dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Whitney Houston: Just Whitney...
Just Whitney... (CD) Whitney Houston
2002
Arista/BMG
6/10

Tilltufsad och trovärdig

Lyssna

Sök efter skivan

Whitney Houstons musik har alltid varit lite för snygg och blankpolerad för att jag ska ta den till mig helt. Men då och då har jag blivit knockad av hennes ibland fullständigt overkliga röst. Det har känts surrealistiskt att det innanför den docksöta fasaden bott en så stor röst.

Vilken lycka det skulle vara att få prova den en endaste dag. Att kunna ta i från marken och låta som i grym dödskamp, fast ändå vackert så klockorna stannar. Och dom där häftiga s:en som låter ”schh” och bidrar till den där koola, dekadenta Billie Holiday-känslan Whitney utstrålar. Ibland utstrålar. För oftast är det ju som sagt så vaxat och blankt att jazzgalaxen är ljusår borta.

På den här skivan hörs det att rösten har märkts av hårt leverne. Men det är inget som direkt stör mig, strävheten och tupparna gör hennes sång ännu mer soulig och kraftfull. Tyvärr, ska jag väl säga, för att supa och knarka är nog egentligen inget som rekommenderas ens en person som vill förstärka sin rösts karaktär.

Whitney har definitivt tagit steget från det sockersöta pipandet och hamnat mer åt Aretha Franklin-hållet. Hon känns mer trovärdig som soulsångerska. Om sen bara låtval och produktion kunde följa efter i samma riktning skulle hon kännas som en helt ny artist. Men det är fortfarande för mycket gulligt, stiligt och skalor för att vara ett stort steg framåt.

Jag fastnar ändå för Babyface-producerade ”Tell Me No”, som är en klassiskt uppbyggd Whitney Houston-aria med ett gitarrsolo från 80-talet. Svulstigt och bra. ”Things You Say” är producerad och delvis skriven av Missy Elliot, sugande långsam och med snygg kör där Tweet hjälper till att bygga upp den vajande gospelkänslan.

Som vanligt plockar Whitney Houston in sin man Bobby i ett glatt ”vi har inga problem åh vad vi älskar varann”-nummer och det är ju platt fall. Påklistrat och glättigt. En annan upptempolåt, ”Love That Man” är också irriterande onaturlig. Remixen av ”Whatchulookinat” med P. Diddy är en ganska ok och semihård r'n'b-låt, även om det kanske roligaste är när Puffy säger ”Houston, we have a problem”.

För det är helt klart i de långsamma låtarna (”Try It On My Own”, ”Unashamed”, ”You Light Up My Life”, samt de jag nämnde ovan), där känslorna blottas och tänjs ut som Whitney Houston, 39 på det 40:e, gör sig allra bäst.

Om hon bara har självinsikt nog att i fortsättningen visa sig så livserfaren, vuxen, kantstött och vacker som hon är, så kommer hon ha en helt ny karriär framför sig. Ungdomen är över nu, det är dags för nästa kapitel.

Fifi Ström

Publicerad: 2002-12-09 00:00 / Uppdaterad: 2002-12-09 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1757

15 kommentarer

usch. kväljningar.

nov Oregistrerad 2002-12-09 00:04
 

men va e det här för jävla skit?

Benjamin Orff Oregistrerad 2002-12-09 00:15
 

ja fy faan. tjejen har ju sålt mer än fyra hundra skivor! jävla pamp. lyncha henne! och resencenten! hon har ju inte fattat att musikens kvalitet står i direkt omvänd proportion mot antalet sålda skivor. lyssna på musik för att den tilltalar en?! bah! musik lyssnar man på för att man inte har nån identitet och därför måste hävda sig! basta!

MFF - musikfascistisk front Oregistrerad 2002-12-09 00:45
 

Sluta gnäll för bövelen. Oj, jag måste lämna igen några videorullar.

Patrick Bateman Oregistrerad 2002-12-09 00:53
 

För lite munkar…

Karl Orff Oregistrerad 2002-12-09 01:07
 

Bra recension av en bra skiva av en sagolik sångerska

HJ Oregistrerad 2002-12-09 08:55
 

hålller med föregående, schysst skrivet… :)

mummin Oregistrerad 2002-12-09 10:36
 

Den här skivan rockar!

Go Whitney!

Tomas Oregistrerad 2002-12-09 14:08
 

håller med om att det var inspirerat skrivet. speciellt beskrivningen av rösten som genast gör mig mycket mer intresserad av henne. skall allt ta och ladda hem lite låtar och se om den är nått för mig.

gustav Oregistrerad 2002-12-09 18:23
 

bra recension. första stycket säger allt jag har tyckt om whitney nåsin.

nils Oregistrerad 2002-12-09 20:07
 

Ey tönts!

Vafan, musik har ingenting med politiska ställningstaganden att göra. Eller den kan ju såklart vara politisk, men bra musik är bra musik oberoende av vem det än är som gör den eller vilket bolag den släpps.

Alltså, Whitney är ju inte bra alls längre. SÅ lägg av att gilla henne ”trots” att ni ska va indie. Tycker jag iallafall!

Conny Oregistrerad 2002-12-09 22:25
 

hon har ju hängtuttar. westSIDE! Aaaaight!!!

bej Oregistrerad 2002-12-10 10:19
 

nbvmvbnmbvnm

bvn vbmnnbm Oregistrerad 2002-12-16 22:09
 

whitney äger!!!!!!!!!!

whitney älskare! Oregistrerad 2007-10-19 10:32
 

Håller med!
Whitney sjunger sagolikt vackert. Vilken röst hon har, kan inte vänta att få höra hennes nya album, hennes comeback kommer bli så bra, jag bara vet det. Det är nästan så att man vill säga släng er i väggen till alla andra . De har ingen chans att nå upp till Whitneys nivå. Ni som säger dåliga saker om Whitney musik, ni vet då inget om bra musik när ni hör det, och det vet jag!

S Oregistrerad 2009-04-08 13:38
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig