dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Neko Case: Blacklisted
Blacklisted (CD) Neko Case
2002
Matador/Mint/Playground
8/10

Ryan Adams kvinnliga överman

Lyssna

Sök efter skivan

Neko Case har gjort två skivor tidigare, ”The Virginian”, 1997 och ”Furnace Room Lullaby”, 2000. Hon har körat med Giant Sand, sjungit låtar tillsammans med Whiskeytown och är en av medlemmarna i The New Pornographers.

För mig är ”Blacklisted” det första mötet med Neko Case. Ett möte jag är tacksam för.

På den här skivan samlas 14 singer/songwriter-sköna låtar där Neko Case rör sig i country- och americanaland. Det ligger ett vemod och en något ledsam känsla över hela skivan, men den gör mig ändå glad. Får mig att känna värme.

Låtarna är starka. Texterna och melodierna är direkta. Arrangerade med en rad sköna detaljer. Svängig ståbas, febrigt reverbdarrande gitarrer, naket banjoplock. Längst fram Nekos smått fantastiska röst.

Men det håller inte riktigt hela vägen. Skivans första hälft är starkast. Inledande ”Things That Scare Me” får mig att tänka på 16 Horsepower – inte minst tack vare det snygga banjokompet. I ”Deep Red Bells” är sången så direkt så att den letar sig rakt in under min hud. Avskalade och korta ”Outro with Bees” får världen att snurra långsammare. På ”Tightly” bjuder ligger en snygg svajande, reverbskruvad gitarr långt framme i ljudbilden.

I ”Look for Me (I'll Be Around)” tar reverbgitarren plats i kompet och släpper fram en xylofon i fronten. Stämningen blir lätt rökig och dekadent. Faktiskt har den drag av det som var bra hos Vaya Con Dios (jag vet att det finns de som hävdar att Vaya Con Dios inte hade något bra alls, men jag är inte en av dem). Låten är skivans stora ögonblick tillsammans med blödande vackra ”Pretty Girls”, där musiken och orden smälter samman:

”Don't let them tell you you're nothing
Don't let them break your hearts to”

Neko Case har skrivit de flesta låtarna själv. Hon spelar flera instrument på skivan. Helheten imponerar och jag vill genast höra allt annat hon gjort. Jag fångas av nerven i låtarna. En nerv som är signum för bland andra Chris Isaak och The Walkabouts.

Dessutom har Neko Case tre välkända gäster i tongivande roller på ”Blacklisted”. Joey Burns, John Convertino och Howe Gelb kända från Calexico och Giant Sand bidrar med diverse instrument.

Men även utan dessa herrars insatser hade Neko Case klarat detta. Hon är utan tvekan en av de mest spännande artisterna i den här genren. Hade Neko Case varit man hade hon nog varit minst lika hyllad som Ryan Adams. Hennes låtar är klart bättre, mer fokuserade.

Om de andra skivorna hon gjort är lika bra som den här, behöver jag inga andra decemberlåtar i år. Tror jag.

Fredrik Welander

Publicerad: 2002-12-06 00:00 / Uppdaterad: 2002-12-06 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1754

9 kommentarer

Ojdå… det låter riktigt riktigt intressant. Ska kollas upp snabbt!!

Lucyfire Oregistrerad 2002-12-06 00:14
 

big up yoself

b.i.g. Oregistrerad 2002-12-06 00:38
 

Om hon dessutom spelat rock eller pop skulle hon vara minst lika hyllad som… Alanis Morrisette eller något sådant?

... Oregistrerad 2002-12-06 07:56
 

Gillar man denna så ska man definitivt också köpa Gillian Welch ”Time (the Revelator)” och/eller Kasey Chambers ”The Captain”. Hej

/benny_dahlin@hotmail.com

Alrightguy Oregistrerad 2002-12-06 08:57
 

Singer/songwriter är väl en egenskap hos artisten, inte en genre, eller? Trots det associeras det med någon slags avskalad rock/country/blues med stark förankring i resp. genres rötter.

byzanz Oregistrerad 2002-12-06 11:46
 

Alrightguy – det tolkar jag som att ifall man älskar de två skivorna måste man ha denna också? Har lovat mig själv att kolla in Neko i flera år nu. Nu ska det bli av.

Frankie Lee Oregistrerad 2002-12-06 14:45
 

Riktigt bra skiva. Påminner mkt om Mazzy Star på sina ställen tycker jag..

Mike Oregistrerad 2002-12-06 16:05
 

Förra skivan är ett mästerverk. Ett mästerverk! Dessutom kommer hon till Sverige den 15 januari så vi syns där?

kris Oregistrerad 2002-12-08 12:37
 

mycket riktigt en fantastisk skiva. men vaya con dios-vibbar på "look for me (i'll be around)"? jag tänker mest twin peaks. hon skulle göra sig oerhört bra på julee cruises plats på scenen på the roadhouse med röda gardiner i bakgrunden. det är blandningen mellan den traditionella countryn och det lätt gotiska jag gillar så mycket. och RÖSTEN så klart. och att hon har öppnat för nick cave är fruktansvärt coolt och inte alls otippat.

Medlem 2004-06-09 21:02
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig