dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Macy Gray: The Trouble With Being Myself
The Trouble With Being Myself (CD) Macy Gray
2003
Epic/Sony
5/10

Knas-Macy

Lyssna

Sök efter skivan

Hennes röst går inte att ta fel på. Knastrig och raspig som en urgammal kärrings. Och det kan hon ju inte rå för. Men ibland låter det för mycket som att hon verkligen anstränger sig för att låta så där flummig och inte att hon är tvungen. Det blir för mycket anti-stil och tillgjort på ett bakvänt sätt.

Musikaliskt vore det mest logiskt att para ihop Macy Grays röst med skramlig och burdus musik, men produktionen är ren och stilen är för det mesta glad funkig pop eller stråkbeklädda harmoniska ballader, även när texterna handlar om sex, ångest och bestialiska mord. Textförfattaren Macy Gray sätter i alla fall gränserna långt ut och det känns befriande.

Även i musiken är finns det ytterligheter, även om dom inte är så många. Den soliga popfunken samexisterar med hiphopstänk i ”It Ain't the Money” där Beck och Pharoahe Monch gästar, jazzfunk i sista, lätt hysteriska men sköna ”Every Now And Then” samt ska-takt och knastext i mordiska ”My Fondest Childhood Memories”, där Macy tar livet av både sin barnvakt och rörmokaren.

Fast det är inga överraskningar, man känner igen sig i Macyland och det är rätt ok sådär. Problemet med skivan är ”macygraylåtarna”. Dom som man har hört förut. Samma koncept, samma uppbyggnad och samma känsla som i ”I Try” och alla hennes andra radiovänliga voluminösa ballader. Mitt inbyggda reklamradiofilter slås på automagiskt i ”Jesus for A Day”, ”Happiness”, ”Speechless” och ”Come Together” (förutom under det fantastiska p-funkinspirerade slutet). ”Things That Made Me Change” har en schysst bluesig sextiotalskänsla och jag gillar ju överarrangerade stråkar, så den går an.

Jag har aldrig tagit Macy Gray till mitt hjärta, men jag gillar hennes lätta galenskap och egensinne. Och det faktum att den här skivan i vissa ögonblick svänger lika lyckligt och självklart som Sugarhill Gang och Parliament.

Fifi Ström

Publicerad: 2003-05-27 00:00 / Uppdaterad: 2003-05-27 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2002

14 kommentarer

natten är ljuv

ferdy Oregistrerad 2003-05-27 00:00
 

…och snön lyser vit på taken.

Endast Tomten är vaken.

mono Oregistrerad 2003-05-27 00:09
 

..och ferdy med sällskap av mono.

ferdy Oregistrerad 2003-05-27 00:21
 

Macy Gray är verkligen en 15 minutes of fame artist. Otroligt att det fortfarande satsas på henne.

TigerSushi Oregistrerad 2003-05-27 00:23
 

”Nina Simones död ger verkligen perspektiv på tronarvingen Macy Gray. Simone tvingades till landsflykt på grund av sitt ställningstagande mot rasism. Gray vill vara det spexiga inslaget på Vogues vimmeluppslag och musiksätta nästa ”Austin Powers” med lagom hippiechic och retrostojig p-funk. Nina Simone lät som om hon menade varenda ord. Macy Gray låter som en ratad Simpsons-röst. Harmlösa ”The trouble…” är tänkt som den stora revanschen efter kommersiella floppen ”The id”. Den har tagit nästan två år. Ändå innehåller den inte en enda stark låt. Köp Killer Mikes 'A.D.I.D.A.S' istället.”

Typografen Oregistrerad 2003-05-27 00:37
 

mono>> är det inte ”… och snön lyser vit på taken, endast tomten är naken”??

lucyfire Oregistrerad 2003-05-27 00:41
 

Gå och lägg er nu

Mig Oregistrerad 2003-05-27 00:59
 

Det var väldigt vad det var dött här idag…

Bullit Oregistrerad 2003-05-27 17:33
 

vad fasen…

Jag har ju varit mono jättelänge. Vem mer är mono?

mono Oregistrerad 2003-05-27 18:52
 

hej hej!

mono Oregistrerad 2003-05-27 20:23
 

jag kan ju vara precis vem som helst!

mono Oregistrerad 2003-05-27 21:08
 

mono: det var jag som var mono.

Visste inte att det fanns nån som kallade sig det.

Klargör härmed att jag döper om mig till… stereo!

mono Oregistrerad 2003-05-27 23:01
 

Jag skriver, alltså är jag. Från och med nu.

stereo Oregistrerad 2003-05-27 23:02
 

kolla min tid, jag är garanterat den sisita som kommenterar innan nya dygnet. skynd skynda

yeah Oregistrerad 2003-05-27 23:57
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig