dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Antony and the Johnsons: I am a Bird Now
I am a Bird Now (cd) Antony and the Johnsons
2005
Rough Trade/Border
9/10

Små mästerverk och änglasånger

Vibratot aktiveras kanske lite för ofta. Helheten blir något enformig och det är skönt att skivan slutar efter trettiofem minuter. Men var för sig är de tio låtar Antony and the Johnsons satt ihop på den här skivan inget annat än underbara. Jag förstår att Rough Trade vill ha med det här att göra. Och jag förstår att kreddiga armén står i givakt.

Jag gör det också.

Tio söta, hjärtknipande, underbara, transiga, sinnliga, bitterljuva, teatrala, minimala och dekadenta soulballader som kan få den mest hårdhudade heteroman att smälta som ett vaxljus, det är vad det här paketet signerat Antony and the Johnsons innehåller.

Det ekar av Nina Simone i stort sett hela tiden. Jag får en känsla av att hon går ett varv till i vår värld. I en besudlad storstad går hon ned bland de avvikande och sjunger de vackraste toner i deras öron. Men hon har iklätt sig skepnaden av Antony. En kraftigt byggd man som inte verkar ta det där med könstillhörighet på alltför stort allvar. Som arbetat med Lou Reed och som gästas av Rufus Wainwright och Boy George på den här skivan.

Låtarna byggs upp av piano och sång. Kryddas med stråkar och ibland gitarr eller ett mjukt trummande. Jag har absolut ingen aning hur det är egentligen, men jag får en känsla av att kliva in i en nattöppen kyrka i något av New Yorks mer nedgångna kvarter. Bland de tomma bänkarna sitter utslagna och avvikande, horor och transvestiter, aidssjuka och nyfrälsta. Längst framme på ett litet podium sitter Antony och sjunger.

I What Can I Do? tillsammans med Rufus Wainwright så vackert att inte bara klockorna stannar. Självaste urmakaren fryser till is. For Today I Am A Boy väcker hopp som en gospel. Hope There's Someone är så stillsamt vacker att en isbelagd sjö i nysnö verkar brokig. I kulissen väntar Nick Cave, Leonard Cohen och Stuart Staples på att få hoppa in. Men platsen längst fram är upptagen.

Av Antony. En jätte som sjunger änglasånger för alla som vågar lyssna.

Fredrik Welander

Publicerad: 2005-02-18 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-06 23:04

Kategori: Recension | Recension: #3093

12 kommentarer

sånt jäkla mästerverk alltså. herre gud.

Medlem 2005-02-20 22:34
 

Det här är passion. Fullständig passion, världen brinner. En solklar tia. Candy Darling är pricken på fullständigheten.

Medlem 2005-02-21 09:31
 

usel hermafroditpop. 1/10

Medlem 2005-02-21 16:58
 

Oh. Precis den skivan vars recension jag velat läsa här på dagensskiva. Tackar, you made my day.

Medlem 2005-02-22 20:30
 

bäst och åter bäst

Medlem 2005-02-22 23:57
 

Hade gett samma betyg i ett 10-system.

Annars 5/5. Helt grymt underbart.

Medlem 2005-02-28 10:49
 

Amen likheterna med Bryan Ferry då? Rösten menar jag då.

Medlem 2005-03-14 23:14
 

köpte den här skivan i tron om att den var bra. gosse, vilket antiklimax. allt låter ju likadant! tråkig röst och tråkigt sound.. euughh

Medlem 2005-04-02 14:03
 

Tycker den är helt sjukt bra faktiskt, att folk kan säga att det här är skit förstår jag inte, även om man inte gillar soundet måste man någonstans inse att såna låtsrkivare är det inte gott om nuförtiden och produktionen är helt enastående. helt rätt 9/10 var den värd.

men vafan vet väl jag, tydligen ska man ju lyssna på total inkompetenta idioter som slår på gitarrerna, kallar sig slipknot osv, gömmer sig bakom masker för de inte kan stå för det de gör.

lurar fjuniga, naiva tonåringar på pengar.

Medlem 2005-06-19 22:30
 

älskar denna skiva, så jävla vackert. faller dock lite när lou reed kommer och vill leka rock. men det är ok. första fem låtarna är dock bäst. trodde inte att man skulle kunna lyssa länge på denna men har den nu på repeat och tofflar runt med hörlurar för att kunna lyssna högt…

Medlem 2005-12-21 20:31
 

Jag vet inte vad jag ska säga. Det låter inte normalt, det låter inte som något annat. Men, det är så jäkla underbar musik att du inte vet vart du ska ta vägen.

Medlem 2006-01-15 22:15
 

Himmelskt. Men måste han sjunga med den där jäkla vibratogrejen hela tiden, gör allt snudd på olyssningsbart, precis som Joanna Newsom förpestar sin egen musik.

Medlem 2006-12-24 01:15
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig