dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Nicole Willis: Be It
Be It Nicole Willis
2004
Sähkö Recordings/Groove Attack (Import)
5/10

USA + Finland

Från den finska vänsterkanten kommer äkta paret Jimi Tenor och Nicole Willis med en samling låtar som åker ljudkana mellan 80-talets soul och 90/00-talets brutna jazz (dessutom med en helt oväntad mellanlandning smack bom mitt i 60-talets stötigaste JB-funksoul).

Jag har lite svårt för den halva av skivan som låter som om den vore inspelad på andra halvan av 80-talet. Jag är inte säker på att jag är mogen att lyssna på de ljuden igen, än. Ändå hör jag att en del av låtarna förmodligen är bättre än de låter i mina öron. Som ”Sunday Nite (Don't Hold Back)” till exempel. Den skulle Mary J Blige ha kunnat spela in till ”What's the 411″.

Om du som jag är lite orolig för den Tenorska galenskapen kan jag lugna. Den är hårt hållen här. (Även om Willis och Tenor tillsammans ger sig ut på ett par instrumentala utflykter där ”Pleasure” är den vackraste.)

Bäst passar ”Be It” mig när jazzen bryts i bitar på ett sätt som gör att Nicole påminner lite om Dani Siciliano. Som i ”We Won't Miss a Thing”.

”Reassurance” låter nästan nordik beat. ”Something Doesn't Fit” får mig mest att tänka på Massive Attack runt tiden med Shara Nelson på sång. Ni börjar kanske ana att den här skivan spretar?

Och sen har vi då det riktigt vilda kortet ”You Better Change” där hon tillsammans med The Soul Investigators går loss i ett skramligt funkmonster som får till och med Sharon Jones and the Dap-Kings att verka polerade och moderna. Fantastiskt hur som helst.

Till slut blir skivans linje lite för otydlig. Det eklektiska blir mest förvirrande. Jag sitter med handen på skip-knappen och nöjer mig med hälften. Igen.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2004-09-09 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-21 20:50

Kategori: Recension | Recension: #2806

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig