dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Doits: This Is Rocket Science
This Is Rocket Science (CD) The Doits
2004
Wild Kingdom/Sound Pollution
7/10

Sju-noll i superettan

Lyssna

Sök efter skivan

Om Alexander Östlund var ett rockband skulle de flesta säga att han var lovande i AIK men som bäst i IFK Norrköping. Hans spel i Hammarby skulle avfärdas som gammalt och trött. Insatserna i landslaget skulle förnekas och flytten till Feyenoord skulle ge honom epitetet storbolagsprodukt.

Eller?

Om The Doits var ett fotbollslag skulle de vara ett stabilt och hårt lag på övre halvan av tabellen i superettan. Ungt och lovande, men utan stor publik och medial uppmärksamhet.

Eller?

Fotboll och rockmusik har mycket gemensamt – men i ett motsatsförhållande. I fotbollens värld är det mainstream som råder. Vi har relativt bra koll på Allsvenskan och ligorna i England, Italien och Spanien. Eftersom de matcherna syns och hörs mest. I musikens värld är det samma sak, men tvärtom. Där vill vi som är insatta helst vara först med att droppa nästa stora namn eller trend. Så är det inte i fotbollens värld. När hörde du senast Tomas Nordahl dra igång en hype kring ett okänt lag i sexan?

Jag har till min stora glädje fått stifta bekantskap med ett rockband som gett mig de här konstiga funderingarna. The Doits. Ett band som återvinner några av rockens mest använda ackord och arrangemang. På den här skivan har de knappast skapat något unikt, nytt och världsomvälvande, men de har gjort det bra. De larmar utan att göra sig till. Deras hemmaplan heter inte Camp Nou och de försöker inte spela det spelet. Backarna försöker inte hålla bollen i trängda lägen på egen planhalva, de rensar.

The Doits gör sitt och gör det bra. Utan omedelbar stjärnstatus jobbar de hårt. Från backlinjen hela vägen fram till anfallet. Utan divalater men med stor kärlek till uppgiften. Därför smittar deras låtar mig med glädje. Det svänger hejdlöst i ”Some Kind Of Motion”, ”Never Again”, ”Calm Waters” och ”Hold Me Down”. Visst finns det stunder då deras spel blir förutsägbart och trist. Då de dribblar bort sig på mittfältet. Men, allt som oftast nöter de ned motståndarförsvaret och går på mål.

Det kanske inte är ett spel som leder till stora rubriker. Men för mig har The Doits på kort tid blivit något av ett måste. De gör mig glad här och nu. Får mig att stampa takten. Nicka. Sättet de gör tidlösa riff och rockmallens klichéer till sina känner jag igen från många andra band i ett landskap där klubbdirektörerna bär portföljer med logor från Burning Heart eller Bad Afro. Eller som i det här fallet, Wild Kingdom.

Precis som nya unga stjärnor i fotbollens storklubbar alltid kommer mätas mot ikoner som Pelé, Maradona, Cruyff och Beckenbauer kommer rockband av i den här skolan mätas mot band som Kiss och deras efterföljare.

The Doits har en liten bit kvar till högsta serien. Men redan nu ser jag fram emot heta derbyn i en serie där de kommer bland annat kommer möta IFK Sewergrooves och Diamond Dogs IF. I cupen kommer de kunna skrälla mot Peepshows SK och Idrottssällskapet Hellacopters.

Om du inte tror mig behöver du bara lyssna på den här skivan för att skapa dig en egen bild. Om du tycker mitt fotbollsresonemang haltar var det för länge sen du såg en seriematch i divisioner som inte visas på TV-sporten.

Om du inte gillar fotboll? Då ber jag om ursäkt och sammanfattar skivan på ett mer förutsägbart sätt. The Doits spelar Hellacopters-rock. Och gör det riktigt bra.

Fredrik Welander

Publicerad: 2005-01-25 00:00 / Uppdaterad: 2005-01-25 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3057

24 kommentarer

Bra recension. Roligt med udda grepp som fungerar.

Medlem 2005-01-25 00:09
 

Nästan först! Scheisse!

Medlem 2005-01-25 00:09
 

IFK regerar! :)

Medlem 2005-01-25 00:31
 

Haha, rolig recension; framförallt första stycket. Skivan orkar jag nog inte kolla upp dock.

Medlem 2005-01-25 01:02
 

Fotbolla mig hit och fotbolla mig dit, sluta larva dig, skriv en vettig recension som rör den här typen av rock istället, du får rött kort av mig för frasen "hellacopters-rock"! Ett oerhört töntigt utryck som hör hemma i taskigt utformade fanzine typ "Denimzine".

Medlem 2005-01-25 01:06
 

Undra förresten när den här typen av rockmusik ska få komma in i vardagsrummet och sluta behöva stångas med värdar och värdinnor vid ytterdörren och på hallmattan, föråldrat och förlegat tycer jag. En dylik recension skulle aldrig till exempel skrivits om det rörde sig om snorhipp electronica-punk eller en korplags-varriant av LCD Soundsystem.

Medlem 2005-01-25 01:25
 

orginell recension,, mkt bra!!

Medlem 2005-01-25 07:03
 

ahh jag gillar recensionen

Medlem 2005-01-25 08:56
 

Hmmm! Jag håller just nu på att gå igenom mina gamla POP och inser hur en recension skall skrivas. Inte såhär! Vad det gäller jämförelsen med Östlund så borde du ha lite mera koll på hans karriär.

I AIK var han som Hardcore Superstars

I Norrköping utvecklades han till att bli lite mera som Peepshows

Mellanspelet i Portugal glömmer vi

Sedan när han kom till Hammarby så började han blomma ut och gick från Supershitty to the max till första Cream of the crap på några år. I landslaget så är han en stabil High visibility.

POP regerade i mitten av -90.

Medlem 2005-01-25 12:14
 

Nej, ingen vidare recension tyvärr. Bättre kan du nog Fredrik. Och skivan verkar vara skit också för den delen.

Medlem 2005-01-25 12:49
 

Rocky;

Det var ju "vi" som omskolade denne Östlund till ytterback. Dessförinnan var han en medioker anfalls"tallang". Så självklart var han mest rock i vårt kära Norrköping! Sen blev han ju sellout när han gick till bajen. Man kan ju inte spela i AIK och Hammarby. Klubbkänsla? Nja. Sellout? Sure!

Annars gillade jag recensionen starkt. Ovanlig och trevlig.

Medlem 2005-01-25 13:02
 

Givetvis ett l i talang. My bad.

Medlem 2005-01-25 13:04
 

riktigt lam recension av en ännu lamare skiva. rock är så trist…

Medlem 2005-01-25 13:57
 

Hobbyskribenter blir alltid så förbaskat tramsiga så fort de ska skriva en analys. Det känns som du underskattar läsarnas intelligens, kamrat Welander!

Medlem 2005-01-25 14:03
 

Nu när jag tänker efter så var jag nog lite väl hårt i mina inlägg, förlåt Fredrik!

Självklart får du INTE rött kort av mig, bara ett gult;-)

Medlem 2005-01-25 16:45
 

Gött mos! Synnerligen trevlig och underhållande recension och ett band på Wild Kingdom ska alltid kollas upp! Alexander Östlund är dock så jävla överskattad. Undrar om han har hört the Doits än?

Medlem 2005-01-25 17:33
 

a mongo dream!

Jämför du med Lucic då?

fan grabbar, en recension och så blev detta som svenska fans hemsida.

ha ha!

AIK i SE, och det är gött.

Medlem 2005-01-25 17:58
 

Tycker recensionen var kul. bra.

Medlem 2005-01-25 18:01
 

intessantaste recensionen på mycket länge, riktigt bra. Tyvärr är den här skivan inte speciellt bra.

Medlem 2005-01-25 19:17
 

Recensionen måste vara bra för jag fick en direkt bild i huvudet av vilken sorts musik det handlar om. Inget för mig tror jag. Och det "tack vare" recensionen…

Medlem 2005-01-25 22:36
 

Nån måste verkligen förklara för mig hur Alexander Östlund hamnade i världslaget. Jag kan inte förstå det på nå vis alls… Det borde vara givet som världshistoriens roligaste ögonblick alla aktegorier nånsin. Om nu Fredrik och Fredrik, eller vad de hette nuigen, skulle läsa det här.

Medlem 2005-01-25 22:53
 

En sak till. Recensionen var brilliant. Antagligen för att jag kan fotboll. Hoho.

Medlem 2005-01-25 22:59
 

Åh vilkenb lycklig recension. Tänk om man kunde få en sån varje dag (även fast dsc nästan alltid håller hög standard)

Jag diggar klyschig detriot-rock – vilket det här väl är? – så jag ska kolla upp bandet. Om jag har tid, lust och mod.

Medlem 2005-01-25 23:34
 

Det världslag Östlund hamnade i var väl ganska jippobetonat? Hur han hamnade där är en bra fråga. Men jag tror att han snart gör sig bofast i landslaget och inte kommer spela i Feyenoord hela kontraktstiden…

Fredrik Welander Medlem 2005-01-26 08:39
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig