dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Squarepusher: Ultravisitor
Ultravisitor (CD) Squarepusher
2004
Warp/Border
8/10

Här kommer alla känslorna på en och samma gång

Lyssna

Sök efter skivan

I snart tio år har Tom Jenkinson i skepnad av Squarepusher, genom sina säregna och märkliga tolkningar av allt från jazz, ambienta ljudkulisser, techno och inte minst drum’n'bass gjort sitt bästa för att utmana oss som lyssnare och flytta gränserna för vad som ryms inom ramen för begreppet musik. Att sätta en specifik genrebenämning är smått omöjligt och känns också i sammanhanget helt irrelevant. Han blandar, klipper, klistrar, programmerar, filtrerar och ut kommer något som helt enkelt får kallas Squarepusher-musik.

Oftast, åtminstone på sina tidigare skivor, med en genomgående röd musikalisk tråd. På senaste skivan Do You Know Squarepusher frångick han det för att, precis som titeln antyder, bjuda på en lite mer varierad bild. Lite ojämn och inte fullt så omvälvande som man vant sig vid men ändå en god introduktion. Men nu med Ultravisitor visar det sig att Do You Know Squarepusher inte var något annat än ett, nog så intressant, mellanspel. Om det var förövningen är Ultravisitor den färdiga slutprodukten.

Jenkinson har bevarat grunden med växelspel mellan halsbrytande rytmskiften, vackra melodisnuttar, rena oljudsorgier och dånande ljudbilder. Men han rör sig över hela känsloskalan med allt från rasande, rödglödgat våldsamt vansinne till det mjukaste av pastoralt lugn. Jenkinson har också tagit ett steg bort från tidigare skivor och lagt ännu mer tonvikt på att experimentera. Inte minst med mer organisk instrumentering. Resultatet är en skiva som låter både mognare, aningen lugnare och om möjligt än mer tekniskt genomarbetad än tidigare.

Inte minst det sistnämnda hörs genomgående på Ultravisitor. Det finns inte ett knäpp, brus, beat eller annat ljud som bara ”råkat” följa med utan allt är extremt genomtänkt och planerat. Hur kaosartad musiken än kan låta.

Och ordentligt kaosartat blir det emellanåt. För även om Ultravisitor känns lite lugnare än många andra Squarepusher-skivor finns här stundtals musik som tillhör det mest utmanande han gjort.

I Menelec som en febersjuk hjärnas mardrömmar där 1000 godståg vildsint tjutande rusar genom skallen samtidigt, medan Steinbolt verkar ha lånat alla Trent Reznors distboxar för att skapa ett så totalt rens att man är helt övertygad om att det är så här jordens undergång kommer att låta. När sedan Jenkinson i District Line II, efter att ha visat att drum’n'bass visst kan låta som en pneumatisk borr som har heta kärleksövningar med ett skrotupplag, försöker borra sig rakt in i det centrala nervsystemet börjar man så smått fingra efter avstängningsknappen.

Men vid sidan om dem finns även frijazzigt ekvilibristiska bas- och trumsoloövningar i I Fulcrum och hetsiga C-Town Smash, symfonisk drum’n'bass i titellåten, melankoliska, näst intill sakrala Iambic 9 Poetry och Circlewave, 50 Cycles apokalyptiska UK-garage och ett par stycken där Jenkinson plockar fram den klassiska gitarren och bjuder på barockmusik så vacker att Andrés Segovia ler lyckligt i sin himmel.

Fast allt det bleknar ändå inför Tetra-Sync, en tio minuter lång pulserande, intensiv och melodiöst vemodig resa rakt in en närliggande framtid. Här samsas alla inslag Jenkinson någonsin jobbat med i ett enda stycke så intrikat och lekfullt sammansatt att det inte är något annat än fullständigt brilliant.

Ultravisitor visar än en gång att Squarepusher är en artist som envist vägrar slå sig till ro och ständigt söker nya uttryck för sin musik.

Respekt.

David Drazdil

Publicerad: 2004-03-12 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-23 23:27

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2496

15 kommentarer

my style is the BOOM DAGGY DAGGY DAG IDAGI DIGGY DIGGY

cobrastyle Oregistrerad 2004-03-12 00:00
 

oh yea! grym recension

alternative carpark Oregistrerad 2004-03-12 00:00
 

oh där kom den på riktigt

alternative carpark Oregistrerad 2004-03-12 00:01
 

Bästa recensionen på dsc på riktigt länge!

promenad Oregistrerad 2004-03-12 00:06
 

läskigt schyst omslag. :) lite komiskt och allvarligt på samma gång. och snyggt.

gusc Oregistrerad 2004-03-12 00:19
 

Låter bra det här

Nimrod Oregistrerad 2004-03-12 00:34
 

Gäsp.

Big Oregistrerad 2004-03-12 00:34
 

bra recension. äntligen…

degen Oregistrerad 2004-03-12 00:41
 

det är lika mycket fysiskt som statistiskt omöjligt att ha ett recensions-snitt på strax över 8,3…

appe apa Oregistrerad 2004-03-12 09:56
 

kom igen, klart recensionssnittet ligger högre än fem. trist att recensera kassa plattor, och inte så givande kanske?

nåväl, grym platta, bra recension. hej.

peder Oregistrerad 2004-03-12 10:22
 

Vårt betygssnitt ligger på ungefär 6,3.

Anonym Oregistrerad 2004-03-12 11:08
 

jag som trodde det var 3,6

6,3? Oregistrerad 2004-03-12 11:55
 

vi är alltid snåla med betygen på dagensskiva.com

Liar Bajshög,dagensskiva.com Oregistrerad 2004-03-12 11:56
 

intressanta saker om recensionen: märkligt att det alltid, när recensenter pratar om Squarpusher, handlar om Jenkinson hit och Jenkinson dit.

likaså verkar slagborrsliknelserna oundvikliga.

inget värderande i detta, bara en iakttagelse. skitbra skiva onekligen, en av världens hundra bästa.

Willie Tanner Oregistrerad 2004-03-13 10:27
 

mycket insiktsfull recension ,speciellt om låten tetra sync,den står sticker ju ut extra hårt,otroligt underbar upptrappning på den..fast är rädd att skivan kan vara skadlig för ens seretonin

rhajAckha Oregistrerad 2004-03-29 13:30
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig