dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Akem: Golden Lobster
Golden Lobster (CD) Akem
2002
Penpack Productions
7/10

Svensk hiphop suger!

Lyssna

Sök efter skivan

Det finns få saker här i världen som är lika pinsamma som svensk hiphop. Allvar. Rappare som inte kan rappa och trötta beats. Försöker vara tuffa och hårda fast vi vet att det är mycket hårdare att ha en gitarr på magen. Texterna är pinsamma med en massa påhittade ord. Bara massa skryt om hur bra de är. Tröttsamt. En gång till: svensk hiphop s u g e r!

Ja, kanske inte Looptroop då. Det är ju skillnad. Det är ju Looptroop.

Så är det. Det är sant. Inget snack.

Nu är det inte jag som tycker det här. Men väldigt många andra.

Det räcker bara med att titta in i vårt diskussionsforum för att se att det är en rätt allmän mening. Svensk hiphop är inget att hänga i granen. Det är jättefisk.

Det folk verkar störa sig mest på är att det är en massa människor som skryter om hur mycket bättre än alla andra de är. När en rockare är för full för att klara av att genomföra en konsert och sparkar omkull instrument till vänster och höger är det häftigt för att det är ”rock’n'roll”, men när en rappare prickar av sin genres särdrag är det inte ”hiphop”, det är ”tröttsamt”, ”patetiskt” och andra liknande ord.

Det är med andra ord okej att i låt efter låt vältra sig i sin egen misär, men helt fel att i låt efter låt berätta hur bra man är. Det måste vara något svenskt.

Men det allra mest intressanta är så många av dem som sågar svensk hiphop konstaterar att de egentligen inte alls gillar hiphop. Men de såg Lilleman, Don Diego eller Fattaru på ZTV eller MTV (som de förstås inte heller tittar på i vanliga fall, det råkade bara zappa förbi) och konstaterar att det är skräp.

Ja, kanske inte Looptroop då. Det är ju skillnad. Det är ju Looptroop.

Men för oss andra som tycker att svensk hiphop är som musik i övrigt, ibland jättebra och ibland jättedålig, rätt ofta någonstans däremellan, finns det en hel del att lyssna på. Och rätt mycket trycks ut via egna skivbolag, delas ut från små bord efter konserter och hittar lyssnare via nätet. För den som orkar leta.

En rappare som tagit saken i egna händer är Akem. Skivan Golden Lobster är släppt på egna Penpack Productions, cd-häftet är utskrivet på vanlig skrivare och klippt för hand för att passa, framsidan är handmålad, varje cd är numrerad och signerad och den säljs för 69 spänn (länk här intill). Redan där har du ett kap. Och det innan du ens lyssnat på musiken.

Akem är ingen nybörjare. Han har redan dykt upp på Promoes Government Music och har dessutom gett ut bland annat tolvan Smaka tillsammans med Looptrooparen. Men det här är första fullängdssläppet i eget namn. Till sin hjälp har han Crippual, Bashie och Scoob Rock. Produktionen svarar Akem mest för själv.

A-group sätter stämningen med sin mullrande bas. Countryside bygger vidare med sin spöklika flöjt och sin gregorianska kör. Hemoglobia är rena skräckfilmsmusiken och Gazzel har inga som helst problem att hålla fortet på männens planhalva. Det är mörkt, avskalat och ödsligt. Det här är musik som har mer gemensamt med Anticon-etiketten än Hype Williams.

Men här finns också andra sidor. I Valuechain rullar en loopad pianoslinga medan Akem droppar sin programförklaring: ”I gotta reconstruct the infrastructure / You gotta circumvent and ditch those who try to fuck ya / We gotta restructure the infrastructure / We gotta change the valuechain”. Cruelty, å andra sidan, gungar fram med en försynt struttig orgelslinga. De här två spåren är kanske det närmaste vi kommit DJ Premier-produktioner här i landet. Svängigt som fan.

Lika bra är If the Kix Don’t Fit (stråkarna! pianot!) och Journey, som får mig att undra om det verkligen inte är ett av extraspåren från Nas The Lost Tapes jag lyssnar på. Boom-bap med en baskagge som känns ända till New York. För att inte tala om mandolinraggan i Murda Dem Kids.

Och genom allt det här flyter Akem obehindrat fram, utan att snubbla över vare sig beats, ord eller språk. Det gäller även hans gäster.

Golden Lobster kommer inte att omvända någon av dem som tycker att svensk hiphop suger. De kommer aldrig höra den. Det här är nämligen inget som kommer snurra på ZTV eller MTV (inte för att de tittar på de här kanalerna, de zappar bara förbi ibland).

Men för alla som inte bryr sig om att kategoriskt begränsa sitt musiklyssnande är det här värt att upptäcka.

Ola Andersson

Publicerad: 2002-12-10 00:00 / Uppdaterad: 2007-07-17 18:03

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1758

40 kommentarer

f växer för x<1 och för x>3 …f avtar för 1<x>3… joo, men det vet jag, uh.

ingen alls Oregistrerad 2002-12-10 00:01
 

Svensk hiphop suger!!

Ja, kanske inte Looptroop då. Det är ju skillnad. Det är ju Looptroop.

mannen Oregistrerad 2002-12-10 00:04
 

Yeeeees Aayyyaa.

Bra Ola. Riktigt bra.

Mos Oregistrerad 2002-12-10 00:04
 

lite väl krystat ”provokativ” inledning på recensionen bara

nov Oregistrerad 2002-12-10 00:12
 

fin recension! fast jag gillar inte svensk hiphop… förutom looptroop då. och svenska akademien men akem ska jag fan kolla in.

Benjamin Orff Oregistrerad 2002-12-10 00:36
 

Instämmer om svensk hiphop, men Latin Kings är rätt charmiga.

Mago Oregistrerad 2002-12-10 00:47
 

När en rockmusiker skryter om sig själv och sin musikstil heter hans band Manowar och är patetiska. Tycker Lilleman m.fl. spelar i samma division…

Staffan Oregistrerad 2002-12-10 00:50
 

Ja, kanske inte Looptroop då… :)

Staffan Oregistrerad 2002-12-10 00:53
 

Ett av exemplaren är snart på väg hem till mig iaf. Än finns det tid tror jag…

Mos Oregistrerad 2002-12-10 01:03
 

Inte heller speciellt glad för svensk hiphop.. Jag är egentligen ganska öppensinnad och hatar att generalisera.. Men den mesta svenska hiphop jag har stött på har suget häffaklump.. med vissa få undantag såsom looptroop och thomas russiak..

klychan persson Oregistrerad 2002-12-10 01:06
 

usch, hip hop?, väx upp.

rabiat Oregistrerad 2002-12-10 01:10
 

Tja. Den mesta hiphop suger ju (ser ingen anledning till att bara såga den svenska). Utom looptroop då :)

Johan H Oregistrerad 2002-12-10 01:14
 

LOOPTROOP SUGER!

DFL Oregistrerad 2002-12-10 03:17
 

Det kan nästan aldrig vara positivt att skrika ut hur mycket bättre man är än andra. Visst, en positiv självuppfattning är ju bra, men den får ju inte gå ut på att trycka ner andra. Hip-hopen av idag gör världen otrevligare. Men den passar väl in ett ytligt tidevarv antar jag. Mer pop i förorten tack!

xxx Oregistrerad 2002-12-10 04:54
 

Självklart ska man inte behöva veta var och när en låt är gjord för att kunna bedöma om den är bra. Däremot kan man ofta höra det ändå. Vad gäller hiphop så känns det lite märkligt att den kan komma från Sverige. Visserligen finns den överallt, men bakgrunden med blockflöjt, fluortanten och Gunde Svan känns klart tveksam. Skulle det finnas en kommunal musikskola i det svarta USA skulle de säkert spela Stevie Wonder-låtar och inte Hej sa Petronella. Och hur kommer Uno Svenningsson in i bilden??

Louison Oregistrerad 2002-12-10 08:14
 

ola uttrycker äntligen en härlig sanning

rasmus Oregistrerad 2002-12-10 08:53
 

Svensk hiphop regerar, utom då Looptroop, för de suger.

Danne Oregistrerad 2002-12-10 09:10
 

MBMA, era otrogna hundar!

MBMA är det ultimata beviset på att svensk hiphop är lika fet som Solomon Burke (bildligt talat).

Vismut Oregistrerad 2002-12-10 09:48
 

svensk hip hop suger inte. lilleman är bäst.han är så häftig att alla borde ta efter honom och hans stil. det har jag gjort i alla fall. westside aight!

bej Oregistrerad 2002-12-10 10:16
 

ola owns you!

jakobb Oregistrerad 2002-12-10 10:24
 

Klag ikke:

svensk hiphop er FAEN

så mye bedre en norsk…

Bare sjekk ut Tungtvann så forstår dere…

Norge Oregistrerad 2002-12-10 11:44
 

Ey yo! Tungtvann är nere med riktig hip hop. dom tre budorden: rita, rimma och ratata. westside and da east to Aight!!!!

bej Oregistrerad 2002-12-10 12:35
 

Släng händerna i taket! ____ Ska vi riva hela haket?! _______

Petter Oregistrerad 2002-12-10 12:59
 

Akems 7″ gillade jag inte alls. Men om detta låter annorlunda kanske man ska testa…

Det finns bra hiphop, bara man letar:

Mics of Fury, Mat åt Far, Speech Defect, TLK, Stacs of Stamina osv..

Annars är Looptroop bra, men jag stör mig på att Promoe inte verkar påläst för fem öre!

simon Oregistrerad 2002-12-10 13:14
 

korrekt är att f växer för x<1 och x>3…f avtar för 1<x<3

Matematikern Oregistrerad 2002-12-10 13:27
 

WORD.

Vilken underbar ”fortsättning” på Looptroop recensionen:) LOL

Hanzan Oregistrerad 2002-12-10 13:55
 

en hel del knasiga resonemang i denna text…

att inte gilla hiphop måste vara något svenskt???

mmm…

…(ett sundhetstecken snarare om det över huvud taget går att

generalisera.)

att just svensk hiphop är så kass (utom looptroop då…) beror väl mest på att dom totalhärmar sin svarta ”bröder” i väster, oftast helt utan framgång….

cybergrunge Oregistrerad 2002-12-10 15:25
 

”Det är med andra ord okej att i låt efter låt vältra sig i sin egen misär, men helt fel att i låt efter låt berätta hur bra man är. Det måste vara något svenskt.” Cybergrunge: det där säger väl inget om att det måste vara nåt svenskt med att inte gilla hiphop??

Läs mellan raderna.

Mos Oregistrerad 2002-12-10 15:27
 

Keff recension, inte ens rolig. Akem är dock soft som fan, så det är bra att du inte sågar honom, då hade nån klippt dig.

förort.

Idit Oregistrerad 2002-12-10 16:45
 

japp…o då menar vi ju såklart i pottfrilla…ni vet då någon sätter en potta på huvet o liksom klipper runt..

mumin Oregistrerad 2002-12-10 17:37
 

Nämen hiphop, det är väl inte bra?

Blod-Svente Oregistrerad 2002-12-10 18:03
 

All hiphop suger!

Phloyds Oregistrerad 2002-12-10 18:04
 

grymt som fan! kul att du gillar!!

fred/akem

akem Oregistrerad 2002-12-10 18:09
 

Ser man till det lyriska är svensk hiphop mkt bättre än den amerikanska (jämfört på mainstreamnivå), då de flesta svenska hiphoparna fortfarande försöker nå ut med ett budskap och inte bara rappa om 30 nakna tjejer i en pool. F ö min tes om Eminems framgångar – han har ett budskap. Sen är det ju fortfarande en lång väg att gå för att svenskarna ska komma upp i samma nivå vad gäller mikrofonteknik och beatssnickeri.

Fabian Oregistrerad 2002-12-10 19:06
 

Timbuktu kanske?

fast han är väl knappt hiphop längre…nått nästa nivå

alltså Oregistrerad 2002-12-10 19:18
 

Ni vet inte vad ni missar, och då menar jag den svenska hip hop scenen… skivan inhandlar jag lagom till jul…

Pz

Olzen Oregistrerad 2002-12-10 21:32
 

Sluta fjanta nu, hiphop??? Det hör man ju på namnet att det är skit.

Uven Oregistrerad 2002-12-10 23:18
 

Svensk hiphop suger? Är det ett konstaterande eller? Haha.. ärligt, Ola. Jag respekterar din åsikt men du tenderar att överdriva, svensk hiphop håller väldigt hög klass. Vi har utmärkta producenter, rapparna blir fler och bättre.

MAD Oregistrerad 2002-12-11 10:22
 

MAD: Behöver du läsglasögon tro? Brödtexten är kanske lite för liten för att du skall kunna läsa den?

Klusterbomb Oregistrerad 2002-12-11 10:26
 

Svensk hiphop suger inte alls!! då har du inte hört mkt,,det är inte bara om att skryta och skryta,att ens komma på poesin som rimmar är en talang. det är det det också handlar om. Och dessutom så tycker jag att om du inte gillar svensk hiphop så varför lägger du ner tid och energi på att skriva en ”artikel” (lr vad det nu än är) om hur mkt hiphop suger utan att ens ha som helst öppet sinne för något annat. Det är nästan sorgligt att läsa detta,för då undrar jag hur tråkigt du kan ha det..?? aja.. såklart du får säga vad du tycker,mn jag vet inte varför,för det gör ju ingen skillnad(om du nu tror det..) Svensk hiphop kommer ju inte sluta produceras bara för att du tycker det. Eller så kanske du bara vill ha med männoskor som ”ska” tycka som du, vilket är Orespektlöst emot de som gillar hiphop,för dem ska väl få gilla va dem gillar,och det är ingen som säger till dig ”åh,vafan”!hur kan du gilla <<ja,det du gillar>>. Så det så! Smaken är som baken,delad. Peace!

MIG! Oregistrerad 2004-02-24 21:04
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig