dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Bright Eyes: Everyday and every night
Everyday and every night (CDEP) Bright Eyes
2000
Saddle Creek/Border
8/10

En mycket bra deppskiva

Lyssna

Sök efter skivan

Sedan min förra gästrecension har jag lärt mig en del saker. Framförallt att sju hela stycken om hur jag upptäckte bandet jag recenserar kanske inte alltid utgör intressant läsning. Jag har även insett svårigheterna med att i en recension hålla mig till en enskild skiva och inte glida över och börja skriva om bandet i allmänhet. En annan viktig lärdom är att en recension inte bara ska vara droppandet av text-utdrag och sedan förklarandet av hur bra dessa är. Just detta har dock inte gått att undvika.

”Lately I've been wishing I had one desire
something that would make me never want another
something that would make it so that nothing matters
all would be clear then
but I guess I'll have to settle for a few brief moments
and watch it all dissolve into a single second
and try to write it down into a perfect sonnet
or one foolish line”

Med dessa rader inleds nämligen den här skivans andra låt ”A perfect sonnet”. Och dessa rader sammanfattar hela EP:n ganska bra. För Conor Oberst är även på detta verk en bekymrad ung man från Omaha, Nebraska, som med en stor klump i halsen och en rejäl dos frustration i rösten över febriga gitarrmelodier och stundtals slamrande trummor sjunger om tristess, kärlekslöshet och känslan av att ingenting är särskilt roligt längre.

Jag vill redan nu be alla klysch-allergiker om ursäkt för att ordet ”febrig” figurerar så pass frekvent i denna recension. Ett ord som även jag när det gäller andra singer/songwriters tycker är en tom klyscha, men i Conors fall anser jag det vara högst adekvat. För det märks faktiskt att Conor är bekymrad på riktigt och frustrationen över att ha tappat greppet och inte längre riktigt klara av att fördriva tiden och bristen på kärlek känns stundtals skrämmande äkta. Eller helt äkta är det väl kanske inte, killen är ju trots allt en redan en popikon (eller ikon är kanske lite att ta i men ni fattar) som får livnära sig på något han tycker är roligt och har dessutom säkerligen horder av indietjejer efter sig, men ändå…

Samtliga låtar håller hög kvalitet, allt från den långsamma stegringen i inledande ”A line allows progress, a circle does not”, genom frustrationen och energin i ”A perfect sonnet”, melankolin och den självriktade ilskan i ”On my way to work”, tröttheten och uppgivenheten i ”A new arrangement” fram till de febriga tonerna i avslutande ”Neely O’Hara”.

Anledningen att betyget inte blir högre än 8/10 är att detta rakt igenom är en deppig skiva som i princip uteslutande handlar om frustration över livets tomhet. Tematiskt är den väldigt lik ”Fevers & Mirrors” men med skillnaden att ”Fevers…” avslutas med den fantastiska ”A song to pass the time” som faktiskt inger lyssnaren en del hopp. Något hopp är det dock inte frågan om på ”Every day and every night” utan här är det svårmod och feber som gäller hela vägen igenom. På många av Bright Eyes andra verk, framförallt ”Lifted (or the story is in the soil keep your ear to the ground)” finns där ju faktiskt en vilja att lyfta sig över vemodet. Så är som sagt inte fallet på ”Every day and every night” och således fyller den enbart funktionen av en deppskiva, en mycket bra sådan dock.

Per Davidson

Publicerad: 2004-03-13 00:00 / Uppdaterad: 2004-03-13 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #2497

20 kommentarer

wehey,

grave Oregistrerad 2004-03-13 00:00
 

Per! Var har du varit?

Strange One Oregistrerad 2004-03-13 00:04
 

Bra recension. Glad över att man får se någon göra det så här enkelt i en beskrivning av musik från Conor Oberst. Det var allt som behövdes.

fd fejk-Per Oregistrerad 2004-03-13 00:12
 

förjävla fin skiva….speciellt neely o'hara

alternative carpark Oregistrerad 2004-03-13 00:24
 

conor gör grymt bra musik och jag hatar honom

nov Oregistrerad 2004-03-13 00:42
 

verkar bra, detta ska kollas upp. fem år för sent

glasögonormen Oregistrerad 2004-03-13 01:09
 

Tufft att denna skiva recenserades nu, den har snurrat i bilen senaste dagarna on my way to work…

polarn Oregistrerad 2004-03-13 01:45
 

Jag vet Pers hemlighet.

heythatsmybike Oregistrerad 2004-03-13 09:56
 

A Perfect Sonnet är den överlägset bästa låt connor gjort

Killen Med Don Lennon På Bandaren Oregistrerad 2004-03-13 11:58
 

jag kan inte lyssna på conor alls längre utan att må väldigt dåligt. han är för snygg och begåvad för att få tycka synd om sig själv. gnälljävel.

Benjamin Orff Oregistrerad 2004-03-13 13:06
 

orff: då är vi två

nov Oregistrerad 2004-03-13 13:10
 

heythatsmybike>> Du är inte ensam

...looked beyond the day in hand Oregistrerad 2004-03-13 13:26
 

alla vet pers hemlighet.

Benjamin Orff Oregistrerad 2004-03-13 14:26
 

Inte jag. Känd DSC-profil, eller?

Journal of European Public Policy Oregistrerad 2004-03-13 16:02
 

Snyggt Cassius

Non grata Oregistrerad 2004-03-13 16:07
 

Det är är faktisk världens bästa EP, borde verkligen ha en 10:a, det är nog ingen som kan beskriva känslor så bra som Conor oberst.

..and we're all fucking alone Oregistrerad 2004-03-15 20:06
 

Skulle vilja gå så långt som att säga att den här är det bästa (det enda riktigt bra?) som Conor faktiskt klämt ur sin späda kropp.

ErkaP Oregistrerad 2004-03-16 23:56
 

lite väl "mekanisk" recension, tycker jag? men för att glida ifrån ämnet; något som vore intressant är ett störtlångt review-maraton av conors samtliga produktioner, ty det skulle bana väg för en av de mest relevanta grejerna ang. bright eyes (etc) – utvecklingen från platta till platta (samtliga plattor skriker ju verkligen olika åldrar – fuck pipel som säger att hans ålder inte har något med musiken att göra; det är ju just den som ger fenomenet en spännande substans). hittills har jag inte läst en endaste riktigt bra recension som tar upp BE.

david Oregistrerad 2004-03-20 01:04
 

>Anledningen att betyget inte blir högre än 8/10 är att detta rakt igenom är en deppig skiva som i princip uteslutande handlar om frustration över livets tomhet.<

skulle det vara en anledning till lägre betyg? det känns inte så motiverande, i must say. utveckla!

david Oregistrerad 2004-03-20 01:07
 

dessa jävla deppskivor.. samma sak om och om igen!

Nils Oregistrerad 2004-03-22 12:57
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig