dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Jaga Jazzist: The Stix
The Stix (album, cd) Jaga Jazzist
2003
Smalltown Supersound/Ninja Tune/Playground
8/10

Stoppa kammarflimret

Lyssna

Sök efter skivan

Precis när våren höll på att brytas upp i sommar hittade jag några skivor som sedan kom att följa mig under resten av året. Jag spelade dem under hela sommaren, hela hösten och har fortsatt när kylan börjat bita i kinderna.

Två av dem var från norska Jaga Jazzist. ”A Livingroom Hush” och ”The Stix” pumpas numera fram av ett friskt hjärta.

Ibland känns det som jag kvävs bland all ny musik. Som att strömmen bara är evig, men utan mening. Då kan jag inte längre plocka kornen ur kakan. Hitta det jag älskar i massan. Då behöver jag stimulans, en chock. Inte för att sätta resten i ett sammanhang, snarare för att lyfta blicken och ta in nytt syre. För att återigen orka leta efter godbitarna.

Jaga Jazzist fungerade som en defibrillator på ett kammarflimrande hjärta. När rytmen var ojämn och osäker, där syresättningen sjönk allt eftersom. ”A Livingroom Hush” och ”The Stix” var som direkta elektroder mot hjärtmuskeln som tvingade in den i en ny, men normal rytm. En chock och så kunde allt strömma igen.

Och den känslan får mig att vilja gå på jakt. På jakt efter människor som aldrig hört dem och som behöver mer syre. Jag vill ta tag i dem, bryta ner dem och applicera två spadar mot bröstet och chocka deras livsrytmer med en ny och syresatt takt. Inte för att de ska tvingas stanna i den takten, utan för att de ska släppas fria.

När jag själv sökt bland den elektroniska musiken har jag alltför ofta stannat vid utkanterna av en ovälkomnande själlöshet. Nog för att själlösheten ibland har en poäng i sig, särskilt i motsats till den ibland framtvingade och självupptagna själfullheten i traditionell musik, men jag vill inte ta det till mig. Jag kan uppskatta den, men då tilltalar den bara hjärnan. Så är inte fallet med Jaga Jazzist.

Ta bara de sista tre minuterna av ”I Could Have Killed Him in the Sauna”. Stråkarna flyter bakom i en omfamning, ett hårt plektrum slår slår slår mot strängarna tätt följt av en hetsig och fredgad cymbal. Över grundstenarna leder en flöjt andra blåsinstrument i en rusning ner, igenom och upp från allt. Bland tonerna, rytmerna och ljuden finns liv. Kött, blod, tankar. Eller ”Doppelganger” som följe, där ett svalt elpiano fångas upp av en klarinett som hackar över i en vass rytm och snart spelar mot en Bo Hansson-lik orgel.

Jaga Jazzist vindlar.

Jag tycker fortfarande att debuten, ”A Livingroom Hush” är en bättre skiva. Den är varmare och mer omedelbar. Men vad spelar det egentligen för roll när ”The Stix” kommer alldeles strax efter. Den är vassare, kyligare, hårdare. Men bra för hjärtat.

Den tredje skivan var ”Kamaal the Abstract”, men det tar vi en annan gång.

Kal Ström

Publicerad: 2003-12-17 00:00 / Uppdaterad: 2010-03-04 00:20

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2360

19 kommentarer

oh dagensskiva har verkligen ryckt upp sig i innehåll. recensionen får mig att vilja kolla upp bandet men skulle kanske vilja ha lite mer om hur de låter. bra bra.

monoton Oregistrerad 2003-12-17 01:03
 

Jag hatar alla band med jazz i namnet. Denna går fetbort. ner med jazz!!

avskaffa jazzen Oregistrerad 2003-12-17 01:11
 

trevligt när det recenseras musik som jag har någon Anknüpfung till; mer sådant här.

watcher of the skies Oregistrerad 2003-12-17 01:19
 

this is my dear bastard son´s rekkid. so go buy this , you pissants!!!

salon tutti Oregistrerad 2003-12-17 04:25
 

Vad betyder ”fredgad”?

Fimpen Oregistrerad 2003-12-17 07:53
 

l0st d0gs nu

strömstedt Oregistrerad 2003-12-17 09:12
 

helt grym skiva! Monoton: du kan lugnt införskaffa denna om du gillar elektronisk jazz. Första låten är helt klart bäst, spåret ”Soumi finland” är också vasst. En sådan där skiva som man slår på när man är bakfull och tänker: ”Att dom bara orkar!” =) Mycket snyggt producerad och grymt välspelat men ändå inte jobbigt-symfonirock-duktigt. Om ni förstår vad jag menar… Tack för den dagensskiva.com!!

henric Oregistrerad 2003-12-17 09:37
 

Måste skaffa den här skivan. A Livingroom hush är fantastisk. En hårdare och vassare version av den låter som något mycket, mycket bra.

fileunderwater Oregistrerad 2003-12-17 10:29
 

Fimpen: Tja, det fanns nog inte riktigt förut. Jag söker i minnet och funderar på om jag försökt lura in något svengelskt uttryck, men jag hittar inte vilket det skulle korrelera med i så fall.

Jag tänkte att jag skulle ändra det när jag kom fram till att det inte betydde något, men jag blev förtjust i det så det fick stå kvar.

Ordet är från och med nu den blandning av vredgad och skummande av fradga som jag åsyftade.

Kal Ström Oregistrerad 2003-12-17 10:51
 

Är det inte kammarflimmer som måste defibrilleras bort? Förmaksflimmer är nog inte så farligt…

Nota bene: I may be wrong.

lo and behold Oregistrerad 2003-12-17 12:28
 

Tycker att den är lite väl ”cinematisk” i vissa stycken. Men annars bra musik. Vill helst ha min jazz minimalistisk och så inställsam som möjligt.

Social Life Oregistrerad 2003-12-17 14:59
 

Hurra! Hurra! Hurra! Jaga's ”Going Down” är en kioskvältare. Alla ni jazzpuritaner och ni som aldrig hajjat va fan electronica + jazz ska uppta så mycket mediaspeace för: kolla in Jaga Jazzist. Apgrymt för alla som gillar syntes mellan Billy Cobham, Weather Report och Animal i Mupparna. Plus täkkno.

Anders Bersten Oregistrerad 2003-12-17 15:05
 

Dom var fantastiska på Roskilde… var det förra året?

Grymt trumspel!

red Oregistrerad 2003-12-17 19:27
 

Trevlig recension som helt klart väcker mitt intresse!

pelle Oregistrerad 2003-12-17 20:10
 

Kamaal the abstract: Riktigt jävla bra skiva! Frågan är om Kal har den i orginalpaket eller i någon smutsig bootleggg..

Malle Oregistrerad 2003-12-17 22:45
 

Sinnessjukt bra. Cinematic Orchestra-bra! Mette-Berit-bra!

Ed Oregistrerad 2004-01-22 21:30
 

l.a.b.: Det är riktigt, det är ju kammarflimmer som måste defibrilleras. Förmaksflimmer är inte direkt livsfarligt men kan ge cirkulationspåverkan pga snabb hjärtfrekvens och risk för proppar i hjärnan. Man kan bryta det med en elstöt på ungefär samma sätt som vid kammarflimmer, fast det kallas då elkonvertering.

Stillsamt på akuten idag. Låter intressant, måste kollas upp.

Medlem 2005-02-07 11:08
 

lo and behold & doktorn: Tack för faktakorrekturet. Ändrat.

Kal Ström Redaktionen 2005-02-07 14:10
 

Bla bla bla bla… det är ‘Another day’ som är DET. Sjukt bra blås.
/Putte

Putte Oregistrerad 2007-05-27 00:08
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig