dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Tristania: Ashes
Ashes (CD) Tristania
2005
SPV/Playground
7/10

Väl balanserat

Det var riktigt längesen det kom någon goth metal som var speciellt spännande. Genrens belackare hävdar nog att det aldrig har gjort det, men det är bara att strunta i.

Goth metal är en aning speciellt så till vida att det är väldigt romantiskt och gråtmilt. På sina håll väldigt pompöst. Ibland varieras sången mellan brölsång och en, oftast, väldigt spröd kvinnostämma. På senare tid har det varit mer av den senare varan, i takt med att band som Nightwish, Evanescence och Within Temptation har beretts plats med sina topplistetillvända skivor.

Kanske är tanken att metal med kvinnosång ska nå in i den övervägande manliga metalpublikens karga hjärtan. Och av försäljningssiffror att döma så går det tydligen rätt bra. Om det nu är killar som köper skivorna vet jag inte, men någon verkar ju göra det i alla fall. Själv är jag skeptisk.

Därför är ”Ashes” en trevlig överraskning. När det har inte hänt så mycket sedan Theatre of Tragedy släppte ”Aegis” så dimper ”Ashes” ner.

Inledningen på skivan får mig att fundera över om det verkligen inte är en Opeth-skiva som hamnat i spelaren.

”Ashes” har en stor bredd rent musikaliskt. Bara en sådan sak som att de har två killar och en tjej som sjunger ger en liten vink. Brölsång möter ren manssång och den karaktäristiska spröda kvinnostämman, här inte överdimensionerad utan ett väl avvägt inslag.

Gitarrerna ger ifrån sig dels feta metalriff, dels akustiskt plock. En keyboard skapar atmosfär, men tar lyckligtvis aldrig över.

Smått befriande är också att ”Ashes” aldrig tummar på hårdheten och aldrig faller över i att bli för melodiös och pompös, vilket ofta kan vara fallet i den här genren. Ovannämnda Opeth och Theatre of Tragedy är paralleller jag gärna drar. Och, ja, Tristania kommer från fjordlandet i väst.

Har du någon böjelse för romantisk goth metal är detta givet att kolla upp. Behöver du övertygas, lyssna på låten ”Equilibirum”. Ett mästerverk.

Tomas Lundström

Publicerad: 2005-02-06 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-19 18:44

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3076

6 kommentarer

Bra recension…

Kan man vänta sig en recension av Josh Rouse, Daft punk, Decemberists, Doves eller varför inte Antony and the Johnstons… kanske?

Medlem 2005-02-06 00:32
 

Jag gillar Gothmetal til viss del och jag kan tycka att en spröd röst i en mörkt myller a elgitarrer är ett smart drag. Detta låter väl ganska intressant…

Medlem 2005-02-06 01:31
 

djävla bajsmusik.

recensionen var helt OK, men usch vilken skitmusik.

Vem fan döper en låt till "Shadowman" egentligen? Dokken(ett annat gäng som körde bajsnödig musik) hade ju en djävla hit med "Dream Warriors".

Nejuste, den var ju också dålig.

Medlem 2005-02-06 12:05
 

Bra låtnamn, kan de blir mer klyschiga? Bonusspår:

8. Requiem

9. Solitude

10. Saviour

11. Asphyxiation

12. Epilogue

Medlem 2005-02-06 14:15
 

goth metal är nog världens mest tragiska och onödiga genre. kan inte vara lätt för folk som gillar riktig goth att buntas ihop med folk som lyssnar på sånt här skräp, vilket ofta sker.

Medlem 2005-02-06 16:44
 

Snacka om att den här har växt. Helt otroligt bra efter en massa lyssningar. Till slut så gled det undanglidande in.

Erik Oregistrerad 2007-08-29 13:20
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig