är en samling. Inte den definitiva.

Mikael Nordlander

Publicerad: 2005-02-25 00:00 / Uppdaterad: 2005-02-25 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3108

16 kommentarer

Ska jag skämmas som aldrig har hört Mogwai?

Spelar de mycket instrumentalt? Låter som att de låter som ett o-raspigt sonic youth typ.

Vad kan de jämföras med?

Jag tänker itne fråga om de är bra eller nåt sånt, idiotisk fråga.

Medlem 2005-02-25 00:25
 

Fett bra skiva.

Medlem 2005-02-25 00:31
 

Mogwai! Respekt, det e ett fin fint band det.. Annars har jag återigen kommit på hur JÄVLA BRA Khonnor är.. Halleluja!!

Medlem 2005-02-25 02:18
 

Bra recension Nollan.

Medlem 2005-02-25 09:09
 

Nej, Zorro!, inte ska du skämmas för att du inte hört Mogwai. Om du lyssnar på postrock är det däremot förvånande att du inte gjort det, eftersom bandet är ganska tongivande inom genren.

Men se det så här: Gillar du instrumental musik med massor av gitarrer och inte har lyssnat på Mogwai tidigare har du plötsligt en hel radda alldeles fantastiska plattor att köpa och älska! Grattis till dig!

(Och du behöver inte köpa Kickning a dead Pig. Den är inget vidare)

God Helg!

Medlem 2005-02-25 10:40
 

har man inte lärt sig spela gitarr på riktigt sätt kan man ju alltid skapa ljudväggar

Medlem 2005-02-25 12:05
 

Jag tycker inte om Mogwai. De känns inte lika attackiga som Mono, inte lika melodiösa som Explosions in the sky och inte lika dynamiska som Godspeed You! Black Emperor. Kvar blir bara…blaha.

Medlem 2005-02-25 12:21
 

Den här ska jag inhandla.

watcher-> Varför? Du har ju skrivit samma inlägg 100tals ggr förut.

Medlem 2005-02-25 13:24
 

Kantorn: du har fel. Mono är ett komprimerat Mogwai. Visserligen bra, men fortfarande kopior. Explosions är bra, men återigen, bara en kopia som är bra på sitt sätt. Godspeed är på en helt annan tripp.

Medlem 2005-02-25 13:37
 

Nja, jag är inte insatt i postrock, men gillar sonic youth då det nog är det enda jag har hört inom genren. Eller, Mono är ju bra också fast de har jag inte hört särskilt mycket med.

ska kolla in detta, tack nipp!

god helg, sportlov.

Medlem 2005-02-25 15:21
 

ingen blir ju provocerad! tråkigt!

Medlem 2005-02-25 15:58
 

mogwai är enorma. visserligen är deras tidigare skivor (young team, CODY) sjukt ojämna, men ep+6, rock action och ten rapid är fantastiska. och att de sen med happy songs for happy people lyckades med nåt så monumentalt som att utveckla postrocken bort från den gamla gitarrcrescendoformulan är värt all beundran. explosions in the sky t.ex är bra men helt endimensionella. har man hört a poor man's memory har man liksom hört alla deras låtar. ett mer stagnerat band får man leta efter (därmed inte sagt att de är dåliga).

anyway – mogwai är, jämte gybe, Viktigaste (åh, gud, kallade jag just ett band för Viktigt?) postrocksbandet. alla måste lyssna.

Medlem 2005-02-25 17:44
 

Jag sätter Mogwai högst upp och Kickning a dead Pig kanske högst, nej men den är också djävligt bar. det va tack vara den remix plattan som jag tog mig in i electronikan och det va ju inte fel.

God natt.

fan jag sitter och dricker TOKAJ, riktigt konstigt vin. Mina fötter har domnat bort och det sprider sig uppåt…

Medlem 2005-02-25 20:34
 

VS har helt rätt.

rock action är en av världens bästa skivor. senaste var inte nåtgot mästerverk dock. den här skivan är rätt meningslös, jag har haft alla john peel-sessionerna på mp3 sedan länge. inget nytt under julgranen.

Medlem 2005-02-25 20:35
 

Ja, jag kanske har fel. Har mest lyssnat på de hyllade skivorna, Young Team etc. och tyckt de var tråkiga. Kanske ska dyka lite djupare som nov.nseo skriver. Är inget stort fan av Mono men tycker de lyckas när de attackerar. Explosions… är dock underbara.

Medlem 2005-02-25 22:49
 

Vackert.Gamla sånger. Är kvar tills slutet. Sorgsna sånger. Påminner mig om vänner.

Medlem 2005-02-28 15:47
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig