dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Mikael Wiehe: Kärlek och politik
Kärlek och politik (CD) Mikael Wiehe
2004
Bonnier Amigo
8/10

Med gitarren som en munter lie – möt Mikael Wiehe!

Lyssna

Sök efter skivan

Man ska vara en svensk progg-legend. Det ska man. Man ska vara väluppfostrad och välartikulerad och ha en massa känsliga texter om livet vid diskbänken och mellan skilsmässorna och så ska man vara SKÅNING. Denna skånska ska man ha instoppad i ansiktets underdel som en liten mango-frukt. Skånskan ska porla som ett källfriskt munspel och så ska man skriva raka och samtidigt nedsmälta och nerviga sånger som har korta titlar (nästan lika suddigt korthuggna som Mauro Scocco). Man kan till exempel hugga till med ”Pojken och äventyret”. Det låter lite sagoartat och visar på en sårbarhet och en evig tonårslängtan som man släpar med sig som rykande resväska.

På bilderna på skivorna ska man se stramt enkel ut utan snobbighet. Man ska stå i halvprofil med gitarren höjd som ett verktyg (en hacka eller en spade eller en såg). Det ger ett stabilt och genomhederligt intryck av kul kille som inte drar sig för att få skit under naglarna och champagnekorken i ögat på nyårsafton. Bångstyrighetens leende ska dansa över läpparna och i den grånade skäggstubbens fnasmönster ska alla kunna läsa in finurlig livsvisdom och insikter vunna i lärorika trätor med samhällets grottmän och apskallar. Man ska absolut aldrig falla för frestelsen att byta brillor. Dom runda kikarsiktes-brillorna från sjuttiotalet är ett varumärke lika starkt som Pepsi och Seven-Eleven. Man ska också satsa på sepiatonade bilder med stark närvaro. Inga Pattar och Aschlen eller andra klistriga kroppsdelar bör fläkas fram. Man ska vara tydlig och självklar som Sjörapporten. Som Ölands Södra Udde. Som Gotska Sandön. Vid val av imperialistiska låtskrivare som man ger svensk text ska man fastna för Bob Dylan (eftersom han är så innerligt otydlig men ändå aldrig utstyrd i sidenlatex-behå) eller John Lennon (eftersom denne var en intellektuell Beatle som både tecknade skruvat och dog hastigt = Popmusikens Van Gogh ungefär).

Inget av detta är längre särskilt tydligt – progg-eran är förbi och nu är det Mona Sahlin som är proggig. Vilket gör att ingen fattar vad som är golv eller tak. Man ska nog därför också gärna ha en etno-rökig ton här och där på sin skiva. När man spelar in en låt som ”Tango” ska man ha Lars Holm på dragspel och Alfredo Chacón på congas och cajon. Om nån frågar vad cajon är för nåt ska man hålla en liten mumlande föreläsning om detta. På mangoskånska.

Det är också viktigt att fylla TJOHOO-kvoten. Det kan man göra med några flärpiga närbilder av sig själv när man daskar loss på gitarren eller med hjälp av sån där kokosnötsmusik från Latin-Amerika. Kan ersättas och blandas med sprallig Bollywood-musik från Indien eller gamelan-schottis från nån halvdränkt ögrupp i Stilla Havet.

Om man kallar sin skiva ”Kärlek och Politik ” har man deklarerat innehållet som det vore en syltkonserv. Klart. Tydligt. Inget tjafs. Ungefär som PLOMMONSYLT SOMMAREN 03. Sen får man vara med i dom där långsamma tidiga programmen på TV – dom där programmen där alla pratar som om dom utgick från att alla i publiken är lättförolämpade trögbollar. Där slipper man prata om både Kärlek och Politik.

OBS 1. Så här ska man vara. Det kan gärna lukta lite Bellman om det dessutom. Sen kan man spä på med lite finstämt om att man håller på att bli gammal. Vemod är mulligt. Någon synth-tillsats går också bra.

OBS 2. Sprit kan man skriva om som nåt skimrande. Men man får aldrig tugga kokain i texterna. Samlagsställningar av abnorm typ – analt, vertikalt eller flera på en gång-optimalt är inte mulligt. Det går bort.

Helst ska man ha HÖRT skivorna av dom skånska proggarna innan man skriver sånt här fördomsfullt strunt. Som jag gjort nu. Men lyssna själv! Skriv din egen recension! Börja här. Lämplig Start: ”Här en skiva av en av dom verkliga ringrävarna i den svenska popgalaxen…” Resten får du dribbla ihop själv.

Kjell Alinge

Publicerad: 2004-02-18 00:00 / Uppdaterad: 2007-11-28 08:50

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2448

26 kommentarer

wiehe är fin

brooks Oregistrerad 2004-02-18 00:02
 

Länge leve sjörapporten! Där slutar morgonfikat och det är dags att börja arbeta.

Ghwomb Oregistrerad 2004-02-18 00:14
 

Korv, någon?

Röv-Enok Oregistrerad 2004-02-18 00:17
 

Global Capitalism Rocks!

dak Oregistrerad 2004-02-18 00:44
 

sjysta liknelser… ölands södra udde osv. Lite synd bara att man inte har en aning om fall skivan är bra eller inte. Hade det inte varit för betyget hade jag trott att det var en sågning.

idoru Oregistrerad 2004-02-18 00:47
 

Ha! Underbart underhållande recension. Mangoskånska är veckans ord!

Anders Jakobson Oregistrerad 2004-02-18 00:52
 

men släpp HASCHPIPAN kjell. sluta vara konstig din recensioner blir oläsbara !

promo Oregistrerad 2004-02-18 07:12
 

Bara Mikael Wiehe döper en skiva till kärlek och politik.

vlad Oregistrerad 2004-02-18 09:33
 

Fantastiska liknelser! Underbart, underhållande, som ett gammalt PopXX program.

Ironi fast med kärlek. Jag håller dock med om att man kunde ta det för en sågning om man inte läst betyget.

8/10 abv en man som gett mig så mycket tips genom åren, gör ju att man i det här fallet blir lite sugen på att köpa, men då undrar man:

Vad är det som är bra?

Boss Oregistrerad 2004-02-18 09:51
 

Rent stilistiskt var det här den mest innovativa, välskrivna och underhållande recension jag någonsin läst på DSC. Den har väl egentligen bara en brist. Den handlar inte om skivan utan är ett kåseri. Kåseri = briljant. Recension = inte full pott.

Vän av Ordning Oregistrerad 2004-02-18 10:59
 

Tycker också det var en otroligt välskriven recension. Ja, recension, för det är fånigt att tro att alla recensioner bör se ut på samma vis. Det handlar ju faktiskt om innehållet på skivan.

The Major Oregistrerad 2004-02-18 12:09
 

Wiehe är en trist, tråkig gammal rödvinskommunist från överklasssen. En sån där som – OM nu revolutionen kommit! – vi skulle skjutit på fläcken. Jag minns med fasa hans gnälliga j*vla dansbands-kommunist ballader från 70-talet och hade hoppast slippa bli påmind om detta. Pensionera dig Wiehe och lämna oss i fred!

Tom S Oregistrerad 2004-02-18 12:27
 

dagens skiva verkar ha mycket duktiga skribenter, utan tvivel. ont om duktiga recensenter, dock. tyvärr. är det någon som känner till en bra site där man recenserar skivor?

jobbig typ Oregistrerad 2004-02-18 12:30
 

Kjell: En skön åkning av dig som vanligt. Fylld av skarpa satskaskader en träffsäker samtidskommentar invävd i objektet.

Man behöver inte skriva namndropping till andra akter, instrumentuppsättningar och i termer av explicita adjektivord som ”bra”, ”lång” eller ”ultra” för att definieras som recension.

I detta specifika fall skulle det dessutom kännas överflödigt.

För er som oavbrutet kräver ”riktiga” recensioner vill jag säga att dem vill ni inte ha för ”riktiga” recensioner utgörs av nothäften och en rider över instrumentparken.

Anders Bersten Oregistrerad 2004-02-18 13:24
 

eeeh.. 8/10? men recensionen känns som en ironi över progg? Hursomhelt håller jag med någon som sa att denna musik borde pensionerats för länge sen.

Grill Kille Oregistrerad 2004-02-18 13:30
 

Wiehe är inte progg,längre. Anser jag. Han är dock en av få som alltid kommer stå för sina åsikter, spelar ingen roll vilken tid vi än lever i. Det enda som svider i mitt skinn är biljettpriserna på hans turne 295 spänn, är ju faktiskt kraftigt! Man kan ju alltid hoppas att det är arrangörerna o inte mikael själv som bestämmer priserna, för girig är väl det ord wiehe verkligen avskyr?

Timsan Oregistrerad 2004-02-18 14:09
 

Konstigaste recensionen jag läst på flera år! Har recensenten överhuvudtaget lyssnat på plattan? Skriv något om musiken i stället… Komplett värdelös recension!!

Jörgen Oregistrerad 2004-02-18 16:47
 

fin recension! bju på probot!

mikey Oregistrerad 2004-02-18 16:57
 

JIAAAAAAA! GOMORRON! GOMORROOON!

ditt fyrhus i gryningen Oregistrerad 2004-02-18 17:56
 

goddamn vilken rolig recension! :)

ninja Oregistrerad 2004-02-18 18:09
 

Ge fan i att klaga på wiehe! Han är en av Sveriges bästa och smartaste textförfattare och en levande legend.

hk Oregistrerad 2004-02-18 18:19
 

undrar vilka låtar som är bra p åskivan? undrar hur skivan låter?

joooe Oregistrerad 2004-02-18 21:17
 

skriv en recension nästa gång,och ja – släpp hachpipan (så jag kan ta den)

jodå Oregistrerad 2004-02-18 23:21
 

vad tråkig och inskränkt du är, jodå

jokern Oregistrerad 2004-02-18 23:36
 

Samma gamla vanliga gnäll

här…ser jag.

Varför??

dagensskiva.com blandar och ger….musik i alla genrer och olika skribenter..

måste allt var så schablonartat??

kul med nått som sticker ut…tycker jag.

Wiehe är Wiehe…

musikaliskt och textmässigt slår det iaf FameFactory-maffian med ett vasalopp typ

Skulle gärna se en recension av Melissa Auf Der Maur´s solodebut

TheBadSeed Oregistrerad 2004-02-20 17:33
 

Hälften tycker att det är en värdelös recension eller inte ens en recension. Andra halvan tycker att det är lysande. Vad tycker gud?

Vem i hela världen kan man lita på? Oregistrerad 2004-02-21 19:11
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig