dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Kindred the Family Soul: Surrender to Love
Surrender to Love (CD) Kindred the Family Soul
2003
Hidden Beach/Epic
7/10

Kärlek, familj och musik (i den ordningen)

Lyssna

Sök efter skivan

”Finns det någon här som är kär?”

Frågan ställdes av Aja Graydon från scenen under en Kindredkonsert. Väldigt få räckte upp handen.

”Finns det någon här som vill vara kär då?”

Fortfarande ytterst få händer i luften.

Konserten stannades upp och Aja och Fatin (Dantzler, Ajas make) konfronterade publiken med frågan på riktigt. Var det verkligen ingen som ville älska någon? Till slut räckte naturligtvis nästan hela publiken upp händerna, för är det något man vill är det väl att älska och bli älskad. Lite pinsamt att erkänna det bara när man står på konsert så där. Men inte för Kindred, för dem är kärleken det centrala i livet. Deras parförhållande är vad det handlar om liksom.

Och det är inget som jag hittar på för att söka effekter eller ett tema. På skivbolagets sajt beskrivs paret: ”Bound by love, family and music (in that order)”. Och den inledande historian står att läsa på skivomslaget.

Ajas och Fatins vardagsliv med de två små barnen är avbildade i cd-häftet och på den officiella sajten så till den milda grad att jag får känslan av en obehagligt inträngande dokusåpa. Jag gillar förvisso deras budskap; att kärleken, familjen och gemenskapen tillsammans bildar en grundpelare för att skapa musik. Men jag har svårt för att kika in i människors liv på det sättet. Jag är nöjd med bara att höra dem faktiskt.

För det är bra.

Jill Scott och hennes man Lyzel Williams är goda vänner med paret Aja och Fatin och Jill drog i några trådar för att Kindred skulle få skivkontrakt. De var redan populära på klubbarna i Philadelphia, men med rätt kontakter kom de en bra bit till i karriären och ligger nu på Hidden Beach tillsammans med Scott. Kontakter förresten, i tacktexterna nämns alla som jag har kopplat samman med neo-soul och hiphop från Philadelphia. ?uestlove var på deras bröllop, bara en sån sak.

Och så till det i mitt tycke centrala: musiken. Kindred har jämförts med Ashford & Simpson, som hade megahiten ”Solid”, ni vet. Och Womack & Womack (”Teardrops”!). De jämförelserna placerar i alla fall ut Kindred på kartan. Aja och Fatin sjunger båda otroligt bra och deras röster passar – inte helt oväntat kanske – jättebra ihop.

Harmonisk, gungig, mustig och varm är adjektiv jag vill hänga på Kindreds musik. Med tillägg för den nu så typiska Philly-neo-soulen med Jill Scott, Bilal och Musiq som referenser. Lite vassare och naknare än på 70- och 80-talet. Mer socialrealistiskt och gatuljudande. Mer komplext.

Paret har ett tiomannaband bakom sig, och det är verkligen en solid, skön och välproducerad ljudmatta de har att trampa på. Plus ursnygga externa stråkar och diverse andra gäster, däribland rapparen Malik B från The Roots och Ursula Rucker.

Lätta discovibbar och lätt funkigt, men ändå inte. Det är mest gammaldags r'n'b och soul framförd på ett oändligt mysigt sätt i mellantempo. Det låter som jag är hånfull, men det är mjukt och mysigt på ett bra sätt. Som att vara lite kär ungefär.

Fifi Ström

Publicerad: 2003-06-24 00:00 / Uppdaterad: 2003-06-24 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2062

11 kommentarer

Hörrni, är det inte dags för en giv emoplattor snart?

P Oregistrerad 2003-06-24 01:19
 

det hoppas jag verkligen inte.

björn w. Oregistrerad 2003-06-24 02:07
 

kärlek är fel och suger k.

Soul är så jävla fel och suger k.

errror Oregistrerad 2003-06-24 02:08
 

en recension på världens näst bästa punkbands (Dropkick Murphys) senaste alster skulle inte sitta helt fel.

Hur är det egentligen, skickar Hellcat/Epitaph skivor till er? Burning Heart verkar ju duktiga på det iallafall, så man tycker att Epitaph borde få tummen ur röven.

dollfuss Oregistrerad 2003-06-24 02:31
 

kärlek och soul är så rätt

nintendo Oregistrerad 2003-06-24 11:10
 

Beyoncé då?

Robert D Oregistrerad 2003-06-24 11:16
 

Bra recension, Fifi. Du har utvecklats :)

Blac Oregistrerad 2003-06-24 11:37
 

Bra, mycket bra! Påläst och kunnigt! Länge leve soulen!

Soul-Perra Oregistrerad 2003-06-24 12:12
 

Mycket namedropping här. Vad är Ashford & Simpson för något????

??? Oregistrerad 2003-06-24 14:03
 

Nickolas Ashford och Valerie Simpson är både låtskrivare och artister i eget namn. De har bl.a. skrivit låtar åt Marvin Gaye & Tammi Terrell, Diana Ross m.fl. Som artister har de hållt på sedan sjuttiotalet. Jag gillar ”Street Corner”.

Bra recension, den här skall kolla in.

Lamont Dozier Oregistrerad 2003-06-24 14:20
 

Philip tappade en duschcreme flaska på jobbet idag… om jag skvallrade skulle han cutta mig från öra till öra! One big smile! Men det känns inte rätt att undanhålla denna information.. så med livet som insats berättar jag detta för er! Jag vet att det kan komma som en chock, men sanningen måste fram…. förr eller senare…

.. hupp! jag tror han kommer nu! Over and out!

hjälp mig! någon? Oregistrerad 2003-06-24 18:52
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig