dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Evanescence: Anywhere but Home
Anywhere but Home (CD) Evanescence
2004
Wind-Up/Epic/BMG
3/10

Korten på hand

Lyssna

Sök efter skivan

I ett svagt ögonblick när jag lyssande på ”Anywhere but Home” första gången tyckte jag att Evanescence hade något att komma med. Kanske inte mycket, men ändå något.

Det är fel.

Evanescence har enkla låtar med smittsamma melodier som ikläds en tunn gothdräkt för att verka spännande. Raka, enkla powerackord täcks över med en orkestral matta som ger ett pompöst och smäktande intryck.

”Anywhere but Home” är en liveinspelning. Och som liveskiva fungerar den helt okej. De låter mindre producerade än vad singlarna från skivan har låtit. På vissa håll är finns produktionen ändå kvar och det är då det är som sämst.

Redan frälsta fans lär kasta sig över den som glupska lejon. Gillar man Evanescence får man valuta för pengarna. Konserten både som CD och DVD , rätt mycket extramaterial (som förvisso ibland tangerar gränsen för pinsamt) och samtliga videos. Man hör en del missar här och där när de spelar, men det ger väldigt mycket mer autencitet än vad en fläckfri spelning hade gjort.

Amy Lee må ha en okej röst. På vissa håll skriker eller väser hon, men det händer alldeles för sällan för att jag skall vara nöjd. Den av killarna (ingen aning vem det är av dem som sjunger) som growlar till i megahiten ”Bring me to Life” borde också ta den stigen oftare, men tyvärr händer det inte.

Samma sak med gitarrerna, som oftast dränks i keyboards och mår lika bra av det. Då och då dyker det upp snygga riff och stick. Inte ofta, alldeles för sällan om jag ska vara helt ärlig, men de verkar ju finnas där.

Trummisen Rocky Gray är överraskningen som chockar med att åtminstone hyfsat frekvent använda sig av dubbeltramp. Givetvis bara i fill, men ändå.

På det stora hela kan man säga att Evanescence sitter med korten på hand, men spelar dem helt fel. Varierar sig Amy Lee mer och de börjar använda growlsång och roligare trummor samt tar bort de orkestrala mattorna så kan det ju bli riktigt bra. Och skriver roligare låtar som inte går enligt standardmall 1a vill säga.

Troligen kommer de inte göra något av det där. Det är ju mycket enklare att köra på i samma spår. Men man kan ju alltid hoppas. Förvisso skulle det kanske inte vara Evanescence då. Men det skulle i alla fall vara bra.

En sak slår mig när jag hör deras version av Korns ”Thoughtless” rörande kontexten de verkar i. Jag inbillar mig att deras fans är ganska unga och det känns faktiskt inte ett dugg udda att Amy Lee kör igång låten utan att annonsera den utan bara säger ”You oughta know this one”. Det ger mig en liten tankeställare kring dagens rockscen och hur den ständigt förändras och växer. I min värld finns inga självklara Kornlåtar och det stör mig lite. Kanske har jag missat något, som ändå pågått mitt framför näsan på mig?

Till sist vill jag även påpeka att jag tycker det är ganska skönt att beskåda alla tjejer i publiken på DVD:n och känna en viss trygghet ändå i att deras förebild hellre headbangar än ligger och åmar sig i ett par hotpants eller nåt. Låt oss också hoppas att de gör fler videos i stil med den till ”Everyone's Fool”. Det mår nog både unga tjejer och samhället bra av.

Tomas Lundström

Publicerad: 2004-12-02 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-19 19:06

Kategori: Recension | Recension: #2989

13 kommentarer

Killen som sjunger med i "Bring me to life" är väl egentligen inte med i bandet… eller har jag fel?

Gessles morsa Oregistrerad 2004-12-03 20:02
 

Gessles morsa: På skivan "Fallen" var det en annan kille men på den här är det en ur badnet om jag fattat saken rätt.

Tomas Lundström Redaktionen 2004-12-03 22:16
 

Mer growl? Growl? Du gillar growl va?

Pols Oregistrerad 2004-12-05 09:43
 

Ja, det gör jag. "Brölsång" känns för klumpigt. Så jag kommer att hålla mig till "growl" tills något bättre dyker upp tror jag.

Eller var det inte ordvalet som åsyftades?

Tomas Lundström Redaktionen 2004-12-05 14:57
 

Jag tror aldrig jag skrivit detta förut….. Bra recension!

Growl!

modern day molester Oregistrerad 2004-12-13 15:59
 

Trummisen Rocky Gray har tidigare spelat i Living Sacrifice. Gillar man death metal kan dom va värda att kolla in.

Soul Embraced Oregistrerad 2004-12-15 18:21
 

Ursäkta mig men E DU HELT DUM I HUVUDET ELLER??!! evanescence är as bra, och dom har faktiskt några trogna fans gemfört me dig!!!!!

Divan Oregistrerad 2004-12-16 19:53
 

Evanscence e så dåliga.Amy Lee e otrevlig&väldigt trög,jag får det intrycket när man läser artiklar där hon har blivit intervjuad.Hon e också skrikig&skränig…..om man jämför med Sharon Den Adels röst.Evanescence suger&musiken är värdelös.Vadå sjunga om att ta livet av sig mm.Hur jävla moget e det???Within Temptation e flera gånger bättre än Evanescence.De har aldrig gjort en låt med en sån stil.De e så jävla bra&de e mitt favoritband.Har lyssnat på dem i 3år i December,&jag ångrar inte att jag börkade lyssna på dem.Jag ångrar inte en minut.Sharon e alltid så glad,trevlig&ger alltid ett bra intryck på mig i sina intervjuer.Within Temptation ROCKS!Keep on rockin=)!

Mia Oregistrerad 2007-06-15 13:36
 

evanescence e asbra! Vad e det för fel på dig, bara för att man sjunger om självmord betyder inte att hon e helt vrickad. Det e vissa som behöver de låtarna bl.a jag! Så jag tycker precis som Divan, du e juh en jävla glädjedödare!! >:(

Ellemi Oregistrerad 2007-12-30 15:43
 

och i vilken låt sjöng hon om självmord?
I tourniquet ? för det första så har faktiskt Amy inte ens skrivit den låten, det var trummisen Rocky som skrev den.. Sen tycker inte jag att det är något fel att prata eller sjunga om självmord egentligen, För det är ett allvarligt problem idag, och det händer .. Men om du nu tycker att det skulle vara iditotikst så är det faktiskt bara du som tycker det.. och om du har nått problem med Evanescence, Varöfr kommer du då hit och läser och kommenterar, varför lyssnar du ens på musiken ?? Du måste ha något allvarligft problem i huvet, korkade människa..
Amy är inte det minsta otrevlig heller, jag antar att bara är avundsjuk på något eller så har du bara problem.. Så gillar du inte Evanescence, STICK DÅ !!!!!!!!!

Mariah Oregistrerad 2008-06-27 11:47
 

Hahaha, vaddå otrevlig och trög? Det är ju du som verkar lite trög… Amy Lee verkar ju jättetrevlig och jordnära.
Evanescence’s texter är jättebra, och vilken är det som handlar om självmord? Och vad skulle det vara för fel på att sjunga om det? Deras texter handlar om Amys upplevelser. Om hon bara hade skrivit om självmord så hade hon nog varit död nu…

Och hennes röst är bara kraftfull och jättevacker. Sharons röst är ju jättemesig och WT:s musik är riktigt överdrivet dramatisk, så det blir ju bara fånigt.

Vad gör du här om du inte gillar evanscence?:S

Rebecca Oregistrerad 2008-06-29 15:06
 

”Tourniquet” er jo en Soul Embraced cover. Rockys gamle band (som har starta opp igjen nylig). Kristen dødsmetall. Dette framgår ganske tydlig i texten till ”Tourniquet”

Medlem 2008-07-01 11:45
 

att Ev skulle ha mer growl kan jag inte hålla med om, det räcker väl att Angela Gossow growlar på i Arch Enemy.
angående vem som sjunger ”killraderna” på Bring me to life live så är det John LeCompt på plattan är det sångaren från 12stones. att man sedan jämför Ev med WT är en sak som jag inte ens kommer att komentera.
Amy rocks! m/

Ev4life Oregistrerad 2008-12-06 17:41
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig