dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Prince: N.E.W.S.
N.E.W.S. (CD) Prince
2003
NPG-Big Daddy /Showtime
7/10

Skimrande och skräligt fult

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

Världens skivrecensenter har behandlat denna skiva som om den vore pesten själv. Till skillnad från super-mega-parallellstjärnan Madonna har Prince dom senaste åren gjort det, som jag tycker alla musikanter, som fått in en bastant penningsäck, borde göra. Han har börjat tillverka musik som verkar rena leken, som är oförutsägbar och som spränger alla genrer. Detta är ett helt instrumentellt album. Det ruskar om den gamla fusion-jazz-sorten så rejält att inte en schablon sitter säkert. Musiken är tungt gungande som slagskeppet på böljan, den är drillande näpen som kolibrin inne i feta djungelbusken och den är filmiskt växlande som om det studsade mellan biljakt, bordell, farväl i skymningen och ångestparoxysmer. En låt per väderstreck. North, East, South, West – det ger förkortningen n.e.w.s. Varje väderstreck får cirka en kvarts lång speltid. Det spräcker loss åt alla håll. Om ryktes-maskinen har rätt spelades allt in under en studiodag (sjätte februari i fjol) i Paisley Park-fabriken. Prince är mystisk. Han kostar på sig att vara rent kryptisk och pretentiös i skivans utstyrsel och titelval på låtar. Det är som om han ville visa att nu täcker han hela planeten – alla väderstreck. Och musiken är tokigt knottrig av infall som trots sina förmenta jamsession-kvaliteter känns exakta i varje musik-millimeter.

Det har gått många år sedan det dök upp en androgyn kille med våta kalsonger och kokett rumpföring som falsett-sjöng om ”Sexuality”. Nu är Prince en av dom få riktigt stora innovatörerna. Han för tanken till Spike Jones – han som gjorde alla dom stora musikparodierna på femtiotalet. Med en ultimat precision som förstärktes att Spike hade en toppdrillad armé musiker som kunde göra minsta gurgel – eller boingk-krasch -ljud live och tveklöst. Den som sett Frank Zappa uppträda med sina Mothers känner igen domptörsmodellen. En mildare form (utåt sett i alla fall) var Duke Ellington. Ta dom och korsa trion med en manlig porr-stjärna och Groucho Marx så får du Prince. Det är musikhistoria vi talar om. Köttigt buskis-mullrande och omnipotent. Funk med eld i baken, ögon i nacken, is i magen och hela Stilla Havet i knäna. Så skimrande var aldrig Hans Höghet, The Artist & Dictator, som nu. Och ibland låter det uppfriskande skräligt fult.

Kjell Alinge

Publicerad: 2004-01-14 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-09 13:36

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2394

21 kommentarer

oj, ”the least essential album of 2003″ minsann…

SickMonkey Oregistrerad 2004-01-14 00:02
 

prince, the artist formerly known as the artist formerly known as prince?

Hobo The Lucky Bastard Oregistrerad 2004-01-14 00:03
 

Man kan ju tro att Prince var skitsmart som kom pa forkortningen NEWS, till North, East, West, South – men det ar ju bara en modern myt! aEh. Ja… jepp. Det kommer ju inte ursprungligen ifran .. hepp. alltsaa… prince ar ju jehova… galen Allan borde han kaallas for istallet…

pepelipepelipepelipepelipep Oregistrerad 2004-01-14 02:12
 

Lysande formulerat som vanligt. Nu är det två som rekommenderat den här skivan, henko och Kjell. Provlyssningen rycker allt närmare.

Gräset Oregistrerad 2004-01-14 08:31
 

Tack Kjell. Din skimrande stjärna växer ännu mer nu. Det finns mycket jag skulle vilja säga om den här skivan som Kjell inte sagt, men det är en lysande recension som jag verkligen får fler än Gräset att bli intresserade. Det här är riktigt riktigt bra!

henko Oregistrerad 2004-01-14 09:20
 

The artist formerly known as lyssningsbar

Bemp Oregistrerad 2004-01-14 11:26
 

prince var väl intressant för 20 år sen, nu är det mest skit som kommer från världens kortaste artist

arg skåning Oregistrerad 2004-01-14 13:32
 

Vem är världens längsta artist? ”Little” Jimmy Scott, eller?

pepelipep Oregistrerad 2004-01-14 14:10
 

Alltsa, JImmy Scott maste vara kortare än prince! Va? VA? Jimmy Scott är typ en dvärg…men hans är ingen jehova!!!!!!!!!!!!!!!

pepelipepärintefullbaraintekort Oregistrerad 2004-01-14 14:14
 

Oseriöst skit skulle jag kalla det.

Fruden Oregistrerad 2004-01-14 17:26
 

har inte bubba smith spelat in nåt? han måste ju i så fall vara längst!

volvo Oregistrerad 2004-01-14 19:04
 

den här skivan är stabil. precis som nästan allt han gjort. fattar inte varför folk dissat den :(

kotscho Oregistrerad 2004-01-14 21:06
 

Alla inlägg tyder på att Prince med risk för att tappa publik faktiskt gör rätt. Dom flesta har skrivit om Prince-myten och inte funderat över den här skivan – som faktiskt framförallt illustrerar hur en artist lämnar koventionerna och utan att komprommissa med kvalitetskrav hittar nya vägar. Detta är det viktigaste en artist kan ägna sig åt. Om lyssnarna älskar det måste komma i andra hand- uppriktigt nu – kommer nån på EN ENDA artist med undantag korta stunder för Bowie och Lou Reed som gjort sånt här . Jo Sly Stone kanske. Men idag? I Sverige. Sorry . LOve you all. Kjell Alinge

Kjell Alinge Oregistrerad 2004-01-14 23:53
 

Kjell: jag håller med dig helt och hållet. Det här precis vad Prince ska göra nu. Och jag skulle vilja lägga till en artist som aldrig kompromissat det minsta: Frank Zappa. Det är kul och intressant hur Prince på fler och fler sätt liknar honom på många sätt. I din recension tar du till exempel upp hur de dirigerar sina band på scenen. Keep up the good work, Kjelle!

henko Oregistrerad 2004-01-15 10:08
 

Frank Zappa … urk! Prince …. mums!

Glen Glensson Oregistrerad 2004-01-15 12:34
 

Kul att läsa en positiv recencion för en gång skull. Väntar med spänning på en recencion på "Musicology". Enligt min mening är Prince ett musikaliskt geni utan motstycke. Tack

Medlem 2004-05-05 12:43
 

denna skiva fick ett minus i aftonbladet. hiho.

kallb. Oregistrerad 2004-05-09 17:11
 

News är den hitills största besvikelsen med Prince.Tur att han tog sig i kragen och gjorde Musicology.

Vladimir N Oregistrerad 2004-12-23 18:18
 

Mycket bra recension. spelar plattan för första gång i skrivandets stund. Och det låter riktigt bra!

Medlem 2005-01-15 00:32
 

Mycket bra skiva.Otroligt musikalisk.Kop den idag.

Medlem 2006-01-25 21:58
 

[...] N.E.W.S. Dirty Mind Musicology The Rainbow Children The Vault – Old Friends 4 Sale Kanye West Otis (med [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig