dagensskiva.com

48 timmar

Recension

K-OS: Joyful Rebellion
Joyful Rebellion (CD) K-OS
2004
EMI Canada/Import
9/10

Hip hope?

Lyssna

Sök efter skivan

Två år har gått sedan K-OS släppte sitt första, och sista, album. Trött och besviken på branschen och allt det där. ”Exit” var den passande titeln.

Nu är han trots allt tillbaka. Och behöver inte känna sig särskilt skamsen för det. K-OS är ju knappast den förste artist att släppa sitt sista album flera gånger.

Att ”Joyful Rebellion” inleds med att utomjordiska rappare landar på jorden i ”Emcee Murdah” till tonerna av darrande filmmusikstråkar, dammödsligt släpkomp och en mexikansk gitarr är precis lika självklart som att K-OS själv är en Trinidad-utvandrad kanadensare. Främling i en främmande värld, på många sätt.

Send a search party out
Don't get caught up on this planet, man
these humans are crazy
Don't even show them your microphones
Cause then you know what?
They wanna give you a record deal
and then you end up dead!

Jag vet inte. Det känns lite som att K-OS forfarande inte är riktigt kompis med skivbranschen.

Nu är gnäll på hur eländig musikbiznissen inte direkt unikt. Vi har hört det förut en massa gånger. Och även om K-OS har en vass penna är det inte texterna som gör ”Joyful Rebellion”. Det är musiken.

I det bortglömda och förbisedda hörn av musikvärlden där baktakt, hiphop, funk och rock möts, ett område där artister som The Roots, Me Phi Me och Cody ChesnuTT hälsat på – där hittar du ”Joyful Rebellion”.

”Man I Used to Be” är byggd kring ett rakt hihats-väsande discobeat och mer actionfilmsstråkar. Plus lite Michael Jackson-woo-hoo-hooande. ”Crucial” dubbar runt i de lägsta basregionerna samtidigt som en struttande hammond, en rockvass gitarr och ett jazzigt lössläppt trumskrammel har showdown många ljusår ovanför. ”Commandante” är den spaghettiwestern-musik Ennio Morricone skapat om han varit lite svartare och lite mindre italiensk. Mer showdown blir det i ”Love Song” där ett självspelande skevpiano klinkar takten i duett med de svingande saloondörrarna medan dammet på golvet och glasen på borden hoppar runt till den krossande baskaggen samtidigt som en stråkkvartett passerar förbi i en skenande diligens.

Contrary to popular belief
This is not a love song, it's a sonnet
Damn it feels good to have people up on it
But, I'm just a fool playing with the master's tools
Learning how to break the rules of this record company pool

Sedan blir det också lite själfull handklappsrock, ChesnuTT-stajlii, i ”Dirty Water”, baklängesjazzbas och en polerad ”How I Could Just Kill a Man”-drumloop i ”Neutroniks” (med det briljanta rimmet ”What's the definition of a real MC? / Is it lookin' hard on MTV / or freestylin' in the back street alley?”) och tablas-partaj i ”One Blood (Jiggy Homicide)”. Och så de drygt fyra fantastiska minuter när K-OS förvandlas till en Redemption-Bob Marley i ”Hallelujah” och låter oss se Babylon kollapsa runt oss till tonerna av akustisk gitarr och mäktig kyrkorgel.

Hiphop i sin renaste form. Utan begränsningar och ängsligt stirrande mot antingen försäljningslistorna eller ”det äkta”. Över, under och genom allt ömsom rappar (med en röst som påminner om Q-Tip och Del) ömsom sjunger K-OS.

Visst, det finns hiphop av mer traditionellt slag. ”Clap Ur Handz” (Bob Dobalina!) är ett sådant spår. Men framförallt old school-hymnen ”B-Boy Stance” där ”Funky Drummer”, ”Rebel Without a Pause” och ”When Will They Shoot?” frontalkrockar i ett gnisterregn medan K-OS står lutad mot en lyktstolpe med armarna korsade över bröstet.

It's so hard to remain authentic
everything around me is changing
Even the Earth is moving to different places in outer space
But one thing remains the same
Till the end of time I think I'll remain
I think I just stay a b-boy standing in my b-boy stance

För hur mycket branschen än må suga i K-OS ögon finns det ändå en framtid. Hopp. Det blir som allra tydligast när han slänger på sig swingpjatten och snurrar igång kontrabasen i ”Crabbuckit”. Spökhuspiano! Jazzstök! Handklapp! Stora hattar! Tamburin! Bapapapapapa! ”Hit the Road Jack”! Dans på biljardborden!

Alla festar. Alla utom K-OS. Han är redan på väg vidare.

No time to get down

Cause I'm movin' up

Ola Andersson

Publicerad: 2005-01-13 00:00 / Uppdaterad: 2005-01-13 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3043

18 kommentarer

furst

Medlem 2005-01-13 00:07
 

Exit är ju en helt jurassic skiva så jag kan tänka mig att det här är minst lika bra. Synd bara att jag inte är sugen på hiphop det allra minsta numera.

Medlem 2005-01-13 00:27
 

Intressant. Lär kollas upp.

Medlem 2005-01-13 01:04
 

Exit var sådär. En eller två bra låtar. Tror nog inte det blir ett köp, trots en bra recension.

Medlem 2005-01-13 04:39
 

Är länken ett ofrivilligt försök till nödrim?

Medlem 2005-01-13 08:56
 

Bra rubrik Ola. Det här måste kollas, men jag får inte ljudklippen att funka. Tur att det finns vettiga artister som inte behöver klä sig i pengar. Hur länge kommer bling-bling-idiotin att hålla. 00-talets pudelrockare uppblåsta som it-bubblan.

Medlem 2005-01-13 10:40
 

Ljudklippen funkar inte för mig heller. Surt. Tror att jag skulle gilla det här annars.

Medlem 2005-01-13 11:31
 

Hmmm… Nej, det verkar inte funka något vidare för mig heller med ljudklippen. Jag har lagt till en länk med möjlighet att lyssna på åtminstone två låtar.

Ola Andersson Redaktionen 2005-01-13 12:29
 

Sannerligen en av årets bästa!

Medlem 2005-01-13 13:13
 

verkar riktigt intressant, måste kollas på en gång! :D

Medlem 2005-01-13 15:18
 

till ola, men om andra kan det också så … feel free to answer: vad e skillnaden mellan att vara oberoende och vara alternativ?

Medlem 2005-01-13 18:34
 

Det svänger!

Medlem 2005-01-13 21:09
 

foo: Bra fråga. Att vara "alternativ" känns som att det handlar om (i det här fallet) musiken – att den musik man gör inte är den musik som låter som musiken som tilltalar det stora flertalet. Att vara "oberoende" känns som att det mer handlar om förhållandet till skivbranschen – att man inte ligger på ett skivbolag under de fem stora skivbolagsjättarna. Typ.

Ola Andersson Redaktionen 2005-01-13 21:31
 

Det här gillar jag, att en recension kan få mig att förstå att den här borde jag nog ta och skaffa. Underbara tanke att branschen en dag skulle våga satsa på talang mer än hype.

Medlem 2005-01-14 00:03
 

Nu är den inhandlad och genomlyssnad några gånger. Riktigt jävla bra, tack för det tipset!

Medlem 2005-01-14 14:22
 

Ruggigt bra skiva och bra recension!

Medlem 2005-01-16 23:42
 

This is one fätgrym skiva.

Medlem 2005-02-23 14:37
 

men fan också. hur jävla bra som helst!

Medlem 2006-03-18 22:41
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig