dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Kraftwerk: Tour de France Soundtracks
Tour de France Soundtracks (CD) Kraftwerk
2003
EMI
6/10

Så var de bara två

Lyssna

Sök efter skivan

Cirkeln sluts. 33 år efter det att Ralf und Florian släppte sin första gemensamma skiva som Organisation är de tillbaka. Som en duo. Med sitt första album på 17 år.

Det är klart att förväntningarna är uppskruvade.

Att Kraftwerk sedan sisådär 12 år tillbaka även består av Fritz Hilpert och Henning Schmitz är mest en formsak. ”Tour de France Soundtracks” är Ralfs und Florians verk, vad de andra två än må ha bidragit med (även om det i Hilperts fall är en hel del låtskrivande).

Och nu släpper de ett album som ställs mot några av musikhistoriens mest klassiska album. ”Autobahn”. ”Trans-Europe Express”. ”The Man Machine”. ”Computer World”. Eller om man nu föredrar de tyska utgåvorna. Nu ställs Ralf und Florian mot det omöjliga spöke de själva skapat.

Det är klart att det går åt skogen.

Åtminstone om målet är att skapa en ny, tidlös klassiker.

Men det är inte bara Ralf und Florian som har problem. För hur recenserar man egentligen en sådan här skiva? Gjord av en av de senaste femtio årens mest inflytelserika och stilbildande grupper. Ställer jag den mot ovan nämnda album (ja, och ”Electric Cafe” som faktiskt är en av mina favoriter) kan jag lika gärna använda cd:n som frisbee istället för att lyssna. Det går förstås inte. Men samtidigt är det här inte vilken skiva som helst som släpps 2003.

Det är ju Kraftwerk. Trots allt. Det påminner mig pressmaterialet om mer än en gång. Kvartetten som förändrade världen. Kvartetten som är den elektroniska musikens The Beatles. Givetvis utan att nämna Karl Bartos eller Wolfgang Flür en enda gång.

Och lika självklart är det att Ralf und Florians första Kraftwerk-fullängdare kommer just nu. 20 år efter det att electric boogie-klassikern ”Tour de France” släpptes. Lagom till 100-årsjubileet av cykeltävlingen. Om man dessutom har i åtanke att det senaste livstecknet på skiva från klingklangarna kom i samband med världsutställningen år 2000 blir det än tydligare. Kraftwerk släpper minsann inte en skiva hur som helst. De är ju Kraftwerk. Trots allt.

Och Kraftwerk 2003 låter väldigt mycket som Kraftwerk 1986. Melodierna känns alltjämt igen. Skillnaden ligger mest i rytmerna, som hämtat sin främsta inspiration från det tidiga nittiotalets ambienttechno-scen. Artister som Amorphous Androgynous, Speedy J, B12, 808 State, Black Dog Productions och Model 500. Och en släng acid house.

Artister och genrer som Kraftwerk, ironiskt nog, var den största inspirationskällan för.

I sina bästa stunder fungerar ”Tour de France Soundtracks” långt bättre än vad jag vågade hoppas på. Som när Kraftwerks patenterade melodislingor och mjuka pratsång möter ett taktfast technobeat, Detroit-svävande sci-fi-ljud och en försiktigt väsande hi-hat i de tre första etapperna av ”Tour de France”.

Eller som i långsamt struttiga ”Elektro Kardiogramm” med knarröst, analogljud och flämtande andetag.

Ibland låter det mest Kraftwerk som Kraftwerk alltid låtit, som i ”Vitamin”. Andra gånger låter det nästan inte Kraftwerk någonstans, som i ”La forme”.

Men flera gånger blir det bara för mycket bloppande ljud som känns som freestylesjammande på syntarna utan att egentligen tillföra särskilt mycket. Den där knarrande datorpratrösten (inte den där trevliga, varma då) används också lite väl ofta. ”Aéro Dynamik” och ”Titanium” är bara transportsträckor. En tillbakagång till äldre Kraftwerk-dagar är också att de rena ”poplåtarna” lyser med sin frånvaro, istället är det mer stämningsskapande melodislingor som svävar fram bland maskinerna.

Men så har vi ju skivans absolut största stund: nyinspelningen av ”Tour de France”. Anledningen till att vi överhuvudtaget sitter med den här fullängdaren idag. Kraftwerks kanske allra bästa låt.

Och hur har då den elektroniska musikens största innovatörer stöpt om sitt klassiska mästerverk? Vilka nya fascinerande ljudbilder väntar oss? Hur har de förbättrat originalet, eller, för den delen, Francois Kevorkians tolvtumsmix? Svaret: de har tonat ned de stilbildande, och fantastiska, smattrande electrorytmerna, slängt in en väsande techno-hi-hat och klämt in lite mer bloppande ljud.

Stort.

Men trots den övningen i meningslöshet är ”Tour de France Soundtracks” ändå långt bättre än mina förhandsfarhågor. Om man inte millimetermäter den med sina klassiska föregångare är den faktiskt riktigt trevlig. Den är inte banbrytande någonstans, men förvaltar sina technoinfluenser väl. Jag vet fortfarande inte riktigt med vilken måttstock jag har bedömt albumet, men jag tror att jag gillar det.

Och genom sin retrotripp till det tidiga nittiotalet kanske det, på något ironiskt skruvat sätt, är så att Kraftwerk ändå är före sin tid. Även den här gången. För om den musikhistoriska pendeln fortsätter svänga som den gjort hittills, så kommer musiken, och grupperna, som den här gången fått influera Kraftwerk att vara högsta mode om sådär fem-sex år.

Men det får väl framtiden utvisa, antar jag.

Ola Andersson

Publicerad: 2003-08-14 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-13 14:10

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2140

32 kommentarer

nu prettade ola lite på slutet tycker jag..en av årets skivor annars tycker jag!

buck Oregistrerad 2003-08-14 00:08
 

Omöjlig recension som vips blev möjlig. Snyggve.

Mute [Frispark] Oregistrerad 2003-08-14 00:18
 

Men jag undrar över varför hifinördar alltid säger att det känns som att det är ”live” när något låter bra?

Mute [Frispark] Oregistrerad 2003-08-14 00:31
 

ARTIST: Teddybears Sthlm

A Swedish hardcore group who did a cover of The Robots.

THANKS TO: Joshua Kassel.

Peter Hansson Oregistrerad 2003-08-14 00:49
 

Transistor, television

Snue Oregistrerad 2003-08-14 01:23
 

dom borde ängna sig åt cykling istället!

Anonym Oregistrerad 2003-08-14 08:18
 

Hur vore det om ni kommenterade recesionen istället för att snacka massa annat skit. Förövrigt en bra skiva om än något tråkig på vissa ställen.

Jens Oregistrerad 2003-08-14 08:35
 

Elektronikmusikens Beatles? Nja då har man fullständigt glömt bort Tangerine Dream. Fast Tangerine Dream spelar mera avancerat och är mycket skickligare. Men det är vad jag anser.

HifiMats Oregistrerad 2003-08-14 08:37
 

Vad är TD skickligare på?

Epitetet ”den elektroniska musikens The Beatles” syftar förstås på deras inflytande över hela syntscenen och dansscenen, enklusive hip-hop. TD må ha släppt 50 album eller nåt, men inte har de influerat ens bråkddelen av den mängd artister som Kraftwerk gjort.

Så till skivan:

Plattan borde avslutats med La Forme/Regeneration – nymixen på gamla TDF känns heöt onödig.

I övrigt tycker jag Elektro Kardiogramm (vilket gung de får till!), Vitamin och Tour De France Etape 2 som funkar allra bäst.

En helt ok anrättning, som dessutom fick mig att plocka fram mina gamla vinyler och återupptäcka Radio Activity…

shoppingnerd. Oregistrerad 2003-08-14 10:08
 

shoppingnerd: Tangerine Dream är inte bättre på någonting. Som att jämföra Tomas Ledin med Thåström.

Har någon ett bra förslag på var man fortfarande kan skicka efter kassettband? Jag söker desperat efter tidig Mountain Goats, men finner ingen.

Vismut Oregistrerad 2003-08-14 10:15
 

I Zombie Nation låter det precis som om dom sjunger Tommy Bengtsson.

Gillar blipp blopp musik! Oregistrerad 2003-08-14 10:22
 

Håller med om det knepiga att recensera Kraftwerk. Men du har gjort det bra Ola! Jag pendlar också i mitt omdöme. Har man väntat 17 år är det lätt att bli besviken. Samtidigt tycker jag att Kraftwerk är modiga som överhuvudtaget släpper en ny platta efter så många år. De riskerar ju att nagga sin kultstatus i kanten. I vissa recensioner har man konstaterat att Kraftwerk inte är nyskapande längre. Lite märklig reflexion, de har inte varit särskilt nyskapande efter 1978. Men de har sin egen stil som de förfinat till fulländning. Jag gillar klangerna, ljuden och det minimalistiska på Tour de France.

Andy Candy Oregistrerad 2003-08-14 10:56
 

Nymixen av Tour de France är något av det tråkigaste jag hört på alternative nation (MTV:s enda intressanta program (eller ok, MTV new funkar)). Annars tycker jag iofs: släpp Kraftwerk! När Pelle i the Hives säger att hela den elektroniska genren idag skulle vara omöjlig utan Kraftwerk och att den fortfarande låter som Kraftwerk, då säger jag bara: meh hallå eller? Lägg undan Kraftwerk, skippa retron och lyssna på: Kim Hiorthöy – Hei, Autechre – Draft 7:30 och Matmos – Quasi objects istället. Tänk framåt!

Mikael L Oregistrerad 2003-08-14 11:24
 

Kraftwerk är det typ kraftverk på svenska?

Gary Oregistrerad 2003-08-14 11:48
 

Föredrar Tangerine Dream eftersom det är mer kvalite. Vad är det för fel att göra 50 skivor (varav många är filmmusik)?

HifiMats Oregistrerad 2003-08-14 13:06
 

Bra recension!

Jag känner likadant. Skivan lyfter och blir riktigt bra.

Men ÄNNU roligare är att Karl Bartos släpper en nu skiva i september! Se http://www.karlbartos.com för mer info om det.

Roffe Oregistrerad 2003-08-14 14:08
 

HifiMats, det är inget fel alls att släppa 50 skivor, men min synpunkt är att trots att TD gjort det (förmodligen, jag släppte dem runt -1986, och då var det ett 20- eller 30-tal plattor deras katalog) så har de knappast haft inflytande över musikutvecklingen i någon större bemärkelse. I motsats till Kraftwerk, som i mångt och mycket varit stilbildande, och mängder med artister räknar in KW som inspirationskällor.

Det är därför KW ligger långt bättre till att kallas ”elektroniska musikens The Beatles” än vad TD gör.

Oavsett vilken grupp man gillar bäst. Smak och kvalitet är ju som bekant relativa begrepp.

shoppingnerd. Oregistrerad 2003-08-14 14:25
 

Ja, Kraftwerk har vunnit poäng eftersom de är mer popmusik och Tangerine Dream är mer för lyssnare som gillar mer seriös elektronisk musik.

HifiMats Oregistrerad 2003-08-14 14:40
 

Helt rätt. Kraftwerk förenade den nya elektroniska musiken, som tidigare mestadels bestått av svävande, atmosfäriska ljud, med popens känsla för melodier. Att de dessutom lyckades göra det på ett sätt som låter lika fräscht än idag visar på deras storhet.

Kraftwerks inflytande gjorde ju dessutom inte bara avtryck i den musikaliska världen. Deras estetik skapade minst lika många ringar på ytan.

Dessutom har Kraftwerk en fördel till framför TD vad gäller titeln ”elektroniska Beatles”: de var fyra.

Sist men inte minst har jag svårt för uttryck som ”seriös elektronisk musik”. Precis som jag tycker illa om termen ”idm/intelligent dansmusik”. Musik ska kännas, inte tänkas. Kraftwerks musik var minst lika seriös som TD:s. Vad man sedan föredrar är en helt annan historia.

Ola Andersson Oregistrerad 2003-08-14 15:49
 

Seriös menar jag i benämningen att det inte var fjantmusik som Brittney Spears. Klart man skall känna musiken. Varför vill bara Kraftwerk prata om motorcyklar än musik när man intervjuvar dom?

HifiMats Oregistrerad 2003-08-14 16:09
 

Ups jag menade inte att Kraftwerk är fjantmusik utan att de är mer som man säger att Kraftwerk är Beatles och Tangerine dream är mer Bach(som är deras stora favoriter)

HifiMats Oregistrerad 2003-08-14 17:03
 

Jag tycker att recensenten jämför skivan för mycket med Kraftwerks tidigare skivor. Jag undrar vad han skulle ge för betyg om han släppte den ryggsäckan och bara lyssnade på skivan.

Ove Oregistrerad 2003-08-14 19:02
 

Kan inte HiFiMats gå till något tråkigt forum för ljudnördar och sluta tråka ut oss med hans åsikter om vad som är seriös musik…

Fille Oregistrerad 2003-08-14 19:04
 

Vilka är det på omslaget av skivan jämte Ralf och Florian?

watcher of the skies Oregistrerad 2003-08-14 19:19
 

sist!!!!!

daniel Oregistrerad 2003-08-15 08:31
 

Vad är det som gör Bach mer seriös än Beatles? Att han spelas i P1? Att han har mer invecklade harmonier?

Sting och Donald Fagan har också invecklade harmonier ändå rör de inte vid mig.

Jag har full respekt för all musik som berör någon känslomässigt – men när det går ut på att hitta musik som är så avancerad som möjligt då borde man kanske fundera på varför man lyssnar?

Det seriösa i musik (ja det seriösa inom alla konstformer) ligger väl snarare i hur stor del skaparen tar rent själsligt i sitt uttryck.

Hmm Oregistrerad 2003-08-15 10:50
 

Exakt, invecklade harmonier är bara ETT sätt att göra musik på. Sigur Rós kan med ibland till synes enkla medel skapa en helt FANTASTISK musik. Känsla kallas det, mina vänner…

Mikael L Oregistrerad 2003-08-15 11:50
 

Vem har dikterat att ”musik ska kännas och inte tänkas”? Borde det inte stå var och en fritt att använda musik hur han vill?

Klaatu Oregistrerad 2003-08-15 11:51
 

Nej, ni ska lyssna på och använda musik som JAG vill.

Mässärschmidt Oregistrerad 2003-08-19 14:24
 

Albumet var en besvikelse måste jag säga. Karl Bartos har lämnat ett stort hål efter sig. Han var mkt viktigare än vad många trodde. Han var hjärnan bakom melodierna.

Micke Oregistrerad 2003-08-23 23:35
 

så dålig var den väll inte

generations of in-breeding Oregistrerad 2003-09-05 15:26
 

I will be in Stockholm in february and i want to go to this concert. can you tell me how to buy tickets and what is the price?? Please, help me!!!!!!!!

midyat@wp.pl Oregistrerad 2003-12-13 11:11
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig