dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Freeway Jackals vs. The Hollywoods: Psychobilly Mayhem Meets Garage Surf
Psychobilly Mayhem Meets Garage Surf (7) Freeway Jackals vs. The Hollywoods
2003
Black Juju/45 Records
7/10

En glad lax

Lyssna

Sök efter skivan

Något av det mest överraskande som trillat ner i lådan hittills under min tid på dagensskiva.com måste vara den här splitsjuan med The Hollywoods och Freeway Jackals. Överraskande för att det mitt i floran av pappversioner på tyska metalsläpp dyker upp en vinylsingel, men även överraskande så till vida att redaktör Hamberg släpper ifrån sig den till mig, med tanke på hans förhållande till The Hollywoods.

The Hollywoods är ett instrumentalt surfband från Kumla, spelar endast in på vinyl och använder sig av en mick upphängd i replokalen när de spelar in. Skitigt är bara förnamnet. På sin meritlista har de tre vinylsjuor och en fullängdare. Det florerade ett rykte om en sjua på ett spanskt bolag, men jag har inte hittat den någonstans.

Förra sjutummaren, ”The Hypnotic Walk”, var i skitigaste laget även för mig och den har inte snurrat lika många varv som de övriga. Därför gläds jag när de på sin sida av vinylbiten har lite renare ljudbild. Det bör dock tilläggas att det handlar om väldigt marginella skillnader, och det är fortfarande skitigt.

Inledande ”Graveyard Rumble” är en mycket medryckande bit klassisk surf. Det är till och med så att jag som ytterst sällan ses svänga mina lurviga bara måste skaka loss, och det säger inte lite. Jag blir glad som en lax helt enkelt.

The Hollywoods andra spår, en cover på Misfits ”Angel Fuck”, är inte lika roligt. Har inte hört låten i original, men klädd i The Hollywoods masker låter den mer som en Ramones-låt, kombinerat med en av melodierna från Nintendos åttabitsperiod (”Punch-Out”, när Mac är ute och springer med tränaren om jag inte minns fel). I och för sig lite nostalgi, men det hade nog så här i efterhand varit roligare med en egen låt till, speciellt som ”Graveyard Rumble” är så bra. Fast jag är lite splittrad, det svänger ju som bara den. Det blir ändå inte riktigt samma sak. Märkligt.

Freeway Jackals från Norrköping är för mig en helt ny bekantskap, även om namnet dykt upp lite här och där. En fullängds-cd har bandet på sitt samvete sedan tidigare, en skiva som det nog blir till att kolla upp efter de två ”stänkarna”, ”Down With The Drapes” och ”Monster Drive”, som finns med här.

Psychobillyn vet inga gränser för Freeway Jackals. Något snabbare och något mer hifi än sina medkumpaner på andra sidan skivan, men lika svängigt. Rakt på sak helt enkelt, tuta och kör. Lägg till lite X-Ray Spex och Chicks On Speed, med tanke på Angelica ”Velocity” Wilsons lite gälla stämma och ni bör kunna placera in Freeway Jackals på den musikaliska kartan.

Ståbas är jag väldigt svag för (plus i kanten till snygga basbreak!) och när de i ”Monster Drive” låter trummisen jobba lite extra (dubbelkaggar, dubbelkaggar!) är det riktigt bra ös. Klart godkänt måste jag säga.

Jag slås även av känslan att båda banden har en enorm kapacitet att leverera fantastiska liveuppträdanden. Att The Hollywoods kan det vet jag redan och bara tanken på en ståbas får mig att vilja se Freeway Jackals släppa loss på scen. En miniturné ihop, där Örebro finns med i planen, kanske inte vore en dum idé?

Tomas Lundström

Publicerad: 2003-08-26 00:00 / Uppdaterad: 2007-07-02 19:22

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2154

19 kommentarer

first

Mr Blowfly Oregistrerad 2003-08-26 00:03
 

Detta är bara så rätt!

creddig musiksmak Oregistrerad 2003-08-26 00:13
 

BCQ då?

nisse Oregistrerad 2003-08-26 00:17
 

Bad … Quartet. Det räcker. Låter som Emilia ”Big Big World”. Crap.

Slacker Oregistrerad 2003-08-26 00:31
 

slacker: ?

ola Oregistrerad 2003-08-26 01:39
 

det är en punkt för mycket i länken till the hollywoods.

river raffle Oregistrerad 2003-08-26 09:45
 

Är det bara svenskt, så får det i alla fall bra betyg. Denna skiva är alltså 3 betyg bättre än Zwan, suck…

axelaxe Oregistrerad 2003-08-26 13:02
 

Zwan är ju fan det pinsammaste försöket till soloprojekt någonsin skådat. Jag gillar pumpkins men man måste säga ”stopp” någon gång, billy corgan har ballat ur och blivit glad.

[Mon.] Oregistrerad 2003-08-26 13:07
 

”Skitigt är bara förnamnet.” Om det låter som skit är det förmodligen skit… varför ”anstränga” sig för att låta dåligt? Creddigt?

Zimma Oregistrerad 2003-08-26 16:47
 

Skitigt är väl mer ett uttryck för lite rå produktion, eller har jag fel?

One-eyed midget Oregistrerad 2003-08-26 16:57
 

Helt rätt, One-Eyed.

Tomas Lundström Oregistrerad 2003-08-26 17:15
 

Mon vad är det för fel med att bli glad?

Zwan är ju hur bra som helst. Starkt när en artist slutar deppa och blir glad, känns mer naturligt än artister som kör på tonårsdepp väl in i 40 års åldern, inga band nämnda. Smashing Pumpkins var väldigt bra men det är över, Billy Corgan har kommit förbi den delen av sitt liv ta Zwan för något helt annat. Vill man ha ångest så finns det gott om andra band.

Phille Oregistrerad 2003-08-26 17:28
 

smashing pumpkins var ganska glada innan de blev goth

watcher of the skies Oregistrerad 2003-08-26 17:38
 

x-ray specs har jag inte hört, däremot finns det ett lysande punkband vid namn x-ray spex som folk med god smak borde kolla upp…

flip your wig Oregistrerad 2003-08-26 20:43
 

Så klart ska det vara Spex. Ändrat. Bra påpekat.

Tomas Lundström Oregistrerad 2003-08-26 21:58
 

borde fan vara förbud på dyngband som hollywoods att spela cover på så bra låtar som Angel Fuck med Misfits

Mr. Mongoloid Oregistrerad 2003-08-26 23:16
 

Sjuan på det spanska bolaget brann inne på grund av en utvecklingsstörning hos spanjackerna. De två låtarna på den här splitsjuan är de som skulle ha varit med på den.

I övrigt anser jag att Hollywoods version av Angel Fuck är det coolaste jag någonsin har hört. Helt underbar.

Zwan? Jag förstår inte vad ni snackar om.

Ellep Oregistrerad 2003-08-28 18:40
 

What the f**k

Billy Corgan Oregistrerad 2003-09-03 18:08
 

oh freeway jackals är så bra! min syrra är ju med där ;]

Matilda Oregistrerad 2007-08-19 01:25
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig