dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Mastodon: Remission
Remission (CD) Mastodon
2002
Relapse Records
8/10

Oväntad överraskning

Lyssna

Sök efter skivan

Under en hög med skivor låg den. Borta på grund av en förbannat osexig plastförpackning. Jag visste att den fanns. Någonstans. Olyssnad. En artikel i nya Close Up fick mig att minnas.

Packade om den under första genomlyssningen. Mycket bättre. Och skivan sen. Don Caballero möter Isis! Don Caballero för experimentlustan och det magnifika trumspelet. Isis för mörkret och den rena och samtidigt ångestladdade ljudbilden. Och de tuggande nedstämda riffen. Mörker och mangel, men med snärtiga riff och ettriga trummor. Svåretiketterat, men inte svårt.

Jag trivs i sällskapet på en gång. Det är mycket enklare att lyssna på Mastodon än exempelvis besläktade Neurosis och Dillinger Escape Plan som ofta kräver mer av lyssnaren. Det rena är renare. Det galna är inte lika galet.

Mastodon bygger intrikata, högst tilltalande, ljudlandskap med hjälp av metal, hardcore, experimentlusta och en erfaren producent (Matt Bayles har bland annat jobbat med Isis och Botch). De vräker sig över mig med en komplicerad ångvältsattack i flera steg strax innan de retirerar till ett klassiskt metalriff. Att de mest retas visar de genom att aldrig dra ut på det. De lägger aldrig på för många lager. Jag hinner aldrig bli utpumpad. De visar istället upp sin snabbhet och en briljans som verkar enkel, inte alls sådär jobbigt uttänkt, och jag blir medlockad strax innan det är dags att bli överkörd igen. Som plåster på såren blir jag erbjuden några avskalade melankoliska partier som ger skivan en väl avvägd dynamik.

Jag får lite samma känsla av Mastodon som jag får av instrumentalbandet Oxes. Båda banden har valt att visa vad de klarar av utan att visa sig duktiga på något irriterande vis. Det låter enkelt och underhållande trots att det här antagligen skulle driva många till vansinne.

Tack Matt Jacobson.

Mikael Nordlander

Publicerad: 2002-12-05 00:00 / Uppdaterad: 2002-12-05 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1751

14 kommentarer

Låter intressant. Relapse har ju en del trevligt på sitt samvete.

Martin M Oregistrerad 2002-12-05 01:30
 

Det. Var. Liksom. Lite. Jobbigt. Att. Läsa. Den. Här. Recensionen. Den. Var. Hackigt. Skriven.

Robert Oregistrerad 2002-12-05 02:11
 

det här ska jag kolla upp.

exXec Oregistrerad 2002-12-05 02:58
 

Årets platta inom den hårdare musiken om ni frågar mig.

Hobo The Lucky Bastard Oregistrerad 2002-12-05 10:31
 

Årets platta alla kategorier enligt mig…

<reklam> Finns för övrigt en gammal fin recension på http://x3m.st … </reklam>

jesper@x3m.st Oregistrerad 2002-12-05 11:34
 

Ja, det är ett rent under att denna fantastiska platta inte recenserats tidigare, men å andra sidan är ju dagensskiva inte direkt känt för att recenera ”hårdare” plattor direkt om man säger så… en nytändning förhoppningsvis.

Tomas Oregistrerad 2002-12-05 13:30
 

Oväntad överaskning? Kan en överaskning vara väntad?

Axel Oregistrerad 2002-12-05 14:11
 

Tomas: vi brukar recensera sånt som kommer in och som recensenterna tycker är intressant att skriva om. Om en, som du säger, hårdare platta, kommer in så recenserar vi den. Om den är intressant! Vad saknar du?

Axel: Om det är överraskningar du menar (vilket du gör…) så vet jag inte om de kan vara väntade. Jo, det tycker jag. Man kan väl vänta sig en överraskning. Som att din mamma köper plattan du glömt önska dig till jul. Du visste att du skulle få en present, men du hade inte väntat dig just den! Ha ha ha.

mikael@dagensskiva.com Oregistrerad 2002-12-05 14:19
 

Mikael: Hårdare plattor av alla slag. Det känns som om det saknas ibland. Allt från Cannibal Corpse till Uncurbed och vidare till Amon Amarth och olika former av goth och black…senaste Napalm Death, jag vet inte riktigt, svårt att rapa band så här… Har svårt att tänka mig att bolag som hyser band i dylika genrer INTE skickar skivor till er med tanke på genomslaget ni har. Därmed inte sagt att det inte skulle funka med exempelvis bonusrecensioner eventuellt, med tanke på att vissa grejer är rätt ”smala”. Känns som om ni ”bara” täcker de ”stora” inom den hårdare musiken, en liten brist tycker jag. Kanske framstår som gnällig, men det är inte riktigt min mening, vill bara ge mina förslag till att bredda och förbättra sidan.

Tomas Oregistrerad 2002-12-05 15:44
 

Mästerverk, borde ha fått minst en 9:a. Bränn Dailor är världsfenomenal!

Joel Oregistrerad 2002-12-05 15:48
 

Lite tunnt med ”hårda” recensioner här får jag hålla med om…

Benjamin Orff Oregistrerad 2002-12-05 16:53
 

Inte ens nära lika bra som Oceanic med Isis hävdar jag.. den är helt klart en av årets skivor

sunk Oregistrerad 2002-12-05 20:01
 

Mikael – bara för att reta dig lite så kan jag bara säga att Mastodon faktiskt är ännu bättre live… Till och med på en skitfestival som Milwaukee Metalfest!

Anders Jakobson Oregistrerad 2002-12-05 20:59
 

kanon skiva….vad mer kan man säga!!

Fatso Oregistrerad 2002-12-16 20:00
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig