dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Sophie Rimheden: Miss
Miss (CD) Sophie Rimheden
2004
Svedjebruk/dotshop.se
8/10

Miss Sophie

Lyssna

Sök efter skivan

Efter det att Sophie Rimheden släppte sin, vid det här laget, snudd på klassiska debut förra året lyckades jag med en nästan imponerande precision missa vartenda framträdande hon gjorde hyfsat nära mig. Lika glad som jag blev att upptäcka att Sophie var ett av namnen i årets Hultsfredsfestival, lika besviken blev jag över tiden: 03.00.

Jag är nuförtiden alldeles för gammal för att orka med konserter som börjar tre på natten. Eller, ja, det var väl det jag trodde åtminstone. Jag är glad att så inte var fallet.

Det jag hört om Sophies spelningar var väl ungefär att hon numer lagt till några dansare till sin show. Det fick mig att se en extremt lågbudgeterad DIY-föreställning från valfri fritidsgård framför mig. Få saker kunde vara längre från sanningen. Istället var det proffsighet i kubik som fyllde scenen där i Hultsfreds kalla morgontimmar. En av de spelningar som imponerat mest på mig under festivalsommaren 2004.

Men förutom uppträdandet i sig (och den faktiskt oväntade tyngden i låtar som ”Panic” och ”In Your Mind”) var det jag mest tog med mig från Sophies upplevelsefabrik extranumret: den nya låten ”High”. Vacker, vemodig och en självklar avrundning.

Att det är just ”High” som sprakar igång ”Miss” är lika självklart. ”High” är nämligen bron från det gamla till det nya. Från ”Hi-Fi” till ”Miss”. Från glimrande söndertrasad discokula till betydligt mer melodiöst och introvert vemod.

”High” är dessutom något av det allra bästa Sophie har gjort.

Allt är lite mindre än på ”Hi-Fi”. Rytmen lite mindre upphackad. Rösten lite mindre autotunad. Basen lite mindre hårdslående. Kaoset lite mindre kaosartat. Men genom att Sophie den här gången skruvat ner hysterireglagen tillåts nyanserna istället skina igenom, de nyanser som kunde anas på ”Hi-Fi”. De svävande och bräckliga melodierna. Den diskret väsande hi-haten. Det gör att ”High” blir flera grader varmare, men samtidigt så mycket mer intensivt övergiven.

”But now you're so far away”

Få låtar har varit lika vackra i år.

Många som gillade ”Hi-Fi” kommer nog bli besvikna på ”Miss”. Att den är för rak. Att den inte spränger upp några nya stigar. Och visst är det så, ”Miss” flyttar inte fram positionerna lika långt åt något håll. Jag var själv lite besviken de första gångerna jag lyssnade igenom ”Miss”, efter de förväntningar jag byggt upp efter att hört ”High”. Men efter ett tag börjar en ny skiva växa fram. Inte en ny ”Hi-Fi”, men väl en ny ”Miss”.

För precis som Timbaland de senaste åren hela tiden tagit små, små steg framåt, mot en mer melodiös sida, har Sophie också gått framåt. Precis som Timbaland håller resten av världen fortfarande på att försöka komma ikapp och nå fram till den punkt där Sophie var för ett år sedan.

”Sleep” är byggd kring de kraschade rytmerna från ”Hi-Fi”, men med en lika drömskt svävande melodi som i ”High”. Men själv sitter Sophie uppflugen på en Blair-häxtron med en ”Lullaby”-galet stirrande blick insvept i en plågsamt knorrande slinga. Betydligt mer jordnära är ”Sweet Heat” (lysande titel), där Johan Sigerud återigen rycker in och ackompanjerar Sophies röst riktigt bra i den tätt omslingrade duetten. Och jag tror aldrig jag hört Sophie lika sårbart ensam som i inledningen av ”Valley”.

Även den här gången hörs ekon av det förflutna, även om det inte är lika tydligt som på ”Hi-Fi” och ”Into Night”. Men varje gång jag hör basgången ”Miss”-versionen av ”Wrong” tänker jag på Kraftwerks ”The Model”. Inte den sämsta förebild man kan ha.

Visst, fortfarande lyfter aldrig ”Over” riktigt till de höjder jag hoppades på inför mästarmötet i coolhet mellan Sophie och Beki. Den blir mest ”Klipp & Klistra”-versionen av ”Jennifer” i en lite sämre version. Men det är en tillfällig svacka jag faktiskt kan ta.

Sophies värld har blivit ännu lite större.

Ola Andersson

Publicerad: 2004-08-24 00:00 / Uppdaterad: 2004-08-24 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2776

17 kommentarer

Korv

Medlem 2004-08-24 00:00
 

kiosk

Medlem 2004-08-24 00:02
 

"DYI-föreställning"

Menar du DIY (=do it yourself)?

Medlem 2004-08-24 00:04
 

uffe: Visst gör jag det. "Y" och "I" sitter så nära varandra. Eller nåt.

Ola Andersson Redaktionen 2004-08-24 00:07
 

Jag hatar Cricket. Go Dagensskiva! GO!

Bingo Remer Oregistrerad 2004-08-24 01:04
 

jag tkr hon är rätt tråkig live faktiskt.. föredrar henne på skiva.

Medlem 2004-08-24 01:08
 

cricket är klart bättre än dagens skiva.

Medlem 2004-08-24 01:20
 

Radion spelar methamphetamine blues. Men dagensskiva lyssnar inte.

Medlem 2004-08-24 11:03
 

Cricket är ett gäng skitnödiga pojkar som gråter sig till sömns varje kväll. Det är iofs DSC också, men jag gillar ändå dom bättre.

Boom Boom Missy Oregistrerad 2004-08-24 12:18
 

sophie är väldigt tråkig live, bara en synth på scen hade livat upp så mkt mer..

niklasss Oregistrerad 2004-08-24 14:28
 

niklasss>

vad jag vet så kör sophie alltid med synth och laptop på scen? om du syftar på releasefesten så vad det bara en liten preview av skivan…

peace!

sonic-love Oregistrerad 2004-08-24 15:06
 

jag tror jag tänker på rätt person, och isf tycker jag att sofie är hemskt jobbig… fast jag har ju inte hört nya skivan, iofs..

Medlem 2004-08-24 20:05
 

"miss sophie" är det en "the da vinci code" nudge-nudge eller?

fr Oregistrerad 2004-08-24 21:42
 

Jacob: Hon är inte alls jobbig! Varken som person eller musikaliskt!

Medlem 2004-08-25 13:05
 

fint ola! du har fattat!!

inte en ny "hi-fi" utan en ny "miss"! men miss är mer sophie än hi-fi var.. hi-fi var ett tappert försök att göra glad musik.. om jag lyckades, hm.. säg du! :)

sophie rimheden Oregistrerad 2004-08-25 17:54
 

Jag gillar verkligen elektronisk musik men det är på tok för mycket abstrakt knaster och störande ljudeffekter på denna skiva för att jag ska kunna gilla den. Ungefär som att det medvetets lagt på för att det ska bli jobbigt att lyssna på. Melodier, sång och även till viss del trummor är bra annars. Men det är väl så här hon vill att det ska låta.

Medlem 2004-08-26 21:32
 

jag gör musik som jag känner för att göra, klarar inte du av det så synd om dig.. vill absolut inte va svår! det bara blir så.. hm… :)

sophie rimheden Oregistrerad 2004-08-29 13:44
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig