dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Moder Jords Massiva: I jorden
I jorden (CD) Moder Jords Massiva
2003
Flora & Fauna
7/10

Gräver ännu djupare

Lyssna

Sök efter skivan

Jag har vandrat runt och skaffat mig små förutfattade meningar om kollektivet Moder Jords Massiva. Pretentiösa, jobbiga, konstlade och inte särskilt bra. Det hade jag bestämt mig för. Inte baserat på något särskilt konkret. Mest sporadiska iakttagelser.

Vid en snabb anblick är det lätt att förstärka sådana där idéer. Jag menar att låta ett drygt tjugotal personer skriva och spela in musiken, det måste ju bara vara för mycket. Att en del av dem kallar sig saker som Fnojan, Pavan och Nya Sampan. Kom igen, kom igen. Mumin någon?

Lite motvilligt började jag ändå lyssna. Mest eftersom jag tyckte att vi trots allt borde skriva om skivan och ingen annan visade något intresse för den. Så jag tänkte att jag skulle lyssna för att snabbt kunna bestämma mig för att ge den till Ola.

Ja, egentligen skulle min recension idag handla om en helt annan skiva. Om det inte vore för att I jorden fastnat i min cd-spelare. Och det beror inte på att den gått sönder. Jag har helt enkelt haft svårt att sluta lyssna.

Moder Jords Massiva gör en sorts dubsynthpop som för den som gillar att klumpa ihop saker skulle kunna placeras i en back tillsammans med The Knife och Dub Sweden. Det är lika mycket Kraftwerk som King Tubby i botten, med en rejäl dos svenskt vemod och pop i mixen.

Att det är så många låtskrivare inblandade märks knappt. Det kan vi tacka de två producenterna med de knasiga namnen för, Pavan och Fnojan.

Jag har verkligen försökt att knäcka den här skivan. Jag ville ju inte gilla den. Det är ju så. Vi håller hellre på våra förutfattade meningar än ändrar oss.

Jag har testat att tycka att alla de svenskspråkiga låtarna är dåliga. Men superuppåtlåten Dina dagar är ju soulskensreggae av bästa klass och Ur djupen är tillsammans med supersynthiga Speed of Love och djupdubbiga Soul Ceaser en av mina tre absoluta favoriter.

Så i ärlighetens namn är det väl bara Jag ser mig inte om som jag inte riktigt klarar av de svensktextade. Det är något med sången som inte faller mig i smaken. Det är för mycket svensk kostympop à la 80-tal för mig.

Riktigt bra tycker jag också att det blir när tjejerna ställer sig vid mikrofonen. Det uppstår en skön spänning mellan de elektroniskt dubbiga rytmerna och dysterpopsången som jag verkligen gillar. Att Sound & Sense blir första singel känns helt naturligt. Den har alla möjligheter att ta sig in på åtminstone P3:s spellistor (om den inte redan gjort det).

Jag tycker att kollektivets lek med liknelser till jorden och myllan funkar bra. Men det handlar i Moder Jords Massivas fall inte om svensk fäbodsmylla utan snarare om en odling ett stenkast från ett betongområde i en stockholmsk förort med kryddor och frukter från stora delar av världen. Kalla det multi kulti om du vill.

Jag skulle kunna dra till med att kalla det progg för 2000-talet. Fast det handlar mer om stämning än uttryck. Kollektivism.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2003-02-14 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-05 14:03

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1834

17 kommentarer

Verkar trevligt.

André Oregistrerad 2003-02-14 00:00
 

Så fort modernista fått i den här skivan i ett paket till mig så kommer den fastna i min cd-spelare oxå. MJM gjorde ändå en av förra årets bästa skivor och den här verkar inte vara ett dugg sämre.

promenad Oregistrerad 2003-02-14 00:05
 

Jag var och såg dem i går på releasen/konserten på Göta Källaren. Förbannat bra och vilken jävla spelglädje! Nu väntar jag bara på att få vantarna på skivan…

2B Oregistrerad 2003-02-14 00:11
 

Det här har inte ett dugg med recensionen att göra. Jag har just bevittnad något så fruktansvärt sorgligt. Här lägger tv4 ner pengar på att visa en konsert med Bruce Springsteen, och vad händer? Jo, inte nog med att de väljer att visa enbart(med ett undantag) de nya lite sämre låtarna, utan de styckar också ner showen i tre delar med två aldrig förr så irriterande reklamavbrott. Vad ska man säga? Ja, jag surfade direkt in på kanalens hemsida i hopp om att hitta en a-mail-adress eller liknande för att kunna uttrycka mitt missnöje, men antingen pga att jag är kass eller att tv4 har en svårmanövrerad hemsida visade det sig vara rena omöjligheten. Här sitter jag nu och tömmer ut min vrede i en recension av en skiva jag antagligen aldrig kommer att lyssna på. Om någon annan kollade så kan ni säkert instämma i min klagokör. Varför fick vi inte höra Badlands eller Hungry heart? Tv4 alltså. Sämre än Linköping HC.

Pär Oregistrerad 2003-02-14 00:17
 

linköping hc?

hardcore eller hockey?

bajs Oregistrerad 2003-02-14 07:19
 

Moder Jord är coola. Men jag tycker att de gör sig bäst live.

jazzman Oregistrerad 2003-02-14 08:05
 

roligt,roligt. dränk dig.

Tiill "bajs" Oregistrerad 2003-02-14 10:19
 

Soulskensreggae. Vilket jättebra ord!

Bagarn Oregistrerad 2003-02-14 10:25
 

Otroligt skön skiva! Nästan lika bra som den förra. Eller så är den lika skön fast på ett annat sätt, kan liksom inte bestämma mig. Omslaget är som vanligt briljant snyggt. Tjusigt! Såg dem förra helgen. Oj! säger jag bara, trevligt, trevligt.

wahwah Oregistrerad 2003-02-14 12:17
 

De totalt ägde Arvikafestivalen när de spelade där. Är Bob Hansson med på skivan?

nils Oregistrerad 2003-02-14 13:48
 

Visst, en bra skiva. Mycket mer sammanhållen än den förra.

Håll utkik efter The Chryslers debutplatta som kommer under våren (april antagligen). Bandet består av Pelle Lindroth(ak+git.+sång), Anders Rudström (ak. git.+sång), Nya Sampan(melodica, piano, orgel) och Herman (bas). Alla små delar av MJM alltså. Debuten är producerad av Fnojan. Dessutom medverkar MJMs blåsare och trummisen Martin Sörbom (om någon kommer ihåg bandet Hoarse från Uppsala?). Kolla in hemsidan http://chrysler.blackside.org/

där det ligger ett par demospår.

A Phoenix in April Oregistrerad 2003-02-14 17:39
 

Du Patrik, att jämföra Knife med Dub Sweden är ta mig fan tjänstefel.

Pilsnern Oregistrerad 2003-02-14 18:58
 

inte särskilt bra…

Benjamin Orff Oregistrerad 2003-02-14 20:08
 

fan brucan spelningen var ändå trevligt att få se… jag menar hur ofta får du se en brucan spelning på tv som är såpass färsk. Visst blev jag besviken på att det bara var nya låtarna men tyckte ändå det var helt okej.

Sen reklamavbrotten är väl inte någon nyhet, tycker tv4 har sunkat ner sig överlag med reklam till höger o vänster.

punkt.

ash... Oregistrerad 2003-02-14 21:40
 

Såg morder jord på heden i göteborg i somras. Blev fett besviken. Värst var skåningen med noll självdistans som snackade om göteborgskravallerna (eller vad det nu var).

ca6 Oregistrerad 2003-02-17 12:07
 

Vilken fin recension av en förmodlig fin platta. Låter av din beskrivning som om den borde ha varit min höstskiva.. men den får bli min vintervårslask skiva att bli glad av bland några andra val åxå…

Madhelen Oregistrerad 2003-02-18 21:53
 

flargen smargen rubba rubba!!

flarmp Oregistrerad 2003-11-24 17:03
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig