dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

The Beach Boys: Surf's Up
Surf's Up (LP) The Beach Boys
1971
Brother Records
9/10

Gå inte nära vattnet

Lyssna

Sök efter skivan

Tänk på Beach Boys och stränder, bikinis och badbrallor ploppar upp i huvudet. Det är ju onekligen så att de mer berömda alster detta superband gav ut är deras tidiga surf-romantiska-perfekta på 60's samlingar-låtar. Många bra musiker utvecklas dock, antingen åt det bättre eller åt det sämre. I detta fall får jag nog säga till det bättre.

1971 släpptes ”Surf's Up”, en skiva med melodier som visserligen innehåller en del klassiska surfsounds men som är betydligt mer mångsidig och intressant än ”California Girls” och liknande. Mer ledsna miner och skägg, mindre vita tänder och randiga skjortor och det uppskattas ju stort bland oss griniga svenskar. Texterna behandlar lite allvarligare och mognare ämnen, till exempel att värna om naturen i ”Don't Go Near The Water”, att långsamt vissna bort (”A Day In The Life Of A Tree”) eller att noga sköta om fossingarna (”Take A Load Off Your Feet”).

Ofta hålls ett lågt tempo och många trevliga instrument dyker upp här och var, givetvis bjuds det på vackra körer och el-pianon och till och med något rivigt gitarrsolo. Låtskrivandet är uppdelat mellan de olika Beach Boysen, Brian Wilson bidrar med de bästa men Bruce Johnston (som om nån vet vem det är) ger oss den vackra ”Disney Girls (1957)” och Carl Wilsons ”Feel Flows” är ett mästerverk med sitt tunga gung och helt flippade produktion.

Jag gillar stämningen i musiken, glädjen som bubblar upp i vissa partier och dysterheten som ligger och lurar rakt igenom. Det deppiga omslaget sätter väl ett avtryck i sinnet och påverkar lyssnandet.

Nåväl. ”Surf's Up” är iallafall en asbra platta, en av Beach Boys bästa tillsammans med ”Holland”, ”Sunflower” och den där de gullar med getter och får på omslagsfotot. Kan inköpas för en hundralapp eller mindre och är värd det dubbla. Bröderna Wilson är popmusikens prinsar och ”'Til I Die” skall spelas på min begravning.

Tack för mig.

Jonas Gustafsson, Division of Laura Lee

Publicerad: 2004-09-04 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-11 13:40

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #2794

30 kommentarer

Ja herregud. Dagensskiva är verkligen ett nödvändigt vitamintillskott i mitt liv… Det är inte så att allt som kan sägas om Beach Boys/Velvet Underground/Candi Staton/etc/etc redan har sagts? Tycker ni verkligen att ni har någonting banbrytande att tillföra? Och när ni inte recenserat idiotsäkra kort så rotar ni ju bara upp de obskyraste jag-har-hört-men-inte-ni!-ha!-band ni kan tänka er… Hur vore det om ni någon gång skrev om musiken ni tycker om EGENTLIGEN? God natt.

Medlem 2004-09-04 00:12
 

ja förlåt. Jag glömde ju. Jag tar tillbaka allt. Ni sågade ju Melody club. Så oerhört wild&crazy. Som om någon utom de närmast sörjande ens skulle överväga att köpa den skivan…

Medlem 2004-09-04 00:15
 

Vilka är beach boys? Är det den nya indiegruppen?

lsb Oregistrerad 2004-09-04 00:16
 

Detta är visserligen en gästrecension vilka brukar vara hyllningar till olika klassiker (inget fel i det). Jag håller dock med föregående att antalet intressanta recensioner har varit begränsat på sistone.

Medlem 2004-09-04 00:25
 

hej, omslagsfotot är väl ingen särskrivning. Annars var recensionen en läsvärd och trevlig historia!

lsb: du menar väl inte allvar? ne, tänkte väl det!

tack för mig!

Medlem 2004-09-04 00:27
 

Gitto & Uffe: Vilka skivor saknar ni recensioner av?

js: Så klart. Dålig korrektur av mig. Tack för uppmärksamheten.

Patrik Hamberg Redaktionen 2004-09-04 00:39
 

50 cent såklart! *drumroll*

Medlem 2004-09-04 00:55
 

Nej men Mark Lanegan Band – Bubblegum saknar väl alla. Fast i och för sig bör alla människor redan köpt den.

Greken Oregistrerad 2004-09-04 01:19
 

Visst ligger det i tiden att hylla just Surf's Up och Sunflower, men det är helt i sin ordning. Dessa plattor SKA hyllas.

Niclas Gustafsson Oregistrerad 2004-09-04 06:42
 

Räknas det att inhandla cd:s med två-album-i-ett?

Hittat Sunflower/Surf's up på en skiva.

Hur skriver man in den i skivsamlingen förresten? Två separata skivor eller en?

chewiez Oregistrerad 2004-09-04 08:02
 

Mark Lanegan-recension skulle vara kul att läsa. Är den verkligen så bra? Och kommande Twilight singers coverplatta. Sen är det också kul när ni uppmärksammar nya svenska band. Kanske Facequake eller Yojimbo (de har väl släpp på gång?). Gillade God Among Insects recensionen även om det inte är min bag med death metal. Jobba på! :-)

Håkanbråkan Oregistrerad 2004-09-04 09:41
 

Jag vill se recensionen av Kanye West

Boring! Oregistrerad 2004-09-04 09:51
 

Lördag 4/9 2004: Drog igång den dagliga nerladdningen. Kollade DSC. Beach Boys. Jaha. Har alltid tyckt att dom varit EXTREMT överskattade. Har faktiskt försökt lyssna på påstådda mästerverk som "Smile" och "Pet Sounds" och "Sufs Up". Tyvärr. Inte en ryckning någonstans i kroppen.

Mötörsågen Oregistrerad 2004-09-04 10:39
 

Surf's Up är annars också en av de bästa låtarna som Jim Steinman skrivt. Återfinns på albumet Bad For Good.

Medlem 2004-09-04 11:01
 

Saknar recension av:

Dreamboys ep..

Alexandersson Oregistrerad 2004-09-04 11:33
 

bra skiva.

bra recension.

men saknar recensioner på plattor som: björk,fiery furnaces,mark lanegan,hayden,the earlies,clinic, karin park, autohorse,lugchen. de är alla aktuella med plattor som jag vill meta mer om.

regon Oregistrerad 2004-09-04 12:25
 

Alla borde få upp ögonen (Öronen) för Beach Boys. Surf's up är ett mästerverk men mitt absoluta favoritalbum är "Friends" från 1969.

Tony Hazzard Oregistrerad 2004-09-04 12:50
 

mycket bra skiva.

Medlem 2004-09-04 14:03
 

usch, vilken värdelös recension av ett värdelöst dansband.

koladi-ola Oregistrerad 2004-09-04 14:17
 

Är recensionen intressant nog märks det på kommentarerna. Alltför ofta skrivs det bara ren dynga i detta fält och det är rätt otacksamt mot den som lägger ner en del möda på att få till en bra recension. Har precis läst vad Lennart Persson skrev om Loves "Forever Changes" i Feber. Det finns ALLTID något intressant att skriva om "säkra kort", så även i fallet om "Surf´s Up".

Medlem 2004-09-04 14:37
 

division.

tacksamt.

beach boys.

nä.

Medlem 2004-09-04 15:28
 

Jag vill ha recension på libertines nya.

Medlem 2004-09-04 16:02
 

sopdåligt..

anderz. Oregistrerad 2004-09-04 16:53
 

Patrik: Jag saknar bland annat Gretchen Peters och India.Arie, Jill Scotts nya – jag saknar det där suget som riktigt engagerande recensioner ger, spontaniteten prestigelösheten, viljan att faktiskt förmedla någonting om musiken man skriver om, inte bara om sig själv.

Men mest av allt saknar jag musiken jag inte upptäckt ännu. Kom igen nu, dagensskiva, förvåna mig!

Och Thin: det är klart att man kan skriva intressant om "säkra kort". Men Jonas Gustavsson är då¨inte någon ny Lennart Persson…

Medlem 2004-09-04 20:31
 

Gitto: Du är medveten om att du säger emot dig själv? Nu skulle väl ingen av oss beskriva något vi recenserar med jag-har-hört-men-inte-ni!-ha!-band, men är det inte precis det du söker efter när du skriver: "Men mest av allt saknar jag musiken jag inte upptäckt ännu", om man skippar attityden?

Kal Ström Redaktionen 2004-09-05 01:56
 

Jag tycker sådana här recensioner är trevliga, en gång i veckan är precis lagom. Men jag saknar mer nya kommersiella skivor som ni oftar missar. Libertines, Björk, Soulwax… TOM LL Cool J, R Kelly, Nic & the family skulle ändå vara kul att läsa om.

stefan_2 Oregistrerad 2004-09-05 23:09
 

jag har tänkt länge att jag ska köpa den här och nu känner jag mig övertygad. bara framsidan är ju underbar.

Och om den så bara är hälften så bra som Pet Sounds (den där de gullar med getter) så är den ändå helt omistlig. Undrar om jag inte ska ta och köpa Holland och Friends på samma gång.

rasputin Oregistrerad 2004-09-07 12:25
 

Det här är väl inte surf? Tacka vet jag Dick Dale.

Chindit Oregistrerad 2004-09-07 16:48
 

Njae… Surf's Up är mer en ironiskt satt titel på albumet. Beach Boys kommer för all framtid bli förknippad med surfmusik, trots att surfing endast var innehållet i deras texter under deras tidigaste del av karriären, 61-62. De har trots allt haft kariiär i 42 år till, mer eller mindre.

jeison Oregistrerad 2004-09-29 14:06
 

Gitto: Är inte detta ett tydligt exempel på något man verkligen gillar? Ingen jätteklassiker eller obskyr 7:a utgiven i 4 ex. Detta är en ibland lite bortglömd skiva som tål att lyftas fram i ljuset utan att för den skull göra det för att framhäva sig själv som någon allsvetande musikpolis som hört och kan allt. Jag håller med Jonas, Surfs up är en grymt bra skiva. Det är bara det att den inte är lika "söndertjötad" som Pet sounds. Därför är det befogat att lyfta fram denna klassiker.

Bagarn Oregistrerad 2004-11-02 12:28
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig