dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Blacknuss: Gold - A Decade of Soul, Jazz & R'n'B
Gold - A Decade of Soul, Jazz & R'n'B (CD) Blacknuss
2004
Superstudio Orange/Diesel
5/10

Varken hackat eller malet

Lyssna

Sök efter skivan

I teorin gillar jag fortfarande Blacknuss som fan. Ska jag vara ärlig är det inte längre sant. Sanningen är att de inte berört mig på riktigt sedan debuten 1994 när de fortfarande var mer än ett soloprojekt med gästspelare.

Den tydliga knäcken kom när rytmsektionen Christian Falk (bas) och Martin Jonsson (trummor) spräcktes runt inspelningen av andra skivan (där Falk för all del medverkar, men redan hade fokus på egna projekt). Inget ont om Martin Jonsson, han är en grym trummis om än en ganska feg beatprogrammerare. Det blir extra tydligt nu när de gamla bitarna som spelas med bandsättning ställs bredvid de ”nyare” produktionerna där bara ett fåtal instrument lagts till programmerade rytmer.

Det äldre materialet har ett naturligt och självklart sväng medan det nyare är kliniskt och skinande polerat för att inte störa någon. Förutom sådana som jag då, som blir pissförbannade av blankputsad inställsamhet.

När jag hör en låt som ”Thinking of You” får jag bara bilder av Henrik Schyffert i studion på NileCity 105,6 i skallen (och det är i det här fallet inte ett gott betyg).

Sen kan jag väl ha invändningar mot att släppa en samling redan efter tre album.

Nog av surande. Det finns ljus i mörkret. Här finns flera gamla goda bitar från debuten och ett par från andra årskullen som håller måttet. Som en varm ”Dinah” med Stephen Simmonds i huvudrollen. Som svängiga ”Rising to the Top”, ett av de där sällsynta tillfällena då Lisa Nilssons röst hamnat i precis rätt sammanhang.

Sen lyckas så klart ADL nästan rädda till och med de lenaste av beat med sin närvaro (”Everytime You Do That Thing” är det lysande undantaget från ”3″). Borde han inte få ge ut något mer i eget namn nu? Samarbetena med Blacknuss och Teddybears borde rimligen ha spridit honom i tillräckligt breda lager nu. Eller har han för evigt fastnat i det hemska bakvattnet mellan massan och underjorden där ingen vågar chansa på honom?

För mig blir höjdpunkten instrumentala ”Atlantis” som spelades in samma år som ”Allstars”, men som inte tog sig in på albumet då. En tillbakalutad jazzlåt med vibrafon och gitarr i huvudrollerna.

”All Your Lovin'”?
Ok, men inte mer.

Jag önskar verkligen att tioårsjubileet hade firats med en liveupptagning istället för den här pliktskyldiga sammanställningen. För det är egentligen inte låtarna eller ens gästspelarna som är problemet. Det är den inställsamma försiktigheten som gör att hälften av materialet här för min del lika gärna hade kunnat stanna på hårddisken hos Rix FM.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2004-10-04 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-26 08:38

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2851

13 kommentarer

Jag säger då det…

Medlem 2004-10-04 00:02
 

jahapp, vet inte riktigt vilka blacknuss är. har hört namnet. Verkar inte vara särskilt intressant däremot.

Medlem 2004-10-04 00:08
 

Fan vad dåliga skivor… Fy fan för ert val av recensioner.

pols Oregistrerad 2004-10-04 00:42
 

recensera ed harcourts nya och sonic nurse, eller vaa!!?

Medlem 2004-10-04 03:06
 

Detta är väl skittråkigt. Varför skriva trista texter om trist musik när det finns så mycket bra att hugga tag i därute? Kom igen nu DSC! Kasabian?!

Mötörsågen Oregistrerad 2004-10-04 11:13
 

När ska ni recensera Ian Browns nya, yoo fokkin twots? Jag har ju for foxs sake bidragit med en låt på den skivan. Då är det den bästa skivan som gjorts fokkin evah! Cheers maladies

Noel Gallagher Oregistrerad 2004-10-04 11:17
 

Ledsen att jag inte skriver roligare texter, men jag tycker att Blacknuss är roligare än det nya jag hört från Ed Harcourt, Kasabian och Ian Brown. Nya Sonic Youth har jag inte hört.

Patrik Hamberg Redaktionen 2004-10-04 11:47
 

Bry dig inte om alla whineiga popdeppiga gnällmesar, Patrik… De har skurit sig i armarna en gång för mycket.

Medlem 2004-10-04 11:55
 

Håller med dig, Hamberg. "Made in Sweden" är en av de bästa skivor som gjorts i Sverige, men resten är tråkigt. Kompetent, men tråkigt.

Medlem 2004-10-04 12:43
 

Det är skoj att det klagas när det ges bra betyg, och när det ges dåligt betyg… den stora skaran blir aldrig nöjd…

Medlem 2004-10-04 15:01
 

Asså! Blacknuss va? HELT UTE! Att hata sån här musik är klart som kola på spybar. Så sent som i tisdags tog jag bilder på otrooooligt snygga, späda flickor och jag tänkte: "Vad har denna kvinna gjort för att förtjäna mig som fotograf?". Jag tänkte länge och väl utan resultat. Det kan varit dunklet i studion, det kan varit musikanläggningens ständiga dunkande och det kan även varit de ständiga kolappserna jag upplever under mitt 24/7-kolarus, men visstfan var kvinnan borta när jag återfann medvetandet. Kvällen avslutades med att jag svalde ner 10 roppar (inte den klena sorten) med ett par cosmo. Sikken röra det var! Over and out, Bingo no doubt!

Bingo Rimér, heltidsfotograf, deltidshomofil. Oregistrerad 2004-10-06 00:58
 

klockrent från Bingo!

Martha Oregistrerad 2004-10-12 10:46
 

Jag kan inte annat än tycka precis tvärtom. Detta är den enda i det närmaste fulländade platta som Blacknuss släppt.

De tidigare skivorna är på tok för ojämna, men det rättas till med denna fina samling.

En 9:a hade jag delat ut om jag hetat Patrik och dessutom Hamberg i efternamn.

Medlem 2004-11-19 09:14
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig