dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Colder: Again
Again (CD) Colder
2003
Output Recordings/Border
6/10

Punksyntpopnånting

Lyssna

Sök efter skivan

Den fortsätter att skölja över oss. Punksyntdansvågen. Det sena sjuttiotalets punkvåg körd genom ett glamourfilter. Och än en gång är det Output Recordings som är avsändare.

Den är gången kommer retrotrippen i form av den Paris-baserade grafikdesignern och videoproducenten Marc Nguyen, som mest pillat med musik lite sådär på fritiden. Pillet ledde 2002 till några demos som han började skicka runt. Trevor Jacksons Output gillade det de hörde och vips låg Colders debut på skivdiskarna.

Och det är inte svårt att höra vad det var Jackson gillade hos Output. På samlingen ”Channel 2 – A Compilation of Output Recordings” fick Colder bidra med ”Crazy Love”. Den smälte in utan problem bland stallkamraterna.

Det är alltså dags för åttiotal igen. Mycket analoga syntar.

Men till skillnad från electroclash-vågen, med namn som Felix da Housecat, Miss Kittin och Tiga, är influenserna andra. Åtminstone av det som kan höras i musiken. Där Felix och gänget uppdaterade New Wave-syntpopen, komplett med pratsång så strippad på känslor att en Sinclair ZX Spectrum känns som rena emomaskinen, har punkdans-vågen hämtat sin inspiration från de artister som inte hoppade på New Wave-tåget.

Efter discons och framförallt punkens kollaps precis i början av åttiotalet var många band lite halvvilsna i det vakuum som uppstod. New Wavearna tog punkestetiken, slängde in de sprillans nya syntinstrumenten i musiken och började klä sig androgynt, teatraliskt eller bara överdådigt glamoröst. Några andra fortsatte mer eller mindre spela punk, fast med mer elektroniska instrument. Tänk Joy Division, The Cure och New Order.

Och just Joy Division och New Order är sannolikt några av Marc Nguyens främsta förebilder. Det inledande titelspåret skulle mycket väl kunna kvala in någon av skivorna de gav ut i skarven mellan Joy Division och New Order. Om Ian eller Bernard brutit på franska. Att ”Where” sedan låter som om ”Blue Monday” och ”In a Lonely Place” sprungit på varandra i en korridor och snubblat över en hög dubgitarrer gör inte att jag tänker mindre på den influensen.

Men det finns annat också. ”Shiny Star” låter Depeche Mode någonstans och ”Silicone Sex” får mig faktiskt att tänka på PJ Harveys ”Rid of Me”.

Allt som allt är det snyggt. Snyggt förpackat, snyggt genomfört. Men mot slutet av skivan verkar idéerna tagit slut. Det som inledningsvis ibland påminde om melodier blir mest bara långa transportsträckor att klä i retrorätta ljud. Titelspåret, skivans bästa låt, ligger redan på ”Channel 2″-samlingen. Köp hellre den.

Ja, om du inte absolut måste ha ett album som låter som Joy Division 2003. Eller om du inte kan få nog av fransk pratsång på bruten engelska.

Ola Andersson

Publicerad: 2003-08-11 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-09 10:20

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2133

20 kommentarer

Hm… colder…

Sebastian Oregistrerad 2003-08-11 00:00
 

nej

anti ove Oregistrerad 2003-08-11 00:00
 

om man gillar Tiga, Felix o liknande artister borde man ta en lyssning på Kiko´s Midnight Magic.. ska nog ta o lyssna på den här skivan också..

Zimma Oregistrerad 2003-08-11 00:08
 

Punksynt? Funkar det? *ryser*

Nimrod Oregistrerad 2003-08-11 00:10
 

är det bra jag eller har det inte varit lite lamma skivor den senaste tiden?

Bullen Oregistrerad 2003-08-11 00:31
 

Lamma? Menar du fåraktiga?

Limpan Oregistrerad 2003-08-11 01:05
 

Det har bara varti JÄTTETRÅKIGA skivor hur länge som helst…..jag tröttnar..

Webee Oregistrerad 2003-08-11 01:10
 

jag menar…punksyntpopnånting….ge mig något bra…

Webee Oregistrerad 2003-08-11 01:11
 

Kanske dags att lägga ner lite pengar och börja köpa skivor som ni kan recensera? Jag menar ni har ju missat hur många intressanta skivor som helst.

Phille Oregistrerad 2003-08-11 09:20
 

… ”kalla mig landsortsfrabb…de e va´ja e…landsortsgrabb”

Ni skulle aldrig erkänna det, men likt Ekelöf så sägs allt väsentligt mellan raderna: ni är en anti-pop-etablissemangs kader. Hela Dagensskiva-gänget håller på med ett stort fadersuppror mot gamla POP-skribenterna.

Bra tänkt, musikhistorien…måste hela…tiden…ja ni vet….synd bara att ni skriver mindre bra..

Ni har ingen tydlig profil, eller linje. Ingen fienda – uttalad – därför blir ni i längden ointressanta. Som förvirrade andsorsgrabbar som så gärna skulle vilja vara med och plita bland de stora grabbarna…

*I huvudet på efter framförallt läsningen av Kings of Leon-recensionen….

Meta-recensenten* Oregistrerad 2003-08-11 10:12
 

Meta-recensenten*: Åh, gud vad patetisk man kan vara!

a.d.h.d. Oregistrerad 2003-08-11 11:42
 

…är det något som är töntigt så är det ju framförallt musikrecensenter med uttalade fiender, exempelvis poprecensente som sågar bands som Genesis och pink Floyd längs med fotknölarna utan att ens ha hört dem.

POP är inte heller naven om vilken all annan journalistik kretsar omkring, även om många säkert blivit inspirerade av dem. DSC gör ett skitbra jobb, obetalda men peppade.

nils Oregistrerad 2003-08-11 11:51
 

…hmmm… med fiender menade jag t ex ytlig musikjournalistik eller en inskränkt musikbransch… eller flockbeteende. Inte enskilda band.

Nils, vill du däremot ha ett exempel på musikjournalistik som sågar grejer utan att ha hört dem: kolla då Florence Valentin-recensionen på denna sida. Hr Hamberg, tror jag att det är, refererar till Dexy´s på ett sätt såm får stolpen att eka än…

Metarecensenten Oregistrerad 2003-08-11 14:27
 

megarecentioren*: väx upp, flytta till stan, gör nåt

axelaxe Oregistrerad 2003-08-11 16:01
 

Metarecensenten – vart skriver du nånstans i vanliga fall? Denna sida är ju skitbra! Man blir ju imponerad av hur dom orkar framställa så många välskrivna recensioner. Att dom dessutom rapporterar från flertalet festivaler gör ju inte saken sämre. Jag kan väl hålla med dig om att man tröttnar kanske på sidan ibland men den är absolut inte (och kommer aldrig att bli) ointressant!

Mossa och stek Oregistrerad 2003-08-11 16:30
 

På sätt oc vis kan jag förstå vad han menar. Med undantag för två kanske tre skribenter på DS så är alla skrämmande profillösa och intetsägande. De behandlar musik ytligt och det finns sällan något att läsa som lyckas hålla en fängslad. The Cricket är dock inte mycket bättre men de försöker i all afall. Det finns inga som skriver intressant längre!

Rumänsk Kommunism Rockar Oregistrerad 2003-08-11 19:12
 

un saludo desde Ibiza a mi chico preferido

*mmmuah*

soulbeam Oregistrerad 2003-08-11 20:05
 

1. Någon skriver ”först” precis under recensionen.

2. Någon kommenterar att någon annan har hunnit skriva ”först” före.

3. Om recensionen sågat skivan, gå till 4, annars gå till 5.

4. Om skivan är dålig så klagar någon på att det barar recenseras dåliga skivor. Gå till 6.

5. Om skivan är bra klagar någon på att alla skivor får så höga betyg.

6. En självutnämnd medieexpert uttalar sig och säger självsäktert att …. (Slå en tresidig tärning, och gå sen till 7a, 7b, eller 7c.)

7a. … Annonserna är dåliga, och dsc kontrolleras av Björne.

7b. … Resencenterna skriver inte lika bra som mediexperten själv tycker att det gjordes Förr. Det var nämligen bättre förut, när Gunde åkte skidor och det bara fanns svartvit TV.

7c. … Mediexpterten har bestämt att det ska finnas en larvig ”fiende” i varje recension för att den ska vara läsvärd.

8. Någon kommenterar själva skivan, och diskuterar vad dom tycker om den.

9. Någon kommenterar att fel saker kommenteras på förstasidan.

En Fin Dag På Förstasidan Oregistrerad 2003-08-11 20:43
 

En Fin Dag På Förstasidan:

Du glömde

nr 10. ”50 Cent då?”

Fata Morgana Oregistrerad 2003-08-11 22:17
 

Meta-recensenten* borde varit vaken på svensklektionerna. Språket är ju för jävligt

Andreas Oregistrerad 2003-08-19 14:22
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig