dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Lil' Kim: La Bella Mafia
La Bella Mafia (CD) Lil' Kim
2003
Atlantic/Warner
8/10

Dags att sluta tvivla

Lyssna

Sök efter skivan

Jag ska erkänna att jag var ganska orolig inför den här skivan. Föregångaren ”Notorious KIM” är en stor favorit och det Lil' Kim gett ut sedan dess har inte riktigt varit min kopp te.

Dessutom ryktades det att Kim skulle bli barnvänlig och att snusket skulle få stryka på foten. Funderade lite över vad som skulle bli kvar?

Nu krävdes inte mer än att jag skulle få höra ett par minuter av första singeln ”The Jump Off” för att jag skulle bli alldeles till mig. Timbaland kokar soppa på ”Get UR Freak On”-spiken igen och det verkar som om den är en outtömlig källa. Årets bästa klubbvältare. Stötigt blås, intensivt handklapprande, tjutiga gnidljud, en skönt kaxig Lil' Kim vid mikrofonen och en galen Mr. Cheeks som sidekick. Knockad på mindre än 100 sekunder.

När hela skivan sen landar krävs inte mer än att första egentliga låten ska rulla igång för att jag skall svära att aldrig tvivla igen. Tillsammans med Havoc rappar Queen Bee på Beastie Boys gamla ”Paul Revere”-rytm. Ett enkelt knep att fälla en old school-kille som mig. Fullträff igen.

Här finns mer som verkar direkt riktat till mig. Kim gör en fantastiskt sur och småfalsk tolkning av R Kellys ”Woman's Threat” (här omdöpt till ”This Is A Warning”) och plockar fram melodislingan från Deniece Williams ”Free” som Warren G använde när han gav Twinz ”Eastside LB” i ”Can't F**k With Queen Bee”.

Det blir som en resa genom min egen historia som hiphoplyssnare.

Annars har Lil' Kim snöat in på indiska ljud. Både ”Shake Ya Bum” och ”Get in Touch With Us” är kryddade med ljud samplade ur den indiska musikskatten. Det är också den typen av ljud som håller samman hela skivan.

För trots att alla låtar har olika producenter spretar inte skivan särskilt mycket. Visst står Timbaland-produktionen ut som den mest omedelbara klubbhiten i samlingen, men i övrigt är det typiskt Lil' Kim. Precis som vi vant oss. Uppdaterat och av hög kvalitet.

Visst har jag några favoriter. Snuskiga ”Magick Stick” som gästas av en som vanligt sluddrigt och släpigt rappande 50 Cent konkurrerar med ”The Jump Off” om att vara skivans bästa låt och klår dessutom de flesta av spåren på ”Get Rich or Die Tryin'”. När Missy stönar i refrängen på mörka ”(When Kim Say) Can You Hear Me Now?” med en läcker flöjtslinga kan jag inte annat än njuta. Jag är också omåttligt förtjust i snabbspottande Twistas gästspel i gangstasmällande ”Thug Luv”.

Jag borde inte ha tvivlat. Lil' Kim har levererat årets hittills bästa hiphop-album.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2003-03-16 00:00 / Uppdaterad: 2008-03-27 15:17

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1886

40 kommentarer

Snusk? Finns det något tråkigare? Kepsen fram och inga bikinibabes är vad hiphopen behöver.

Alias Oregistrerad 2003-03-16 00:03
 

Nähä, inte först. Bra skiva dock.

Jugz Oregistrerad 2003-03-16 00:06
 

Lil Kim är så trist,,, inte kan hon rappa heller. Missy och Rah Digga ligger ju mil framför.,..

arg skåning Oregistrerad 2003-03-16 00:35
 

kalla mig pryd, men jag skulle aldrig köpa en skiva med ett sådant skivomslag.

pravda Oregistrerad 2003-03-16 00:43
 

personliga favoriter bland kvinnorna som rappar är Bahamadia och Apani B-fly Mc. Lil Kim är dum och jag säger blä åt henne. Blä! Dumma Lil Kim. BLÄ!

kalcidis Oregistrerad 2003-03-16 01:10
 

Grejen är att Lil Kim kanske inte är något lyriskt geni, men hon har definitivt karisma och kaxighet.

Blandar man det med grymma beats och schyssta gäster blir det helt enkelt en bra platta…

lalala Oregistrerad 2003-03-16 01:59
 

Hip-hop'en slår nya lågvattenrekord vad gäller exploateringen av sex. Hamberg, är du helt avtrubbad efter 15 års lyssnande?

watcher of the skies Oregistrerad 2003-03-16 01:59
 

Watcher:

Lil Kim hycklar i varje fall inte med vad hon säljer, som exempelvis Britney och Aguilera..

Visst, det är exploatering av sex men så länge hon själv står för det har jag inget problem med det..

lalala Oregistrerad 2003-03-16 02:02
 

Det är väl ändå lite skillnad på sex och sex liksom.

oskar Oregistrerad 2003-03-16 02:04
 

Hyckla? Ja, jag hoppas att dom som tycker den här 'imagen' har ett okey budskap, även vågar stå för den kvinnosynen inför flickvän och bekantskapskrets.

Jag tycker det helt enkelt är bedrövligt.

watcher of the skies Oregistrerad 2003-03-16 03:48
 

det mesta inom hip hopen har väl en vriden kvinnosyn…..eller???

duhhhhh Oregistrerad 2003-03-16 03:59
 

Watcher: Vad tröttsam du är… varför kan inte en kvinna få vara sexig utan att någon måste kommentera det, påstå att det är förnedrande? Den enda kvinnosyn som Lil´ Kim förmedlar är att även kvinnor kan vara hårda och kaxiga… den dagen en kvinna kan få vara precis som hon känner utan att någon viftar bort henne som ett uttryck för en mansdominerad kultur kommer vi äntligen att ha ett jämnlikt samhälle…

borde nog sova nu Oregistrerad 2003-03-16 04:06
 

sedan när har en ung kvinnlig artist haft kontrollen över sin image i den där ruttna branchen?

watcher of the skies Oregistrerad 2003-03-16 04:29
 

Är det inte ganska typiskt att tom. de rappande tjejerna måste vara halvnakna? Jag trodde att det räckte med sådana i killarnas videos, men tydligen måste rappande tjejer se likadana ut för att lyckas.

Hur som helst, musiken är ändå skit, men det är tråkigt att en hel generation killar och tjejer i USA växer upp i tron att det är så det ska vara.

jazzman Oregistrerad 2003-03-16 08:58
 

50 Cent då?

Varvulf Oregistrerad 2003-03-16 09:15
 

*tar på sig själv och lyssnar på billiga fnask som lil' kim*

fula gubben Oregistrerad 2003-03-16 09:36
 

foxy brown är 50000000 gånger bättre

tore Oregistrerad 2003-03-16 10:06
 

Jag vill gifta mig med Watcher of the skies.

Anna Oregistrerad 2003-03-16 13:24
 

Ställ dig i kön

karensdagsmannen Oregistrerad 2003-03-16 14:04
 

enligt vad jag har förstått så ska man komentera recensionen här…varför gör inte folk det da? hu rhon ser ut kan ni väll ta upp på diskutera istället..bryr ni er om hur artisten ser ut när ni köper en skiva?? i så fall så är ni helt fel ute musiken måste ju komma i första hand. ”men det ä ju klart att den gör” men så verkar det inte när man läser komentarerna..personligen så tycker jag att lil kim ä skön för att hon är kaxig sen så ä musiken lite halv kass…

Leeroy Oregistrerad 2003-03-16 16:06
 

det pratas inte om hur hon ser ut, det pratas om hur hon framställs. det kan man väl för övrigt visst prata om här, det har ju med artisten i fråga att göra.

pravda Oregistrerad 2003-03-16 16:34
 

varför får folk aldrig nog av den här typen av hip-hop? allt låter likadant, oavsett om det är timbaland själv som gjort beatsen eller om någon bara kopierat hans stil. och lil kim är verkligen inte en bra mc.

jag rekommenderar alla att hålla utkik efter det nya juggaknots-albumet som släpps i sommar, där kommer Heroine från the Gypsees att gästa. Hon är, tillsammans med Jean Grae, den bästa kvinnliga mc:n, just nu.

björn w. Oregistrerad 2003-03-16 16:38
 

Jag håller med, en del tröttsamma kommentarer. Vissa kanske bode lyssna på skivan innan de pratar, och ta musiken för vad den är istället.

snigelmannen Oregistrerad 2003-03-16 17:03
 

Hur står det till med kvinnosynen i hiphopen?

Det beror som alltid på var man tittar och hur.

Vi kan väl klara av en fråga först. Hiphop är inte en kultur, det är flera; subkulturer helt enkelt. Vissa av dessa är djupt sexistiska. Vissa militant biologfeministiska. Vissa kapitalistiska. Vissa liberala. Vissa socialistiska. Precis som rocken alltså.

För att kunna svara mer allmänt på frågan om Lil' Kim är uttryck för någon sorts manlig och förtryckande sexism måste vi först förstå kulturen hon verkar i. Den påminner ganska lite om vår socialdemokratiska folkhemskultur.

Den afroamerikanska kulturen har ett speciellt förhållningssätt till musik och sexualitet som kan vara lite bökig att få grepp om för en, för all del sekulariserad men ändå, lutherskt präglad svensk.

Om vi kliver så långt bak som till slavarnas USA så fanns det två ”rum” som var fria. Det var dels det musikaliska rummet, dels det sexuella. Musiken och sexualiteten var de två friheter den vite mannen inte lyckades beröva sina fångar.

Klart att det har präglat den afroamerikanska kulturen långt in i våra dagar.

Gör ett försök följa musikens och sexualitetens plats genom den afroamerikanska kulturens historia så kommer det snart visa sig att de två är tätt sammankopplade. Från blues och jazz vidare till soul och funk till dagens r'n'b och hiphop.

Tillbaka till Lil' Kim och frågan om hon valt att uttrycka sig som hon gör själv eller om hon bara dansar efter någon manlig skivbolagsboss pipa.

Jo, kvinnor som når en viss nivå kan diktera sina egna villkor – se bara på Madonna. Lil' Kim är på den nivån sedan länge.

Jag kan inte mer än tolka det budskap hon ger. Och den som tar sig bara lite tid att studera hennes texter inser ganska snart att det handlar om en kvinna som har rejält med pondus och knappast låter sig kuvas av någon. Hon gillar sex och skäms inte för att säga det. Det är förhållandevis sofistikerade texter (sällan grövre än något du kan hitta i skönlitteraturens finare rum) och hon säger det hon har att säga på ett intressant och engagerande vis.

Jag tycker dessutom att hon har en hyggligt hälsosam syn på sex.

Men det är klart att jag kan ha problem med det visuella uttrycket emellanåt. Jag tycker också att hon trampar över ibland.

Som helhet är det en bökig fråga som åtminstone inte jag har ett självklart svar på. Men att kommendera ”kvinna, skyl din kropp”. Det tror jag då rakt inte på.

Lil' Kim och Foxy Brown gillar jag förresten lika mycket, även om jag tycker att Lil' Kim är något jämnare.

Patrik Hamberg Oregistrerad 2003-03-16 17:17
 

pravda >>

Kan säga att omslaget _ÄR_ nog en av de orsaker till att folk köper ”skivan”, *tittar underligt på datorn som blir grönaktig*

Ångestladdad frukt Oregistrerad 2003-03-16 17:41
 

”Är det inte ganska typiskt att tom. de rappande tjejerna måste vara halvnakna? Jag trodde att det räckte med sådana i killarnas videos, men tydligen måste rappande tjejer se likadana ut för att lyckas.

Hur som helst, musiken är ändå skit, men det är tråkigt att en hel generation killar och tjejer i USA växer upp i tron att det är så det ska vara.”

Är det inte ganska typiskt att tom. de rockande killarna måste ha skinnjacka? Jag trodde att det räckte med sådana i killarnas videos, men tydligen måste rockande killar se likadana ut för att lyckas.

Hur som helst, musiken är ändå skit, men det är tråkigt att en hel generation killar och tjejer i Världen växer upp i tron att det är så det ska vara.

Teodor Fälgén Oregistrerad 2003-03-16 18:03
 

”Hip-hop'en slår nya lågvattenrekord vad gäller exploateringen av sex. Hamberg, är du helt avtrubbad efter 15 års lyssnande?”

”Hyckla? Ja, jag hoppas att dom som tycker den här 'imagen' har ett okey budskap, även vågar stå för den kvinnosynen inför flickvän och bekantskapskrets.

Jag tycker det helt enkelt är bedrövligt.”

”sedan när har en ung kvinnlig artist haft kontrollen över sin image i den där ruttna branchen?”

Kan någon säga vilken av de två som främjar kvinnlig frigörelse och möjlighet till olika uttryck och vilken som leker floskel-VM och använder sin knäckebrödsfilosofi för att främja likriktning och begränsad handlingsfrihet.

Teodor Fälgén Oregistrerad 2003-03-16 18:19
 

Här kommer ett förslag som jag och mina vänner känner starkt för:

Radiostationer över nätet som spelar den musiken som ni recenserar på sidan saknas. Ni skulle kunna fippla upp en och kanske finansiera den med annonser nån gång i timmen. Ni kan väl dra upp en poll på sidan om saken i alla fall!

Kram //

GuRRa... Oregistrerad 2003-03-16 20:57
 

gud vad jag hatar när man försöker rättfärdiga sexism, homofobi, rasism eller gud vet vad med att ”det är en del av kulturen”. patetiskt är det.

nov Oregistrerad 2003-03-16 22:31
 

//Teodor Fälgén

Wow, din bländande retorik slår knut på min tunga. Jag är överbevisad!

jazzman Oregistrerad 2003-03-16 22:39
 

Snacka på ni killar.

Anna Oregistrerad 2003-03-17 00:04
 

ruggit mycket idioter.

watcher: jag kan stå för min musiksmak inför min bekantskapskrets. Jag umgås inte med trångsynta, kristna översittare…

Alla tar detta på för tok för stort allvar. Lil Kim har roligt med sin musik och det märks. Tycker ni inte om det så skit i att köpa plattan.

lalala Oregistrerad 2003-03-17 01:23
 

//Teodor Fälgén

Heter han inte Reodor? ;-)

ca6 Oregistrerad 2003-03-17 09:59
 

Ja, jazzman jag håller med dig. Du är överbevisad och den bländande retoriken slog knut på din tunga.

Beiron Oregistrerad 2003-03-17 11:52
 

Hamberg har helt rätt, ”The Jump Off” är en riktigt bra golvvältare!

OoohhhWee! Oregistrerad 2003-03-17 16:33
 

”Heter han inte Reodor? ;-)”

Jo jag upptäckte det också för ett litet tag sen. Fan, svårt val nu. Erkänna sitt misstag och byta nick, eller behålla sitt inarbetade.

Teodor (Reodor) Fälgén Oregistrerad 2003-03-17 17:57
 

nov- ”gud vad jag hatar när man försöker rättfärdiga sexism, homofobi, rasism eller gud vet vad med att ”det är en del av kulturen”. patetiskt är det.”

Kan du inte ge ett ordentligt svar pa en kommentar Hamberg lagt ned atskilliga minuter pa ska du halla kaften!

Jag blir sa jakla trott pa folk som inte gillar hiphop, men inte sager att musiken ar trist utan de forsoker fa en massa vansterfeministpoang pa att minsann tala att det ar attityden och texterna det ar fel pa. Watcher… och nov, ga pa ett mote med kristdemokraternas kvinnoforbund, era asikter passar in perfekt dar.

Albert Oregistrerad 2003-03-17 20:43
 

Bästa spåret är klart ”(When Kim Say) Can You Hear Me Now?”. Såå skönt gung. :)Kim´s flow är väl inte så uselt som en del verkar tycka heller. Ok, texterna kan bli lite tråkiga men hon gör ändå sin sak bra enligt mig…

Zimma Oregistrerad 2003-03-20 16:51
 

Oj oj oj! Jag kan bara undra om inte det här är en av historiens sämsta artister. Varför blir ingen less på sån här skit?! Svordom här ett Jiiiäää här över ett ”schyst” beat och det verkar räcka för att imponera. Är det någon som rent musikmässigt kan säga vad som är bra hiphop, eller utgår man bara från hur cool man tycker artisten är och om beatet är tungt nog? Jag förstår mig inte på dagens hiphop när allt handlar om fräna bilar, pengar och billiga brudar. Är det någon som kan svara på mina frågor för jag försåt fan inte ett smack!

Muppen Oregistrerad 2003-03-26 19:56
 

Lil' Kim har attityden, kaxigheten, makten, styrkan och hon VÅGAR. Så snacka inte skit om den bästa kvinnliga rapparen!

UniQue Oregistrerad 2004-04-28 20:27
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig