dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Prince Charles & the City Beat Band: Stone Killers
Stone Killers (LP) Prince Charles & the City Beat Band
1982
Virgin LP/Unidisc CD
9/10

Don't fake the funk

Lyssna

Sök efter skivan

Det som slutligen fick mig att bestämma mig för att skriva om den här skivan var kommentarerna på gårdagens recension. Vem är det som bestämmer vilka skivor vi skriver om? Är det tillgängligheten, marknadsföringen och pengarna som styr? Knappast. Jag fnös och tog mig gladeligen an den här urgamla skivan som ändå ligger och pyr på skrivbordet.

Mina starka känslor för Prince Charles sitter i sen tjugo år tillbaka. Och de kommer inte upphöra förrän jag vittrat sönder på hemmet eller stupat under en funkorgie. (Gissa vilket jag föredrar.)

Eftersom skivan är så pass gammal och sällsynt är jag lyckligt befriad från andra visuella bilder av Prince Charles och hans kumpaner än de på skivomslagen, som är osannolikt tuffa. De bilder jag ser i huvudet till musiken överträffar alla krystade MTV-gangstas i Hype Williams version – och skrattar åt dem. Inget är så hårt som det här. Än i dag.

Hela min historia med Prince Charles tänker jag inte dra, men den innefattar en hel del glada festminnen: Min klasskompis Hasse som på ett våldsamt men glatt sätt upptäcker tvärflöjtens gömda funkegenskaper och aldrig vill sluta hojta om detta, fester som är på väg att bli lama discon när plötsligt P.C. ställer saker tillrätta, och så vidare. Den här skivan är synnerligen något att hålla i handen på vägen hem en mörk natt.

Tung funk. Den tyngsta sorten. Långsamma taktslag, träskigt och släpigt. Djupa röster, slafsig bas och blottade rytminstrument. Dekadent men ack så träffsäker kör och hård, fantastisk och snuskig sång. Slöa visselpipor. Till och med de tidsenliga synthljuden låter griniga och vrånga i det här sällskapet. Det är bittra sanningar (”Love stinks!”), hispig tvärflöjt och vassa gitarriff. Man vill dansa bredbent.

Kanske är det fånigt. Ibland undrar man om det är på låtsas eller på riktigt när de sjunger om det ultimata koncepetet ”Big Chested Girls” eller när körtjejerna utbrister ”they all wanna beat the bush”. Men humor är ett av de första kriterier jag bockar av för ”äkta funk”, så det är mer än ok.

De första låtarna, ”Don't Fake the Funk”, ”Cash (Cash Money)”, ”Big Chested Girls” och ”Cold as Ice” är tillsammans värda dubbla priset av vad skivan än kan tänkas kosta. Resten av låtarna är också bra, men inte lika klassiska. Ja, med undantag av krossande ”Bush Beat” då. Dessutom återfinns på cd:n några mixar som man kan njuta av men också mista om man råkar få tag på vinylen.

Charles Alexander har sedan sin korta karriär på fyra år och tre skivor varit en framgångsrik mixare och producent åt bland andra Mary J. Blige, Angie Stone och Lil' Kim. Men tänk om han ändå gjorde en funkskiva nu. Och vad hade hänt om han hade sålt bättre i början av 80-talet?

Såna tankar har jag istället för att fundera på vilka skitband skivbolagen orkar kränga nu, anno framtiden.

Fifi Ström

Publicerad: 2003-07-17 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-13 11:15

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2098

14 kommentarer

vackert

kalcidis Oregistrerad 2003-07-17 00:02
 

När kommer en bonusrecension av maxims obegripligt välkomponerade gospelhouse-skiva?

vilt främmande person Oregistrerad 2003-07-17 00:21
 

Nej det här är inget för mig, till skillnad från så mycket annat som recenseras här.

arg skåning Oregistrerad 2003-07-17 00:43
 

Tänkte först lägga ner diskussionen efter att ni tyckte jag kunde maila istället, men nu när ni tar upp det igen skriver jag ett sista inlägg ändå. Hej Fifi! Jag fnyser lite glatt tillbaka till dig nu. Jag tvivlar inte på att ni själva bestämmer vilka skivor ni skriver om bland dem ni ”har liggande”. Däremot är det ett faktum att det är svårt (kanske till och med omöjligt) att vara oberoende när man tar emot skivor, festivalbiljetter annonspengar osv från de man ska bedömma.. ja ni fattar nog. Allt oftare ser man att media (även seriösa) har reklam om precis samma sak som de skriver om (och det brevid varandra – typ Komeda). Mediet blir då lite mer av en förlängd marknadsavdelning för skivindustrin än en redaktion liksom. Ni är beroende av era annonsörer alltså kan ni inte vara helt objektiva, så är det. Allt det här är väl ganska självklart, så jag orkar inte ta upp det mer, men nån gång ibland skadar det inte att nämna att det är så det ligger till. Tex för marcus (från igår) som köper skivor utan att lyssna på dem först. Trevlig sommar!

Gårdagens Ola Oregistrerad 2003-07-17 01:37
 

värsta tönten!

Matin nilsson Oregistrerad 2003-07-17 09:45
 

Du har rätt, det är självklart. Kanske inte för alla, jag vet inte.

Yttre Mongoliet Oregistrerad 2003-07-17 09:54
 

Det kostar pengar att driva dagensskiva.com, därför har vi annonser. Vi tar inte in pengar på något annat sätt eftersom att driva en musiksajt på internet, är i alla fall i nuläget och troligtvis även i framtiden, vår huvudverksamhet.

De flesta av oss skulle inte ha något alls emot att vara Sveriges enda public service-musiksajt, men så lyckligt lottade är vi inte.

Ingen av oss tar ut lön för redaktionellt arbete från dagensskiva.com.

Ingen av våra annonser har någonsin påverkat vårt redaktionella innehåll. Problemet med det är att ni helt enkelt måste lita på oss. Vårt problem är att vi är dåliga annonsförsäljare, vi kontaktar gärna bolag vi gillar för annonser. Egentligen borde vi ju skjorta upp läskiga Fame Factory-skivor och MTG-radiostationer, men det passar varken oss eller er så bra. Därmed inte sagt att vi aldrig kommer göra det, jag hoppas vi kommer det. För ju mer pengar vi drar in desto mer roliga grejer kan vi göra.

För övrigt är Komeda-annonsen du hängt upp dig då ett dåligt exempel. Det var en grafisk puff för en tävling vi själva stod för, även om det är sant att vi fått tävlingsexemplaren från skivbolaget …

Kal Ström Oregistrerad 2003-07-17 10:49
 

Jadu ”Gårdagens Ola”… vem ska man tro på? När man funderar på vilka skivor som EGENTLIGEN borde recenseras på Dagensskiva.com så må man komma fram till vad man vill. Vissa vill ha obskyra recensioner där det namedroppas på klassiskt Andres Lokko-manér. Smala recensioner där man ser ned på ”vanlig” musik. Andra är nog mer sugna på att beta av Åhléns 10-i-topp-lista.

Hur vi än vrider och vänder på resonemangen kommer inte alla att bli helt nöjda. Vilka tröttsamma kommentar-laviner skulle man inte behöva uthärda ifall DSC glömde bort senaste Metallicaplattan? (se hur det gick när man väntade med 50 Cent-recensionen!)

Jag tycker att DSCs val av skivor är bra. Några okända. Några mainstream. Är det inte så de flesta vill ha det?

Så! Oregistrerad 2003-07-17 13:40
 

när kommer NOFX?!

palm Oregistrerad 2003-07-17 14:47
 

Aldrig förhoppningsvis. NOFX har varit slut som grupp sedan mitten av nittiotalet och är totalt ointressanta.

arg skåning Oregistrerad 2003-07-17 14:51
 

”Ju mer pengar vi drar in ju mer roliga saker kan vi göra” – Så det är det det handlar om!

Fy fan! Oregistrerad 2003-07-17 16:47
 

Fy fan!: Roliga grejer som att ordna spelningar, dela ut gratispocketar, göra en bättre sajt. Fy fan.

Kal Ström Oregistrerad 2003-07-17 17:41
 

Kan inte alla härinne bara ta och växa upp?

Los Pistoleros Oregistrerad 2003-07-17 20:00
 

idag köpte jag plattan! 35kr kostade vinylen. Vi får se om den är något att ha. Den har gjort en bra början iaf

Medlem 2004-06-03 14:31
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig