dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Johan Borgert: Johan Borgert
Johan Borgert (CD) Johan Borgert
2003
NONS/MNW
6/10

Debut som lovar mer

Lyssna

Sök efter skivan

Kent. Ossler. bob hund. Håkan Hellström. Ulf Stureson.

Utan dessa artister hade Johan Borgert låtit på andra sätt. Eller kanske hade han inte låtit alls.

Johan Borgert har lyssnat mycket på Jocke Bergs låtar. Det är jag ganska säker på. Hans sätt att skriva musik har många gemensamma drag med hur Kent lät på första skivan. Och Borgerts sätt att skriva texter med nakna direkta ord, som ändå bjuder på visst tuggmotstånd, påminner en del om Jocke Bergs.

Som i inledande ”Du är naiv”. Ett enkelt gitarrplock med mycket rymd leker fram lätta toner som kompar orden:

Du är naiv.
Ta bort ditt jävla flin.
Jag hatar sånt.
Lägg ner nu.

Men Borgert är absolut ingen Kent-klon. Långt ifrån. Han är egen och unik, men på ett sätt som påminner en om andra personer som också skriver låtar som kräver uppmärksamhet. Som kräver att du lyssnar. Låtar som inte tar sig in i din kropp utan ansträngning.

Hade det inte varit för att artister som bob hund och Håkan Hellström visat att det finns en stor publik för den här typen av pop är jag tveksam till att något skivbolag satsat på Johan Borgert.

Hans låtar är inte överdrivet svåra att ta till sig, men ingen radiokanal (utom P3) kommer våga spela hans musik. Mycket på grund av att hans låtar tvingar dig att lyssna. Som på singeln ”Smal”. Luftig pop skapar glädje, men orden om kroppsidealens effekt lämnar en bitter eftersmak.

Men Borgert är inte någon pretentiös dysterkvist. För även om han bjuder på lätt stortartad melankoli i låtar som ”På lätta fötter” och ”Du är störd nu”, finns det också en luftigt skön popkänsla på den här skivan. Det hörs tydligt i låtar som ”En vanesak” och ”Jag är så nervös”.

Arvet efter John Holm i ”Spring syster spring” förvaltar Borgert på bästa sätt. Och den kontrollerade explosionen i ”Kalabalik” imponerar.

Johan Borgert har gjort en mycket lovande debut. Han kommer säkert etablera sig med sina nakna berättelser. Det här är intellektuell känslopop som kräver en del av lyssnaren, men som ger en hel del tillbaka. Visst, kan treackords-puritaner och falsksångsbelackare av det mer reaktionära slaget få stora problem att acceptera Johan Borgert. Men du som har öppna sinnen och tycker om att upptäcka nya saker kan nog hitta låtar du gillar på den här skivan.

Ljudbilden är sparsmakad och återhållsam. Utan något som helst överflöd har Johan Borgert med Henrik Ojas hjälp skapat en tilltalande inramning till låtarna. Det är mycket rymd och eko, men aldrig några onödiga effekter som tar kraft från låtarna.

Möjligen blir helheten lite för krävande. Eller så beror det på att låtarna tenderar att flyta ihop. Som helhet blir det lite för mycket den här gången. Ett par låtar håller inte riktigt. Men, Johan Borgert kommer göra fler skivor. Och de kommer bli bättre.

Johan Borgert har två gelikar i Ossler och Ulf Stureson. De gör skivor som knappast kommer dominera några topplistor. Istället ger dom dig mer valuta för pengarna än mycket annat och tål att spelas om och om igen. Aldrig inställsamt och likritktat, men hela tiden mycket träffsäkert.

En debut som lovar mer.

Fredrik Welander

Publicerad: 2003-04-29 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-19 01:37

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1954

14 kommentarer

liberator då?

dollfuss Oregistrerad 2003-04-29 00:02
 

intressant..

jag läste en annan recension där han sågades totalt. kommer dock inte ihåg var..

ferdy Oregistrerad 2003-04-29 00:03
 

ah! om ni räknar upp två av mina största husgudar nånsin (dvs kent & herr h.) så måste detta vara värt att kolla upp. bra svensk musik, på svenska, kan amn aldrig få nog av.

dB Oregistrerad 2003-04-29 00:12
 

Tacka vet jag Scott. Men ”smal” är i a f rätt bra. Hade han haft nån annan text till den låten hade han haft en hit. Om man nu tycker det är viktigt.

Mago Oregistrerad 2003-04-29 00:19
 

Jag blir inte riktigt klok på om du menar att skivan är bra eller bara lite trist, men jag tror nog den är bra. Man kanske skulle köpa.

oskar Oregistrerad 2003-04-29 01:05
 

borgert blev sågad som fan i nöjesguiden, men hur mycket förtroende har man för dem?

skivan är nästan fantastiskt bra!

Mago> ”smal” med annan text skulle väl vara ganska meningslös.

anders Oregistrerad 2003-04-29 10:23
 

Har aldrig hört talas om Johan Borgert, men han har ju originella låttitlar!

Jocke Oregistrerad 2003-04-29 10:40
 

kommer skivan upp i klass med singeln ”skott i hjärtat” som han släppte då han var med i gruppen scott så är den säkert grym och det låter ju som om det ska vara samma stuk på det hela…

patrik Oregistrerad 2003-04-29 10:54
 

åååh, jag saknar scott!! scott=nostalgi.

bara du och jag Oregistrerad 2003-04-29 11:37
 

Smal är bra, även om jag hänger upp mig på vissa saker i texten.

Griff Oregistrerad 2003-04-29 11:52
 

Det finns, eller åtminstone fanns, två bra låtar med Borgert på demowebben..På dem låter han som en akustisk håkan hellström, å de e ju bra..

Fritz the cat Oregistrerad 2003-04-29 11:59
 

Bra recension. Skivan är något ojäm, tyvärr. Känningar sen förr är sjukt bra. Du är naiv och Jag är nervös också makalöst bra.

SMÅLAND Oregistrerad 2003-04-29 13:22
 

va det inte scott som gjorde den där 'hon och jag' eller nåt sånt också?

hobson Oregistrerad 2003-04-29 16:19
 

stör dig på vadå i texten? om du stör dig, kan du inte ha varit med om samma sak. eller något liknande,

annika Oregistrerad 2003-06-19 00:26
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig