dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Bright Eyes: I'm Wide Awake It's Morning & Digital Ash In A Digital Urn
I'm Wide Awake It's Morning & Digital Ash In A Digital Urn (CD) Bright Eyes
2005
Saddle Creek/Border Music
8/10

Hand i hand, olika som natt och dag …

Lyssna

Sök efter skivan

Hörru Conor, Buck 65 säger ”I know a man who was born with his heart on the outside”.

Pratar han om dig?

Troligtvis. Ditt hjärta lyser ju starkt på samma sätt som ET:s i väntan på rymdskeppet. När man lyssnar på dig känns det på riktigt. Jag tror att du äger konsten att skapa låt efter låt som verkligen värker i hjärtat.

Som en sorts Kapten Haddock känns du full av känslor, sorg och stämningar. Känslor som gång på gång bubblar över beklädd i fylleslag och svordomar. På sina håll liknar det ju faktiskt urtypen av det finska svårmodet. (Hmm, det kanske är delvis därför jag alltid envisas med att se likheterna mellan Laakso och dig…)

Att du hade gått och gjort två skivor var ju inte riktigt vad jag hade förväntat mig inför vårt senaste möte. Men nu är jag så tacksam. Skivorna du hade med dig var fulla med känslor. Lika bra att bubbla över ordentligt antar jag. Du beskrev det bra i en gammal text; ”All I know is I feel better when I sing. Burdens are lifted from me, that's my voice rising.”

Under årens lopp har jag snyftat och åmat mig till bl.a. ”Haligh, Haligh A Lie, Haligh” och dansat till ”Lover I Don't Have To Love”. Jag har även fått äran att njuta av ditt nära samarbete med Neva Dinova. Men i julas var du tillbaka och äntligen hade jag sällskap av dig igen. Den här gången tog du dessutom med dig en hel hög vänner. Däribland Emmylou Harris, Jim James från My Morning Jacket och Nick Zinner från Yeah Yeah Yeahs. Kunde det bli bättre. Knappast.

Med deras hjälp kom två små underverk till. Men som natt och dag skiljer sig dina nya skivor åt. ”Digital Ash in a Digital Urn” är en välproducerad mörkare popskiva där Nick alltså varit med och bidragit med en del nya influenser och lite syntigare sound. I låten ”Take It Easy (Love Nothing)” lyckas du med det där som är så typiskt dig. En glad sångmelodi, i något som verkligen kunde ha varit en riktigt trevlig liten låt, blir däremot aldrig riktigt trevlig utan istället så ofattbart full av allvar och känslor. Det blir så eftersom din koncentration och närvaro inte lämnar låten för en sekund.

”I'm Wide Awake It's Morning”, som den ljusare skivan heter, har du blandat din desperata stämma med mysig och akustisk country på paletten. Du får snart fram en magisk färg. Din säregna känsla finns med i alla penseldragen och många av låtarna är i sig riktiga guldkorn. Dina duetter med Emmylou gör bitvis ont för att de är så fina.

Det du gav mig i jul var en stor dos lycka. Dina skivor fungerar nämligen på två sätt för mig. Dels som en hög med betablockerare, en slags lugnande hand, dels som en pump av känslor man annars lätt kan stänga in. Och inte låtstas om. Jag tror du vet vad jag menar. Det var det vi behövde reda ut. Nu vet du.

Emelie Bååth

Publicerad: 2005-01-19 00:00 / Uppdaterad: 2005-01-19 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3049

32 kommentarer

underbart!!

Medlem 2005-01-19 00:00
 

Tredje eller fjärde recensionen i rad där Emelie droppar en Anticon-relaterad artist? Intressant.

Medlem 2005-01-19 00:04
 

oh jag missade totalt buck 65.

då blir det ännu mer underbart.

Medlem 2005-01-19 00:15
 

hmm vad har jag med denna skiva att göra?

Medlem 2005-01-19 00:17
 

Det här är ju två helt olika skivor (i mer än en bemärkelse) – förtjänar de inte varsin recension, eller åtminstone mer än ett stycke vardera i texten?

Medlem 2005-01-19 00:49
 

Kapten Haddock, ET.. töntiga referenser, Emelie! Varför kan du inte försöka dig på en seriös recension istället? Och ja, det är tjatigt med Anticon!

Medlem 2005-01-19 08:39
 

håller med rp_drake om att de här skivorna verkligen förtjänar att recenseras var för sig. "i'm wide awake…" har hållt mig sysselsatt i några veckor nu och jag bara älskar merparten av låtarna. "digital ash…" är inte lika mycket min sorts skiva. underbart. hoppas vi ses på cirkus i feb!

Medlem 2005-01-19 09:06
 

men jag vill tillägga att det var en bra recension, inget med det

Medlem 2005-01-19 09:09
 

Fjantig recension

Jävligt bra skivor dock

Medlem 2005-01-19 09:56
 

Kapten Haddock är bra att ha med i recensioner. Har själv använt honom i min recension av The Corals debut som finns i arkivet…

Fredrik Welander Medlem 2005-01-19 11:10
 

Fredrik Welander: Ja, och det är rätt talande att du gjort och styrker ytterligare min övertygelse.

Medlem 2005-01-19 11:38
 

Vad hände med DSCs "Vi vill ge recensionerna den plats de förtjänar".

Detta stod att läsa här för några år sen.

Nu? Två stycken åt två skivor som givits en åtta i betyg… Efter ha läst recensionen har jag ingen aning om >>JAG<< skall köpa båda skivorna eller kanske bara en.

Tycker inte recensionen gör misstaget av att vara dålig, snarare att vara för fattig på information för att jag skall kunna bilda mig en uppfattning om de båda skivorna.

Medlem 2005-01-19 11:58
 

som vanligt ska det hackas på Emelie.

tycker detta var en helt ok dubbelrecension av två förbannat bra plattor.

Medlem 2005-01-19 12:53
 

Jag är Tintinfanatiker och tycker det är helt OK att referera till en så stark personlighet som Kapten Haddock i en skicrecension, men tycker också då att man ska länka till honom som till andra referenser:http://www.asterion.se/tintinfigurer.html

Medlem 2005-01-19 13:24
 

jag håller med om att skivorna egentligen borde ha recenserats för sig, men kom igen – det är bright eyes, självklart köper man båda!! :)

Medlem 2005-01-19 15:11
 

jag tycker ni löste det där med två skivor på ett omslag väldigt fint. men som alla andra hade jag mycket hellre sett två recensioner.

till sist tycker jag det är konstigt att emelie har lyssnat på skivorna i julas. de släpps ju inte förrän om 6 dagar? andra gången på någon månad ni går med på recensioner av nerladdad mp3-musik. illa!

Medlem 2005-01-19 18:37
 

vibe: recensionsexemplar skickas oftast ut ett tag innan skivorna släpps.

Antar att det är Olas recension av samlingen "Intelligent Toys 2" som du syftar på och jag vet inte vad det är för illa med att recensera musik som distribueras via mp3?

Tomas Lundström Redaktionen 2005-01-19 18:45
 

käre tomas.

jag vet att recensionsexemplar brukar skickas ut i förväg. men två månader innan? knappast.

den recension jag syftade på var faktiskt också en emelie skrivit. nämligen den angående bloc partys nya skiva. deras skiva släpps alltså den 16:e februari, men recenseras den 20 december? för mig låter det väldigt underligt. för inte har väl recensenter sådana förmåner?

Medlem 2005-01-19 20:55
 

vibe: I synnerhet vad gäller månadstidningar och liknande är det inte alls omöjligt med promo-exemplar flera månader i förväg, för att hinna med pressläggningen som kan ligga flera månader innan numret faktiskt kommer ut. Detta kan även gälla exempelvis radiostationer som får exemplar av singlar långt innan de ska släppas för att börja spela dem långt i förväg.

Exempelvis kan nämnas att de första musikjournalisterna redan i början av januari fått provlyssna på Daft Punks kommande album, som släpps i mars (dock inte någon här på dagensskiva.com).

Ola Andersson Redaktionen 2005-01-19 21:03
 

vibe: Bright Eyesplattorna släpps enligt border.se idag.

Bloc Party vet jag inget om, trodde det var samlingen du menade, som jag säger ovan.

Tomas Lundström Redaktionen 2005-01-19 21:06
 

Köpa-glömma, köpa-glömma. Svårt att veta hur de är var för sej. Kunde vart bra med två recensioner (publicerade på en gång?)

Medlem 2005-01-19 21:13
 

För övrigt kom jag just på att jag har två skivor hemma hos mig som landade hos oss i mitten av december, men som släpps först i mitten/slutet av februari.

Ola Andersson Redaktionen 2005-01-19 21:15
 

I'm wide awake plattan e helt underbar.. den andra har jag inte lyssnat på än..

Medlem 2005-01-19 22:17
 

vibe: Du har aldrig funderat över var dina nedladdade mp3-versioner av ej ännu släppta skivor härstammar från? Kanske recensionsexemplar och radiopromos? De distribueras inte helt sällan 2-4 månader innan releasedatum.

Medlem 2005-01-19 22:32
 

Men jag har i alla fall rekordet! Fyra månader innan! :D

Medlem 2005-01-19 22:59
 

DSC-rekordet, that is. Apropå releasedatum. (Eller har jag det? Jag bara chansar.)

OBS: Ingen kokettering.

Medlem 2005-01-19 23:01
 

Tja, Johan, Guds egen skiva har ju recenserats här hos oss. Frågan är väl om den överhuvudtaget kan sägas ha ett släppdatum? Tiden ände? I så fall hoppas jag att recensionen kommer jävligt långt i förväg.

Ola Andersson Redaktionen 2005-01-19 23:04
 

Just ja. Tänkte inte på den…

Medlem 2005-01-19 23:05
 

Grym recension, för övrigt!

Medlem 2005-01-19 23:06
 

ola & tomas, jag tackar er för att ni tar er tid att besvara mina frågor.

jag ber om ursäkt. trodde inte anställda på dagensskiva hade de förmånerna att få album sända så tidigt till sig för provlyssning. återigen, ursäkta min trångsynthet.

gällande releasedatumet tomas, så tar jag min information från saddle creek (dom kan man väl lita på?) ni/du kan få se vad dom skriver om ni/du inte tror mig:

"upcoming releases

Bright Eyes – I'm Wide Awake, It's Morning CD/LP (January 25th, 2005)

Bright Eyes – Digital Ash in a Digital Urn CD/LP (January 25th, 2005)"

klistrat direkt från deras nyhetsbrev som skickas ut lite då och då.

till JL:

vart har jag sagt att jag laddar hem mp3versioner av skivorna?

men tack för informationen om releasedatum. du verkar veta det mesta du. skönt för dig. ha ett bra liv förresten.

Medlem 2005-01-20 11:14
 

vibe: trångsynthet vet jag inte om det handlar om alls. det tillhör förvisso inte vanligheterna att skivor kommer tidigt, men det inträffar. :)

Releasedatum är kanske inte hugget i sten. Border kan ju även lista det datum när deras skivor går ut till butikerna. Vet inte hur det är. Ett par dar hit eller dit…

Till sist: vi är inte anställda, inte någon av oss. Allt sker på fritiden.

Tomas Lundström Redaktionen 2005-01-20 15:45
 

såja då var det bra igen. skaka hand :)

Medlem 2005-01-25 18:57
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig