Recension
- A Livingroom Hush (album, cd) Jaga Jazzist
- 2001
- Warner
Electrojazz
Lyssna
Externa länkar
- Jaga Jazzist
- Officiell sida. Här finns två spår från båda albumen att ladda ner, samt ett par från kringsläpp.
- BBC Jazz Album of the Year ...
- and the winner is "A Livingroom Hush".
Jag borde väl egentligen skriva om den nya skivan, ”The Stix” som släpptes i Norge förra året men distribuerades till resten av världen först i år. Men jag skiter i det, för den är inte lika bra även om jag fortfarande har den på tillväxthögen.
”A Livingroom Hush” är ett möte mellan jazz och electronica som sticker i ögonen på mig. Jaga Jazzist känns ovana, fräna.
Du har jazzbandet och -tänkandet parat med drum'n'bass och klicktechno. I en konstgjord men levande blandning. En förenklad bild skulle vara blod och teknik, en cyborg.
Inledande ”Animal Chin” har en rullande flöjt som dyker in och ut ur vänster och höger högtalare tillsammans med snabba ihopklistrade trumkantsslag. Klaviatur och marimba byts åt att spela melodin. Efter en och en halv minut kliver bleckblåset in och bygger mjukt upp till ett snyggt elektroniskt break som punkteras av en snabb ståbas.
Så fortsätter det, nakna gitarrsträngar står längst fram i ledet i ”Going Down” med en lätt hysterisk men lågmäld rytmsektion i bakgrunden för att fortsätta i en Bo Hansson-orgel utan att det låter trött och snott. Ljudlagren varvas om varandra, stegrar och avlägsnar sig. Jørgen TrÅ“ens produktion är utsökt på många sätt.
Jaga Jazzist består av tio medlemmar som alla härstammar från Norge. Blåsaren Lars Horntveth är tongivande i bandet, han skriver de flesta låtarna och spelar en mängd instrument på skivorna. Harald Frøland spelar gitarr och synth, Andreas Mjøs vibrafon, marimba och slagverk, Ivar Chr. Johansen orgel, piano och Roland Jupiter-synth, Martin Horntveth trummor, slagverk och trummaskiner, Jørgen Munkeby flöjt, tenorsax och basklarinett, Line Horntveth spelar tuba, Even Ormestad bas, Lars Wabø trombon samt Mathias Eick trumpet och ståbas. Alla hjälps åt med diverse synthar.
Alla instrumenten tar plats och hörs. Det är otroligt mycket ljud och allting fungerar i symbios. En del bygger upp varandra, andra krockar med nya skapelser till följd och ytterligare några verkar ligga utanför bara för att knytas sömlöst in i mixen senare.
Ibland ligger alla mjukt i väntan, ibland kraschar de i en drill'n-bass-session. Oavsett vad de gör är det vackert.
Publicerad: 2003-06-26 00:00 / Uppdaterad: 2010-03-04 00:21
16 kommentarer
Där ser man…
#
äntligen en intressant skiva
#
Mer namndroppande! Jag hittar bara 12 namn i denna recensionen!
#
Efter Kristofers recension känns den här lite…det känns som att den inte är lika bra.
#
att räkna upp bandmedlemmar är väl inte ”name dropping”, din dumme…
#
För en mera hårdkokt drum'n bass/jazz/world/electonica-crossover kan jag rekommendera den här kollaborationen som inkluderar Irmin Schimidt (fd. CAN).
http://www.spoonrecords.com/disco/masters.html
#
Inget om att de är på Ninjatune nu förtiden ?
#
Det är ju alltid trevligt med lite blås. Kan det vara lite Koop över det här kanske?
#
Det här är lite problemet med DSC. alldeles för många recensioner som är opersonliga. och intetsäande. för vanliga. vemsomhelst kan skriva recnesioner som denna.
#
>>snübben: Du älskar recensionerna i kvällspressen antar jag? Raljant och självfixerat.
#
Fin recension. Finfin.
#
jag snubblade på den här skivan när jag bodde på en kobbe i atlanten. spelades lite på norsk p3 dåochdå. tillslut valde jag att köpa den. och den blev mitt soundtrack. mycket bra skiva. ska du bara köpa en skiva i år som funkar bra som soundtrack på en vindpinad ö är det denna.
#
Svinbra skiva! Köp köp köp. Vill ha en recension av den nya också. Norsk jazz (Jaga Jazzist, Anja Garbarek, Supersilent mfl.) rular!
#
Äckligt bra skiva.
#
Bland det bästa jag hört!
#
fantastisk skiva!
#
Kommentera eller pinga (trackback).