dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Jens Lekman: Julie EP
Julie EP (CDEP) Jens Lekman
2004
Service
7/10

Ganska glad kille med sampler och gitarr

Lyssna

Sök efter skivan

Det är förmodligen min f.d. arbetskamrat Pop-Karins fel att jag över huvud taget brydde mig om att lyssna på Jens Lekman. När hon en morgon glädjestrålande berättade om en konsert hon sett under helgen förstod jag att jag åtminstone borde ge Lekman en chans. Smiths/Morrissey-varningsklockorna till trots.

Men det dröjde. Och dröjde. Det var egentligen först när jag såg och hörde rusiga ”You Are the Light (By Which I Travel into This and That)” som sista droppen fylldes i bägaren.

Jo jag vet, jag är förmodligen siste man ombord på spårvagnen.

Å andra sidan, vad handlar den här hetsen om att alltid vara först egentligen om? Är inte bra musik alltid bra musik? Går det inte att lyssna på något någon annan redan hört?

Eftersom jag nu valt att skriva om musik förväntas det kanske att jag ska vilja vara först. Strida i frontlinjen och allt det där. Allra helst borde jag skriva om skivor ingen hört än. Gärna några veckor innan det går att hitta dem i piratnätverk eller butiker.

Jag har aldrig fattat det där.

Se då hellre mina texter som diskussionsöppnare. Då blir det ju meningslöst om jag skriver om något ni inte haft en chans att lyssna på. Det förutsätter att du lyssnat och bildat en egen uppfattning. Så säg vad du tycker. Berätta varför det är bra eller dåligt. Om jag har rätt eller fel, mycket eller lite. Jag vill diskutera musiken. Dialogen är mer värdefull än monologen.

”Julie EP” är då det nya. Titelspåret är hämtat från debutalbumet och har remixats lite lätt, men skillnaden är inte så stor att någon som hört originalet kommer att behöva klia sig i huvudet och undra vad det är som ljuder ur högtalarna. Trummorna har gjorts lite mer markerade och, tja, nästan dansgolvskittlande.

De fyra nya – ”I Saw Her in the Anti War Demonstration”, ”A Sweet Summers Night on Hammer Hill”, ”A Man Walks into a Bar” och ”Another Sweet Night on Hammer Hill” – är alla mer eller mindre superpopiga uppåtlåtar. Vilket passar mig perfekt, för ärligt talat är det mest uppåt-Jens jag gillar. När han sätter sig ner och blir ännu en i raden av ledsna svenska killar med gitarr skippar jag oftast framåt.

Bäst är den nästan northern souliga handklappsfesten ”A Sweet Summers Night on Hammer Hill” med en superlöjlig ”bongo bongo bongo bongo bongo bongo bong”-refräng. Att den dessutom bygger på samplingar av en piratinspelning från en spelning han gjorde på campingen i Emmaboda är snudd på genialt.

Och textomtagningen av den urgamla skämtinledningen ”A Man Walks into a Bar” är riktigt snygg, en solmelankolisk gitarr- och visselhistoria.

För er som redan är övertygade är det bara att springa iväg och ställa ännu en i samlingen (och eftersom ni säkert köpt den redan kan vi väl säga vad ni tycker om den). Ni som likt jag är sena ombord kan mycket väl hitta er biljett i och med den här rara EP:n.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2004-07-29 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-26 09:08

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2731

42 kommentarer

…jaha… Är inte den killen lite överskattad?

ehm... Oregistrerad 2004-07-29 00:01
 

ehm…: bara tusen kilo

Medlem 2004-07-29 00:06
 

stavfel! soom, söäkert

Medlem 2004-07-29 00:12
 

ehm och doh: Nej, bara omtyckt.

Strange One: Tack. Vilken dag som helst ska jag leta reda på en ordbehandlare med stavningskontroll.

Patrik Hamberg Redaktionen 2004-07-29 00:14
 

MEN HIVES FÖR I HELVETE!!! GAH!!

DS sug! Oregistrerad 2004-07-29 00:16
 

Släppte inte den här killen nyss en spya? Har han varit hos läkaren för det?

Medlem 2004-07-29 00:24
 

gillar verkligen den här ep:n. den är som första ep:n, fina pop-låtar. ytterst anspråkslösa men väldigt väldigt fina. den är som gjord för bra sommar-fester ute i trädgården.

Medlem 2004-07-29 00:39
 

Hives?!! Hallå?

Devildog Oregistrerad 2004-07-29 01:07
 

det var då ett jävla tjat om the hives. köp plattan och avgör själv. eller läs en av de hundratals andra recensioner av plattan som finns på nätet. eller låna av en kompis/lyssna i affär och om du tycker att den är bra så köp. dsk, kör på med de skivor ni vill recensera, blir mycket roligare så.

daniel rrrr Oregistrerad 2004-07-29 01:44
 

H I V E S !

jag har redan skivan, men vill likväl läsa en recension här. jag kan väl säga att den är riktigt bra. nästan lika bra som vvv.

Medlem 2004-07-29 02:36
 

Dumt att ta en titt på kings of convenience nya nån gång… NÄR!!!???

Broder Oregistrerad 2004-07-29 02:46
 

jesus, The Hives-recensioner verkar vara vissa människors heroin.

jo1 Oregistrerad 2004-07-29 04:04
 

Lekman är för de som försöker ha en alternativ musikstil men ändå tillräckligt nära den stora massans stil. Jagmenar, har vi inte fått nog av falsk sjungande killar med hellström?,

Marco Oregistrerad 2004-07-29 04:31
 

Marco: Nej, det får vi aldrig nog av.

Medlem 2004-07-29 08:06
 

I Recensionen står det att författaren av den vill ha en diskussion om musiken. Inte vara först.

Recensioner fyller den funktionen för mig att jag kan sortera. Jag kan ju omöjligtvis tex skaffa alla skivor som recenserats här på DSC. Då gäller det att hitta de kritiker som man delar sina musikvärderingar och de som utmanar en så mycket att man är beredd att utvecklar sitt lyssnande. Dessa recensenters recensioner blir alltså en hjälp för mig i denna djungel av musik.

Att diskutera musik tycker jag inte har någon poäng. I alla fall inte för mig. Jag lyssnar inte på tex Hidden Cameras eller Pet Shop Boys för att de som gör musiken är bögar och jag stödjer någon slags bögsak. Jag lyssnar för att jag tycker musiken är bra. De som håller på och "tolkar" olika artisters musik/texter och tycker att det är viktigt att deras tolkning stämmer för att verket ska vara bra, vad håller de på med?

Ska man diskutera takter, samplingar eller vad?

Medlem 2004-07-29 08:58
 

jag vet faktiskt inte vad diskussioner leder till. "det här är bra för det får mig att vara glad" -"nej, jag blir inte glad av det och det suger kuk" "ok". jag håller med om att en recension ska inspirera till lyssnande och inte till diskussion. absolut.

Medlem 2004-07-29 09:20
 

Marco: Falsksjungande? Har du verkligen lyssnat?

Primal: Vi kan diskutera varför Jens Lekman kan funka för någon som inte gillar Smiths. Om det finns andra liknande artister soom jag kanske missat. Jag vill också ha tips om musik jag inte hört.

Pierre Lacroix: Diskussioner är utvecklande.

Många: Kan vi inte vänta lite med Hives? Det skrivs ju om dem överallt just nu. Låt oss lyssna och njuta lite ifred först.

——

Nu fick vi en liten diskussion om vad en recension ska vara. Det är också bra och utvecklande.

Jag tycker att en recension ska vara tankeväckande och intresseväckande. Fungera som en läsvärd text även om jag inte blir intresserad av att söka upp musiken efter att ha läst den.

Patrik Hamberg Redaktionen 2004-07-29 09:44
 

det skulle vara finfint om dsc inte recenserade hives. mumma. så får alla skrika halsen av dem bäst de vill. gå emot strömmen!

yeah Oregistrerad 2004-07-29 09:49
 

"skrika halsen av sig" ska det stå. I beg your pardon.

yeah Oregistrerad 2004-07-29 09:50
 

"'a Man Walks into a Bar' (a song i started writing together with Marit Bergman for her latest album. she gave up on it eventually and i took the parts i wrote for it and made it my own. its a song about how i love gags and funny stories and i'll fall in love with anyone who can make me laugh like a little kid)" – .tk

Den har inget med Bear Quartets namne att göra?

Björn_ Oregistrerad 2004-07-29 09:52
 

Jens Lekman är bara en i raden av artister som ingår i TV4/Rupert Murdochs försök att pacificera musiklyssnarna. Hur det går hand i hand med Lekmans texter kanske är svårt att förstå vid första anblicken. Det är skit samma, Jens Lekman har världens genom tiderna lenaste DANSBANDSSTÄMMA!! Lägg till lite eko och det är Christer Sjögren ni hör sjunga "I got busted" och de där äckliga körtjejerna han har i bakgrunden jobbade tidigare som ständiga bakgrundssångerskor på Logdansen på Lane Loge.

Medlem 2004-07-29 10:33
 

Patric:

"Primal: Vi kan diskutera varför Jens Lekman kan funka för någon som inte gillar Smiths."

Precis den typen av diskussioner som jag tycker är ointressanta.

Jag diskuterar aldrig (ta i trä, peppar, peppar) sådant i DSC-forumet.

"Om det finns andra liknande artister soom jag kanske missat. Jag vill också ha tips om musik jag inte hört."

Precis vad jag också tycker! Man vill ha tips. Diskussioner om varför o hur m.m sköter jag med polarna och då mest för att det är lite av en bondingpryl. Imte för att vi egentligen kommer någon vart.

Medlem 2004-07-29 10:37
 

Patrik Patrik Patrik: Du bryter i alla fall mot den första regeln som recensent. man måste veta titlar och i alla fall skriva rätt.

1) Det finns ingen låt som heter "Busted", det msåte vara "You are The Light (By Which I Travel)" du tänker på.

2) Jens sjunger inte fåniga "bongo bongo bongo bongo bong" han sjunger Boom Boom Boom Boom Boom Boom eller nåt i den stilen och sedan "can you hear the beat of my heart"

3)De fyra nya – "I Saw Her in the Anti War Demonstration", "A Sweet Summers Night on Hammer Hill", "A Man Walks into a Bar" och "Another Sweet Night on Hammer Hill" – är alla mer eller mindre superpopiga uppåtlåtar

Det är 2-2 i uppåtpopigt och nedåtballadigt i så fall

dåligt!

Hypo Oregistrerad 2004-07-29 10:37
 

Primal: Men då kan vi nog hitta något att diskutera vidare runt vid tillfälle.

Hypo: 1. Sorry, slask från skrivandet när jag var på resande fot utan fodralet till skivan med mig. Kom inte på vad låtrackaren heter och skrev ordet som symboliserar den för mig för att minnas och sen en ändra till korrekt. Åtgärdas. Tack.

2. Publiken skrålar verkligen "Bongo Bongo" osv.

3. Det håller jag inte med om. Även de långsammare är uppåt snarare än nedåt.

Patrik Hamberg Redaktionen 2004-07-29 10:44
 

Hypo: Fast den heter ju då "You Are the Light (By Which I Travel into This and That)" om man nu ska vara petig.

Patrik Hamberg Redaktionen 2004-07-29 10:48
 

All musik som överhuvudtaget påminner om Smiths/Morrissey ger mig kalla kårar! Jag ska erkänna att jag lyssnat lite på Jens "busted" och även börjat att lyssna igenom hela skivan med positiva tankar tills Smiths/Morrissey-vibbarna gjorde sig påminda och jag med ett vrål slet ut skivan från spelaren… Det går inte och kommer inte att gå för någon äldre än 25 (sorry Magnus Carlson osv…)

Follow the leader... Oregistrerad 2004-07-29 10:55
 

hmm, morrissey-vibbar… Varför är det ingen som uppmärksammar lekmans positiva Jonathan Richman-vibbarna istället?

Jozef K Oregistrerad 2004-07-29 11:10
 

Jens Lekman var bäst som Rocky Dennis tycker jag.

Herregud låten "Black cab" måste ju vara bland det bästa som jorts i det här landet.

För övrigt är det INTE bara i "Black cab" som det döljer sig Left Banke-samplingar. Det finns i alla fall 2 låtar till där han samplat Left Banke. Om det är coolt?

Hopp hopp hopp. Det är så in i vassen coolt att jag går i tusen bitar.

Medlem 2004-07-29 12:13
 

Och hur är det med Stephin Merritt/Magnetic Fields vibbarna? Är det bara jag som hör dom?

Richie Von Helvete Oregistrerad 2004-07-29 13:15
 

recension:

1 ) berätta hur musiken låter.

2 ) berätta vad du tycker om hur musiken låter. Utöka eventuellt med orsaken till åsikten.

3 ) Avsluta.

öppen för diskussion Oregistrerad 2004-07-29 13:20
 

"Lekman är för de som försöker ha en alternativ musikstil men ändå tillräckligt nära den stora massans stil. Jagmenar, har vi inte fått nog av falsk sjungande killar med hellström?,"

Hm, när han var en artist som bara cirkulerade runt på mp3:or på olika forum och sånt låg han inte så värst nära den stora massan. Du är en sån som tycker att allt som blir stort blir dåligt, bara för att vissa äckel också börjar lyssna på det. Tänk själv istället.

Medlem 2004-07-29 13:21
 

jag vill bara hålla med första talare om att lekman är sinnessjukt överskattad.

mårten Oregistrerad 2004-07-29 13:48
 

hm.. när maple leaves EP recenserades var det allmänt glada miner bland kommentarerna. ingen som gnällde. men det är klart.. här i sverige får man inte gå över "super-underground-nivån" då rankas man som sellout. usch..

Medlem 2004-07-29 14:21
 

Magnetic Fields är det ENDA jag hör. Låtar, sångsätt, textskrivande, arrangemang osv osv. Tycker det är egendomligt att inte fler reagerar på detta. Han ÄR ju i stort Magnetic Fields.

Medlem 2004-07-29 15:50
 

Förutom de geniala Stephin Merritt-texterna då… och Låtarna.

Stardust Oregistrerad 2004-07-29 16:37
 

Jovisst. Originalet är ju bättre.

Medlem 2004-07-29 17:09
 

till alla enögda, oförstående och ignoranta som inte insett att musik inte bara är musik, utan även symboler, det vill säga att den betyder något utöver sig själv: en recension kan omöjligtvis bara se till de musikaliska aspekterna…det går inte. Populärmusik har aldrig handlat om enbart musik – den kan aldrig frikopplas från sitt sammanhang och man kan inte heller bortse från att musik är en mänsklig syssla som tar plats i ett samhälle som vi alla är en del av. Musiken blir till i mötet mellan lyssnare och låtskrivare/artist och strävan efter att tolka och förstå musiken är för lyssnaren omöjlig att tränga tillbaks. Vår tolkningsram består av det samhälle vi lever i och de människor vi dagligen möter. Vi försöker helt enkelt förstå vår omvärld, och inte minst oss själva genom musiken. Och på samma sätt försöker vi förstå oss musiken genom oss själva och samhället.

el rebelde Oregistrerad 2004-07-29 18:58
 

jens är en artist som folk givetvis gillar att klaga på.

Nya ep:n är "sommar" och bra..

Jens kan sina saker och jag älskar det verkligen.

Erik från Nationalencykliopedin Oregistrerad 2004-07-29 22:01
 

"Å andra sidan, vad handlar den här hetsen om att alltid vara först egentligen om? Är inte bra musik alltid bra musik? Går det inte att lyssna på något någon annan redan hört?"

Mycket klok sakt! Detta borde man höra oftare i en del indie-kretsar…

Medlem 2004-07-30 19:28
 

så nu ska man börja dissa jens också? löjligt….. han har talang och han gör underbara poplåtar. tillskilnad från tex hives som inte kan spela melodier utan måste dra på surrr för att det ska gå o lyssna på… o marco > varför klanka ner på den stora massan som "försöker" vara alernativ. va? har samhället verkligen förtjänat det påhoppet… har dom verkligen behandlat dig så illa? suck!

lammet Oregistrerad 2004-08-01 20:57
 

De sjunger Bom, bom, bom, bom, bom, bom, bom, bom, bom, bom, bom, bom, bom. Inte Bongo, bongo, bongo.. Hur går det annars ihop med "Can you hear the beat of my heart?"?

Tola Oregistrerad 2004-08-06 17:08
 

Nrrnnn, nrrnnnnnn, grzrrrrrrrrr…..

Dvs sågning :-)!!!!

Mötörsågen Oregistrerad 2004-08-08 20:13
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig