Recension
- Nighthawks at the Diner (CD) Tom Waits
- 1975
- Asylum
Till hjärtat av Waits-land
Lyssna
Externa länkar
- Officiella sidan
- Inte sådär jättevacker, men intervjuerna är ett nöje att läsa.
- Tom Waits Miscellania
- Diverse info och en hel del guldkorn. Men förskräcklig layout.
- AMG
- Waits på All Music Guide.
Så hörde jag en röst ur hopen. 'Tja, alla genier är ju fyllon!'
Som om det förklarade saken och fick den ur världen.
En till som sett för många filmer.(ur ”Postverket” av Charles Bukowski)
Nej, det är ingen återutgivning. Och nej, här finns inga alternativa versioner eller osläppt material eller ens någon rökig celluloidsnutt att spela i din dator om du köper skivan istället för att bränna den.
Det här är bara den tuffaste skivan Tom Waits någonsin spelat in.
Om ni tycker jag behöver fler motiveringar ber jag er läsa ovanstående stycke igen.
Vi tar det en gång till för säkerhets skull.
Det här är den tuffaste skivan Tom Waits någonsin spelat in. Den tuffaste skivan Tom Waits någonsin kommer spela in, oavsett hur många ”Swordfishtrombones” eller ”Rain Dogs” eller ”Mule Variations” han må släppa i framtiden.
Det här var alltså way back när han hyrde ett rum på The Trop för nio dollar natten och blev utbuad vid konserterna när han öppnade för Zappa. När han fortfarande höll fast vid sin druckna bohempersonlighet; slumpoeten, barflugan. När han låg på Asylum Records. När han hängde med Rickie Lee Jones och Chuck E Weiss och var ungefär så långt ut på samhällets ytterkant det går att komma utan att hamna på fel sida lagen.
Historien berättar till exempel om när Weiss och Waits en sedvanligt drucken natt blev arresterade på grund av misstänkta ”homosexuella förbindelser” (kom ihåg, det här var början på sjuttiotalet och hippieskräcken var ännu inte död). När de sedan släpptes valde Waits att anmäla polismännen, inte för övervåld eller kränkning, utan för att de använde för många ”Dragnet”-klyschor.
Ungefär där hittar man kärnan i ”Nighthawks at the Diner”.
Galghumor, för den som inte fattade. Förmågan att göra rapp, underfundig humor av en egentligen rätt trist situation.
Men vad som verkligen gör ”Nighthawks at the Diner” så speciell är sättet på vilket man etablerar stämning.
Det räcker nämligen inte att säga att det är en atmosfärisk skiva. Det är en resa. Till hjärtat av Tom Waits-land, pulserande av folk i sjaviga kläder och trasiga skor och hakor täckta av blågrå fyrdagarsstubb, som alla har en historia att berätta.
Om ”Nighthawks at the Diner” varit en roman hade Einar Heckscher översatt den.
Record Plant-studion har för kvällen förvandlats till ”Raphael’s Silver Cloud Lounge”, fiktiv nattklubb, troligtvis belägen någonstans i de slummigare områdena kring Santa Monica Boulevard eller The Strip med en sådan där kartongskiva i fönstret, ”NO SHOES, NO SHIRT, NO SERVICE”.
(skum belysning och överfulla askkoppar och vinylsitsar i båsen och cigarettrök och stekos och utspätt fatöl och feta servitriser med åderbrock)
Inför en inbjuden publik av bekanta raljerar Waits till ett småjazzigt komp, cocktailjazz med metanol och motorolja i drinkglasen, det vispas på trummor och blåset är som taget ur valfri Mike Hammer-filmatisering. Basen (ståbas, givetvis) lägger ner ett fingerknäppsvänligt svaj. Det klinkas på ett piano, en tenorsax kryper då och då in och fintar fram och tillbaka.
”I’m so goddamn horny, a crack of dawn better be careful around me”, är en inledande fras som sätter tonen rätt väl för Waits monologer. Med rockärmarna stinna av punchlines och ordvitsar sprutande ur öronen, som i den metaforspäckade inledningen ”Emotional Weather Report”.
Det är Burroughs och Bukowskis beatpoesi, det är Dashiell Hammett och James M Cains noirprosa. Jag menar, ”platinum blondes” och ”tobacco brunettes” och en ”yellow biscuit of a buttery cue ball moon/rollin’ maverick across an obsidian sky”.
Eller, ”Lookin’ for some kind of Cheshire billboard grin, stroking a goateed chin”.
Eller – och håll i er nu, ”Colder than a gut shot bitch wolf dog with nine sucking pups pullin' a no. 4 trap up a hill in the dead of winter”.
Jag krälar i stoftet.
Chuck E Weiss gjorde en gång en platta som hette ”Extremely Cool”, som var, just det, extremt cool. På skivans omslag fanns en bild på en fjortonårig Weiss med en cigarett dinglande från mungipan, Bogey-style. Inte så lite cool.
Men i konkurrens med ”Nighthawks at the Diner” så är ”Extremely Cool” en solskärmmössa eller ett par byxor uppdragna till armhålorna, ett trumsolo på ”Allsång på Skansen” eller en Linda Hjertén-artikel i Aftonbladet.
Nja, kanske inte ändå. Men ni fattar.
KÖP!
Publicerad: 2003-08-04 00:00 / Uppdaterad: 2008-05-25 23:27
27 kommentarer
shysst einar heckcher referens, den killen är inte frisk :)
#
är detta en skiva från hans lena eller raspiga period? den raspiga började väl ungefär i trakterna av 1975?
#
detta är den första från rasp-perioden om jag inte minns fel; han är 26 år f.ö. och önskar säkert inget hellre än att han vore 56.
#
På vilka av skivorna är det som han låter som Ed Harcourt? Eller rättare sagt där Ed har hämtat sin inspiration ifrån. Jag köpte Rain Dogs och Sword…och det lät ju inte alls som Ed Harcourt. Hjälp mig
#
Gabriel: köp Closing Time eller kanske någon av samlingarna The Early Years Vol 1 eller 2. Även senaste Used Songs funkar. Obs att dessa samlingar är utgivna utan Toms medgivande…
Annars en störtskön platta men det finns bootlegs som krossar den ;)
#
”Colder than a gut shot bitch wolf dog with nine sucking pups pullin' a no. 4 trap up a hill in the dead of winter in the middle of a snowstorm with a mouthful of porcupine quills” om jag får be.
Lysande platta, helt riktigt.
”And the sky turned the color of Pepto-Bismol…”
”He said I'm better off without you 'til I showed him my tattoo…”
#
Grym recension. Vill lyssna nu.
#
Är det inte här han drar den snygga avskedsrepliken ”I'm gonna make like a hockey player and get the puck outta here…”
#
Toppenbra recension fast skivan är mer en 7:a kanske. Mina favoritlåtar är Big joe oc phantom 309 och Better of without a wife.
#
jo, Franke Lee fast det låter som han säjer ”get the fuck out of here”
#
Udda – no shit, det menar du inte?
#
…ball. Men var är Statemachine och Kraftwerk? Börjar sakna dem lite nu…
#
jag fattar inte det där med den raspiga rösten. blev hans röst så bara? eller ansträngde han sig för att låta så?
#
Give it to me!!!!!!
Vill ha skivan…..NUUUUUUUUUU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
…Hrmm, ursäkta.
#
Det sägs att han låg o skrek i sin kudde på nätterna för att han ville låta som nån farbror eller så… tror personligen mer på kombon sena nätter i rökfyllda barer och ett spritfokuserande leverna under ett antal år.
#
Tom Waits är en fitta
#
Inget slår gamle Tompa!
Min favvo är dock fortfarande 'Franks wild years', tätt följd av de övriga två i ”trilogin”..
#
när han är som raspigast fejkar han rösten; han har gjort det sedan mitten av 70-talet; det är en del av hans självvalda teatralitet; endel tycker att det funkar, andra tycker inte det funkar så bra; jag tillhör de senare;
som sagt, lyssna på den här skivan och betänk att han är 26 år.
#
Har jag fel eller har Kritofers recentioner blivit ännu bättre än när han började skriva här?
#
griff: var skrev kristofer innan?
annars tycker jag att ”Tom Waits är en fitta” var en glad överraskning som kommentar.
#
Rösten är ju bara en gimmick, han gör sig till, ungefär som Kent med sina solglasögon.
#
The Major: Han skrev på musiklandet.nu innan.
#
ja, han skrev för musiklandet.nu men då hade han en annan stil. inte sämre bara, tristare.. Det han skriver här ä'r tusen gånger bättre nästan.
#
Griff: Sa du inte just emot dig själv?
#
Måste alla recensioner vara så långa och så pretto?
#
En av de bästa och intimaste liveskivor jag hört. Med låttitlar som inte går av för hackor: ”Warm beer & cold women” eller ”Eggs & sausages (in a Cadillac with Susan Michelson)”. Någon som vet vem som döljer sig bakom detta namn?
#
Fantastisk konstruktiv kritik av J. måste jag säga….
Tom Waits bästa platta! och det vill inte säga lite, lätt en 10a!!! Älskar den!!
#
Kommentera eller pinga (trackback).