dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Stanza Maze: The Craft EP
The Craft EP (12) Stanza Maze
2003
Stanza Maze/We Örebro
6/10

Hederlig hiphop

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

Med bas i Örebro, men med en medlem boende i Brooklyn, och delvis förflutet i Skuggan av Svampen kliver Stanza Maze in på scenen. ”The Craft EP” släppte trion mer eller mindre på egen hand i början av året (den lokala We-butiken har ett finger med i spelet). Den landade hos oss en tid senare. Efter ytterligare någon månad kom den hem till mig. Där den blev liggande.

När jag väl satte på den överraskades jag. Positivt.

Framför allt glädjs jag av The Calm Ones, NM aka Supa Surams och Skivlings lekfulla språk. De lattjar med engelskan på ett sätt som jag inte hört andra svenska rappare göra på mycket länge. Rader som ”Fuck the Benjamins / I do it for the Gustav Wasas” får i alla fall mig att nöjt dra på smilbanden.

På sätt och vis kommer det med stilen där de hör hemma i. De bygger på arv från Jurassic 5, Ugly Duckling och Beatnuts. Ja, självklart finns De La Souls ande i bakgrunden också. Allt som allt en samling influenser vi inte skämts bort med på den svenska scenen.

De ger oss kanske inget revolutionerande, men beats och cuts är bra och ibland mer än så. De har ett ess i bakfickan som med tiden kan bli vinnarreceptet. De använder sig av en basist som lägger snygga och varierade basgångar ovanpå de mer traditionella grunderna. Bonuspoäng för interpoleringen i ”Ill Underlined” av slingan som Beatnuts använde i ”Watch Out Now”.

Alla tre har en del att jobba på när det gäller att hitta sin personlighet i röstläget. Men de väger upp en del av yxigheten med snyggt växelrappande där de glider in i och ut ur varandras meningar på ett sätt som vi inte heller skämts bort med på senare år.

Ibland kan det bästa vara gammal hederlig hiphop som den alltid gjorts. Stanza Maze är kanske inte bäst i klassen, men de lovar mycket och för den som gillar artisterna jag nämnt ovan borde det vara obligatoriskt att söka upp den här tolvan och åtminstone lyssna av den.

Och får jag tipsa så säger jag att du börjar lyssna på andra spåret ”Ill Underlined” och fortsätter med efterföljande ”Confront, Criticize”. Det borde vara tillräckligt för att du ska bege dig med den tunga vinylen mot kassan.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2003-05-18 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-02 14:29

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1988

15 kommentarer

Hiphop är skit !

prutt Oregistrerad 2003-05-18 00:25
 

hiphop är bara en massa knark och prostituerade. Elände.

jaha Oregistrerad 2003-05-18 00:56
 

Hiphop var bra en gång i tiden sisådär 88-95, sen gick det käpprätt åt skogen.

TigerSushi Oregistrerad 2003-05-18 01:21
 

Ja, hamberg, nu lockar du med beatnuts & j5. Nu måste jag cykla ner till sportif på måndag och kolla in det här.

hans Oregistrerad 2003-05-18 03:31
 

Oj vad mycket hiphop jämnt, man blir trött…

Nietzsche Oregistrerad 2003-05-18 04:48
 

Ush för all hip-hop, tacka vet jag kristen rock och musikskolefunk…

Usch! Oregistrerad 2003-05-18 07:14
 

Sån här mainstream hip hop är nog fan det värsta som finns.

speedad tjorven Oregistrerad 2003-05-18 11:11
 

Bra recension, intresant.

TigerSushi: Hiphopen är fortfarande bra, det är bara det att man måste leta lite mer.

Simon Oregistrerad 2003-05-18 11:17
 

blä

;( Oregistrerad 2003-05-18 12:15
 

Vad har ni emot hip hop? Man kan inte kategoriskt avfärda hip hop utan att faktiskt lyssna själv. Mtv räknas inte. Trångsynt av er.

Jigga Oregistrerad 2003-05-18 12:42
 

recensera grandaddy. svinbra skiva..

Gustaf Oregistrerad 2003-05-18 14:02
 

örebronx på topp, som alltid.

snubben Oregistrerad 2003-05-18 14:36
 

hiphopen är bättre än någonsin. okej det kanske har varit lite dött på sistone. Superstjärnorna Eminem och 50 cent har inte varit på topp… men vem fan längtar tillbaka till Tupac och Bigge för att Eminem släpper bra men inte fantastiska album?

Köp Sage Francis platta ni som säger att hiphopen inte är bra längre…

Legoland Oregistrerad 2003-05-18 15:42
 

men snäll lägg av med de fåniga ”först-kommentarerna”.

det får inte bli ett nytt buzz av det här.

trött Oregistrerad 2003-05-18 15:48
 

fan va mycket fjolliga och skumma typer som surfar runt på dagensskiva. sluta klandra hiphopen för massa skit när ni inte själva har en aning om vad ni snackar om. big up fnys! mer ragga/dancehall här tack!

ijah Oregistrerad 2003-05-18 16:54
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig