dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Samling: Buzzin' Fly Volume One - Replenishing music for the modern soul/Compiled and mixed by Ben Watt
Buzzin' Fly Volume One - Replenishing music for the modern soul/Compiled and mixed by Ben Watt (CD) Samling
2004
Buzzin' Fly Records/Playground
9/10

Flyg vackra fluga – flyg

Efter det att Tracey Thorn och Ben Watt för fyra år sedan beslöt sig att lägga Everything But The Girl på is har Watt allt mer renodlat sitt intresse för dansant house av det djupare slaget. Under pseudonymen Lazy Dog har han startat klubb med samma namn, producerat, gett ut skivor, gjort remixer åt artister som Sade, Sandy Rivera och Beth Orton och DJ:at sig runt jorden.

Förra året drog så Watt igång skivbolaget, Buzzin’ Fly Records, med sin egen ”Lone Cat (Holding On)”. Förutom eget material ska Buzzin’ Fly Records fokusera på att ge ut nya artister och enstaka förbisedda dansgolvklassiker. Ett upplägg som med Watts omvittnat goda smak i åtanke låter precis hur sympatiskt som helst.

Tanken är att smidigt betitlade första albumet, ”Buzzin’ Fly Volume One – Replenishing music for the modern soul” ska spegla den inriktningen.

Det gör det. Som det gör det.

För om ”Replenishing music for the modern soul” är ett exempel på vad som är tänkt att ges ut på bolaget är det lika bra att börja prenumerera omedelbart. Har man den minsta förkärlek för själfulla varmt gungande eleganta housegrooves som letar sig lika mycket in i hjärtat som benen kommer man inte vilja missa ett enda släpp.

Visst väcktes förhoppningarna av försmakssingeln med Charles Websters suggestiva remix av Justin Martins ”The Sad Piano” och fantastiska ”A Stronger Man”, där Sananda Maitreya (en pånyttfödd Terence Trent D’Arby) sjunger så man inte kan bli annat än lycklig inombords. Båda låtarna finns givetvis med här och det mest uppseendeväckande är att de inte sticker ut som man skulle kunna ha förväntat sig. Nästan allt annat håller nämligen samma klass.

Rodamaal feat. Nicinha gungar försiktigt igång kalaset med latindränkta harmonier i ”Musica Feliz” innan Martin Solveig ökar tempot en smula med en bubblig remix av Soldiers Of Twilight klassiker ”Believe”. Efter ett dyk ner i djupare housetrakter flyttas man, via ”A Stonger Man” rakt ut på dansgolvet i S.O.M. feat. Barbara Mendes discosprudlande ”Musica” och Cue feat. Lisa Marie Bonillas grooviga ”Dreaming Of You”.

Men även om ”Replenishing music for the modern soul” stundtals inbjuder till spontansdans är det inte i första hand på dansgolvet den hör hemma. Den är lite för sofistikerat cool och välpolerad för det. Däremot är den tack vare Watts låtsammansättning, näst intill omärkliga ihopmixning och känsla för kombinationen melodi + harmoni = himmelrike ljudspåret till de allra lyckligaste förfesterna.

När till sist Passion Dance Orchestras oemotståndligt medryckande ”Worlds” tonar ut vill man inget hellre än att slänga på sig sina bästa gåutkläder, rusa rakt ut i den varma sommarkvällen och svepas med mot en festnatt där man kommer spendera alldeles för mycket pengar på alldeles för många drinkar och tycka att det känns helt rätt.

Utomhus har tjälen knappt gått ur marken och knopparna på träden precis börjat slå ut. Men i min stereo bor redan sommaren.

Tack för det Ben.

David Drazdil

Publicerad: 2004-04-30 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-23 22:21

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2595

11 kommentarer

Ok, alla listar varsit favoritspår från Lazy Dog.

Mark Grant – Lazy kind of something

Ben & Jerry Oregistrerad 2004-04-30 00:02
 

efter att ha kopt Azulis 10-arsjubileum, Miles from Mars-mixen fran Wavemusic och Jeff Mills The Exhibitionist ar jag foga sugen pa annu en mix. fyfan for somlosa mixar. jag. vill. ha. tillbaka. housescratchandet. vad ar deras problem? varfor kan dom inte lata latarna vara ifred, omixade? vill du beatmixa sa gor det pa dansgolvet, jag vill inte ha ditt javla DJ-set.

bra latar dock.

Medlem 2004-04-30 00:11
 

maxim: Rätt många etiketter släpper sådana här samlingar både mixade och omixade. På cd den mixade för hemmapartybruk. På vinyl de omixade versionerna för alla DJ:s.

Ola Andersson Redaktionen 2004-04-30 00:18
 

men kan inte DJs slappa sin vinylfetisch nagon gang? det ar bara igenkanningsvarde, inget mer. jag langtar efter att cd-tolvan far sitt stora genombrott.

kolla Moodymann: han satter ihop somlosa album med samlingar av sina tolvor, men du kan fortfarande plocka ut enskilda latar. det kallar jag en mix. beatmixing hor hemma pa dansgolvet.

Medlem 2004-04-30 00:40
 

maxim: I hear you. Får vanligtvis allergiska reaktioner av mixskivor av samma skäl. Men i just det här fallet köper jag det. Det funkar.

David Drazdil Redaktionen 2004-04-30 00:52
 

Håller med maxim, Björn Afzelius är svensk vispops allra största.

ALLE APA Oregistrerad 2004-04-30 01:31
 

Håller med maxim. Mixade skivor är inte kul. Kunde man inte släppa en omixad tvillingskiva, eller en dubbel CD? Det är ju inte helt ovanligt.

Medlem 2004-04-30 16:02
 

Håller med Maxim.

Ben Watt Oregistrerad 2004-04-30 17:04
 

kollade buzzin flys hemsida. tydligen finns den har samlingen som dubbel-CD, dar den andra skivan innehaller fem omixade spar. that's more like it.

Medlem 2004-04-30 18:49
 

att Tracey Thorn har fått heta Horn på första raden i recensionen i snart ett dygn nu utan att någon påpekat det är lite märkligt. är ebtg så bortglömda redan..?

Medlem 2004-04-30 22:00
 

Häpp! Ibland är tydligen fingrarna snabbare än tanken. Inte ska jag hålla på att slarvdöpa om folk sådär. Tack för påpekandet, SickMonkey.

EBTG bortglömda? Det tror jag verkligen inte. Det vore väldigt orättvist.

David Drazdil Redaktionen 2004-04-30 23:03
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig