dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Insision: Revealed and Worshipped
Revealed and Worshipped (CD) Insision
2004
Wicked World/Sound Pollution
8/10

Luta dig tillbaka och njut av åkturen

Lyssna

Sök efter skivan

Svenska orkestrar i dödens tjänst har ett bra år må jag säga. Först landade Vomitorys käftsmäll mitt i ansiktet på mig och nu kliver Insision fram och ger mig en smocka av närapå samma kaliber. Så jävla skönt.

Debuten gav oss kvalitativ death metal och ”Revealed and Worshipped” är ytterligare ett styrkebesked. Skivan är rattad av Mieszko Talarczyk i Studio Soundlab och i vanlig ordning gör han ett bra jobb.

Tankar gällande Insisions förehavanden har faktiskt slagit mig under sommaren; det borde vara dags för en uppföljare till utmärkta ”Beneath the Folds of Flesh”. Och så damp den ner. Det är till att vara synsk minsann.

Dessutom i precis rätt tidpunkt. Som en blixt från klar himmel hamnar den i stereon. Min smått kaotiska tillvaro just nu kunde knappast ha ackompanjerats av en bättre skiva. Lugnet lägger sig i stormens öga och dit tar jag mig tillsammans med Insision.

Likt sina föregångare och medlöpare i death metalvärlden så är tempot uppskruvat, ofta ända till max, även om det stannas upp och laddas om inför nästa smocka titt som tätt. Men det är just de snabbare partierna som tilltalar mig mest. Där vissa band kan låta som om de är på väg av banan när de grindar på som bäst så framstår Insision snarare som målmedvetna, fokuserade och harmoniska när det vevas på som friskast och det smittar av sig på mig. Obönhörligt rör sig dödsmaskinen framåt och det är bara att kapitulera, försvarslös golvas jag av den soniska attacken. Lugnet sprider sig i kroppen och jag inser att det bara är att luta sig tillbaka och njuta av åkturen.

Musiken har rötterna i Florida och Morbid Angel. Drag av det inhemska soundet finns också och mixen däremellan ger ett synnerligen bra resultat. Kaotiska gitarrsolon är det ganska sparsmakat med lyckligtvis och Carl Biraths sång, eller bröl kanske är mer passande, är riktigt guttural och bra på alla sätt och vis. Här och där dyker det upp några ljusare skrik, men på det stora hela håller sig sången i de nedre djupen av halsen.

Döden är sannerligen levande och vid god vigör.

Tomas Lundström

Publicerad: 2004-08-23 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-24 21:34

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2775

10 kommentarer

fuckin etta!

Medlem 2004-08-23 00:02
 

Jaha..?

Kallemannen Oregistrerad 2004-08-23 00:02
 

Alltså – till recensionen

Kallemannen Oregistrerad 2004-08-23 00:02
 

intressant.

jag har aldrig gillat deathmetal, men den här recensionen gjorde mig faktiskt nyfiken.

Medlem 2004-08-23 01:47
 

Visst funkar det ok, men det är ju ljusår från Vomitory.

Medlem 2004-08-23 01:53
 

deathmetal får alltid lika många kommentarer på den här sajten. :)

Medlem 2004-08-23 12:56
 

Alltså. Häromdagen lade jag in en beställning på en recension av Mark Lanegan Bands nya skiva Bubblegum. Vad menas? Hur länge måste jag vänta? Skandal.

Medlem 2004-08-23 19:02
 

Är Mark Lenagan något bra när han inte är i Screaming Trees?

Ted Oregistrerad 2004-08-23 22:03
 

ted: skämtar du?

Medlem 2004-08-23 22:10
 

Tomas är egentligen den överlägset bästa recensenten på dagensskiva, för han pratar BARA om hur skivan låter, vad som är bra och vad som är dåligt. Inga pseudofilosofiska utsvävningar i populärkulturens vara eller icke vara. Inga stilistiska experiment. Inga egocentriska utläggningar om recensentens privatliv.

Av samma skäl är allmusic bäst.

idoru Oregistrerad 2004-08-23 22:51
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig