dagensskiva.com

48 timmar

Recension

St Thomas: Hey Harmony
Hey Harmony (CD) St Thomas
2003
City Slang/Racing Junior
6/10

Barfotalåtar

Lyssna

Sök efter skivan

Jag känner mig tjugo kilo lättare och femton år yngre när jag lyssnar på några av låtarna på den här skivan. Blir varm i kroppen och känner lycka. Trots att det på många sätt låter – ja, för taskigt.

Thomas Hansen har vad vissa skulle kalla en personlig röst. Andra skulle kalla honom tondöv och talanglös. Sanningen är den att han sjunger tämligen ljust och varken sättet att han träffar toner eller uttalar engelska på är direkt klockrent.

Norska musikskribenter hyllar Thomas Hansen på samma sätt som vi svenska proffstyckare kollektivt skriver upp Håkan Hellström. Men, det lilla jag läst och hört om St Thomas här hemma får mig att tro att de som hört honom delas upp i två läger – de som älskar och de som hatar.

På ”Hey Harmony” samlas tolv låtar och extraspår på drygt fyrtiotre minuter. Låtarna är utvalda ur en samling på 22 låtar som spelats in i Nashville med Mark Nevers (Lambchop) i producentstolen. St Thomas har också haft hjälp av bl.a. Tony Crow och Matt Swanson från Lambchop, och Howe Gelb (Giant Sand m.fl.).

Anslaget på skivan är naivt och harmoniskt och närmar sig det Stephin Merritt hade på The Magnetic Fields fantastiska kärlekstrippel ”69 love songs”. Jag blir glad på samma sätt när jag lyssnar på den här skivan. Jag tänker också på eviga glädjespridarna Ted Gärdestad och Thomas Di Leva av någon anledning. Men också Will Oldham, Nicolai Dunger och Elliott Smith dyker upp i mitt huvud. På grund av St Thomas.

Min etikett på ”Hey Harmony” innehåller begrepp som country, pop, lo-fi och gladflum. Låtar som spelas på en grön sommaräng, i en lada eller framför en lägereld. Käckt och glatt. Men aldrig präktigt. För att vara gjort av en före detta fotbollsspelare är det på många sätt makalöst bra. (Thomas Hansen slutade som reservlagsspelare i norska division 3, i laget Skeid.) Något för Mats Rubarth att sätta tänderna i.

Inledande ”A long long time” sätter takten tillsammans med ”Heroes making dinner”. Det gungar skönt från den akustiska gitarren, tamburinen, det mjuka trumkompet, dragspelet och övriga instrument. Men höjdpunkterna börjar halvvägs in i skivan.

”Like a big time” är starten på en rad mycket sköna låtar. Thomas Hansen sjunger att någon måste öppna fönstret eftersom vi ska ut och flyga. Det känns om att jag blir uppbjuden till ringdans – och för första gången i mitt liv känns det inte fånigt. Kärleken fortsätter i tillbakalutade ”Strengthen your bow” där jag tycker mig höra både mandolin och banjo i kompet.

Sedan kommer ”Falling down” som med sin släpiga takt, snygga slide och svajande präriegitarr har sitt hjärta någonstans djupt inne i Arizona. Och blåset i den låten är lika säreget som Thomas Hansens röst. Men riktigt bra.

Segerraden avslutas med ”New Apartment” som har ett underbart drag av progg, eller sextiotalsflum, i sig. Ett möjligt ledmotiv till den nya gröna vågen. Jag vill ta av mig skorna och vara barfota när jag hör den.

I övrigt har inte låtarna fastnat riktigt. De är bra och stabila, men behöver mer tid. Utflippat snygga ”Cowboy, cowgirl – moviestar, moviestar” har pockat på uppmärksamhet ett tag dock, och har goda möjligheter att spelas framöver.

Det här är en bra skiva. Långt ifrån perfekt enligt musikanalysens teser om harmonier och tonsäkerhet. Istället sprider den kärlek äkta harmoni.

Men samtidigt är den för tunn för att vara omistlig. Det är knappast en skiva med musik jag tänker på många minuter efter att sista låten tonat ut. ”Hey Harmony” sätter inga djupa spår.

Som underhållning för stunden är den väl värd att upptäcka. Musik av en trevlig kille som sprider glädje genom sina berättelser och sånger. Och som sagt, ett utmärkt soundtrack till barfotadans.

Fredrik Welander

Publicerad: 2003-05-23 00:00 / Uppdaterad: 2003-05-23 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1998

21 kommentarer

det är patetiskt att vara först.

j Oregistrerad 2003-05-23 00:01
 

bra skiva.

har inte läst hela recensionen än. jobbigt. men ah. bra skiva. för övrigt är omslaget riktigt fult….tusentals mil ifrån 69 love songs….

Gustaf Oregistrerad 2003-05-23 00:07
 

skivan kanske är värd en 7a…den är som sagt värd att upptäcka. att engelskan inte är helt ren är lite charmigt….

o du glömde ta med det givna citatet (något i stil med): ”..I make dinner for myself and put on a record with the Hives..”

Gustaf Oregistrerad 2003-05-23 00:12
 

jag vet att recensenten ville ge en skiva men var rädd för att bli kritiserad eftersom nästan alla skivor får 7 här.

7 Oregistrerad 2003-05-23 00:33
 

men homy då?!?

men homy då-mannen Oregistrerad 2003-05-23 00:43
 

Nicolai Dunger har också varit fotbollsspelare, på rätt hög nivå har jag för mig.

Fredrik L Oregistrerad 2003-05-23 00:50
 

Jag tror också att Fredrik ville ge en skiva men han var för snål så han behöll den sjlv.

Rätt ska va Rätt Oregistrerad 2003-05-23 01:09
 

Han heter Elliott med två t ju.

Uno Oregistrerad 2003-05-23 01:40
 

jag tror också han ville ge en skiva men behöll den sjlv

:)

förresten jävla idiotiskt snack om betygen. om det blir många 7or så är det, so what? eller misstänks en dold konspiration?

Gustaf Oregistrerad 2003-05-23 02:19
 

”så är det så”

..jag borde verkligen sova istället…

Gustaf Oregistrerad 2003-05-23 02:30
 

Frdeik L: ”Länge satsade Nicolai Dunger på fotboll. Han var en av landets mest lovande fotbollsspelare och var med i pojklandslaget. Som 17-åring värvades han till division II-laget Tegs SK (numera Umeå FC). Nicolai fick betalt för något som andra i hans ålder bara kunde drömma om. Trots detta blev han snart trött på fotbollslivet och återvände hem”

Healthy Student Oregistrerad 2003-05-23 09:08
 

Skivan är helt ok. Men om man vill höra riktiga versionen av Thomas bästa låt. (den sista – ”cowboy, cowgirl…”) så ska man köpa debuten ”strange walks” där den finns som bonusspår.

denv Oregistrerad 2003-05-23 09:10
 

Kom igen nu! Jag vill se dsc:s första Blur-recension!

Ja Oregistrerad 2003-05-23 10:50
 

eeh. den kom som bonusrecension för ett tag sen…

Gustaf Oregistrerad 2003-05-23 11:39
 

Proffstyckare hahah, vilket ord. Och om det nu skulle finnas människor värda en sådan titel så är det inte någon skribent på denna sajt.

Phille Oregistrerad 2003-05-23 13:23
 

Vill ha. Strange Walks och I'm Coming Home är underbara, hoppas denna är i samma stil.. ?

pkg Oregistrerad 2003-05-23 14:11
 

Hans konsert på Bommens för… Ja, när fan var det? Nåväl, det vara makalöst bra. Sjukt bra. Man blev, precis som recensenten påpekar, helt fanatiskt glad av hans sånger och hela hans uppträdande. Speciellt trummisen, som var ett original av höga mått..

Jr, Oregistrerad 2003-05-23 15:37
 

snubbens röst låter som doktor kosmos…på gott och ont..

päter Oregistrerad 2003-05-23 15:41
 

jag gillar deras cornerman… vilken skiva är den med på? nån som vet? hittade den på en sonicskiva för ett tag sen. må väl kamrater.

klaran Oregistrerad 2003-05-23 19:13
 

klaran, den är med på ”I'm coming home”-skivan. Spår åtta tror jag, underbar låt! Har du hört Bookstore? En av mina favoriter..

Hans röst för övrigt låter väl om något som Neil Youngs?

pkg Oregistrerad 2003-05-23 22:48
 

http://www.syftningsfel.com:

”En artikel om Thomas Hansen på webben som hans gamla fotbollsklubb äger.”

Åfan, äger fotbollsklubben hela www!?

Mera Krautrock!!! Oregistrerad 2003-05-23 23:42
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig