dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Nils Erikson: Inferno Mini
Inferno Mini (CD) Nils Erikson
2004
Border
9/10

En svensk pop-sensation!

Lyssna

Sök efter skivan

Nu har en cd-skiva fått mitt liv att stanna upp igen! Det händer inte ofta. Har jag tur och om skivbranschen är god så händer det högst ett par gånger per år. Nu har det hänt igen och det är svenskt och det är inte hårdrock! Jag var inte medveten om det, man kan tydligen heta Nils Erikson och vara artist. Han har tydligen gjort två skivor tidigare, blivit Grammisnominerad vid två tillfällen och sen dess jobbat som producent och låtskrivare åt artister som bland annat Ainbusk Singers och Roger Pontare. Visst låter det smått surrealistiskt?

Musikaliskt är Peter Gabriel en oundviklig referenspunkt. Produktionen och Nils sätt att skriva låtar har en klar och röd tråd till Gabriel. Men det stämmer naturligtvis inte till fullo. Ibland är det mer symfoniskt, men alltid med samma eftertänksamhet och tanke bakom varje musikaliskt steg. Ganska ofta hör jag också det djup som svenska Dive hade. På något ställe är det så mycket Police att jag nästan anar en stöld.

Men allra mest hör jag den självutlämnande desperation som John Holm hade innan han friskförklarades och blev alldaglig och ganska trist! Lyssna på låtar som ”Bryt denna tystnad”, ”Vinterspel”, ”Håller fast håller ut” och framförallt uppgivenheten över jordelivets förfall i ”En tom gest” och ni som minns Holm förstår vad jag menar! Svensk musik har inte varit mer känslig sen dess än just här. I ”Kom förtroende” (som påminner om U2) kommer jag på mig själv att knyta näven som i ett segertecken, bara för att låten är så grymt bra! Men trots all namedropping här ovan så låter det ändå bara som Nils Erikson.

Hans lyrik däckar mig och sätt att sjunga är ojämförbar i det här landet. Visst hör man Di Leva här och där, men utan dennes flum. Här handlar det om jordnära och självutlämnande texter ofta om vardagens små vedermödor. Och han för fram det på ett så innerligt sätt att det är helt omöjligt att inte stoppa in texterna djupt in i hjärtat!

Jag vet att för många superlativer ibland kan stjälpa trovärdigheten. Att det kan låta som att en recensent blivit för insnöad. Men här är det oundvikligt! Jag ska inte spä på era förväntningar mer än så, för Nils Erikson är en helt vanlig kille. Om än med ett osedvanligt stort hjärta. Men som han själv säger; Små pärlor säger allt!

Dennis Karlsson

Publicerad: 2004-09-18 00:00 / Uppdaterad: 2004-09-18 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #2816

13 kommentarer

"Nu har en cd-skiva fått mitt liv att stanna upp igen! Det händer inte ofta."

Det är en av nackdelarna med att lyssna på mycket musik. Det blir längre mellan de stora upptäckterna. När det gäller Dennis är jag för evigt tacksam att han hjälpte mig upptäcka Uriah Heeps gamla mästerverk.

Medlem 2004-09-18 02:13
 

Visst är det härligt när en svensk platta kan få någons liv att stanna upp, missförstå mig rätt, jag gillar svensk musik, bara att det lite som med svensk film, gått troll i den.

Hoppas nu att också mitt liv kan stanna upp och bara andäktigt lyssna. Du gör mig nyfiken om inte annat…

Medlem 2004-09-18 04:00
 

Alltså, jag har ju gillat grannem länge – och laddade ner hans album via köp-mp3 såfort den släpptes, men måste nog ändå säga att jag tycker ljudbilden kändes friskare då. Fortfarande bra, men inte nockande.

Är det alltså ett skivsläpp nu? Trodde nämligen inte han skulle släppa den på skiva denna gång.

yaform Oregistrerad 2004-09-18 04:08
 

Oj! En gästrecensent från Örebro!! Och en hyllning!!! Oväntat!!!

förvånad Oregistrerad 2004-09-18 09:43
 

Ja, det börjar bli liiite tröttsamt med de här jävla bondfånarna som känner dsc-redaktionen…som dessutom inte kan skriva…som dessutom gör det för 4 gången!

Måns Gnäll Oregistrerad 2004-09-18 10:17
 

När ska omslagen bli viktiga igen?? Det här ser ut som skit!

Medlem 2004-09-18 10:35
 

var tvungen att provlyssna och det var helt värdelöst. 9/10 var ettr skämt som heter duga. det lät verklige illa men texterna var dock bra.

Medlem 2004-09-18 10:49
 

ed harcourt då??

Medlem 2004-09-18 11:14
 

"Håller fast håller ut"

Kan man sova gott efter en sån här stöld???

Peter Gabriel är för snäll…

Medlem 2004-09-18 11:27
 

om man ska gå efter recensionen verkar det här vara rena skiten, tyvärr.

Medlem 2004-09-18 17:06
 

hemskt ledsen, men detta var faktiskt skitdåligt. dennis och nils. hej då.

peder_ Oregistrerad 2004-09-18 23:31
 

"Visst hör man Di Leva här och där"…

Eeh? Fan jag trodde det var Di Leva under cover. Med lite producenthjälp från E-type och Jay-jay Johansson. Existerar Nils Erikson på riktigt?? Galet. Seriöst: Skärpning på dagensskiva. Det här var typ femte recensionen på kort tid som inte håller måttet. Gläds nu åt att jag bryr mig, för snart gör jag inte det. Finns tillräckligt många bra recensionssajter ändå.

Medlem 2004-09-20 11:49
 

Nenne: Skicka in en egen gästrecension och sluta lek offer. http://www.dagensskiva.com/guest.asp

Fredrik Welander Medlem 2004-09-24 10:49
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig